OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

ΥΠΕΝ: Η Ελλάδα μείωσε κατά 70% τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παράνομες χωματερές

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των προστίμων για τις παράνομες χωματερές, τα οποία επιβαρύνουν την Ελλάδα και είχαν επιβληθεί, προ ετών, από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ακόμη δύο περιπτώσεις προστίμων απαλείφθηκαν, μετά από την αποκατάσταση των παράνομων Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), στην Κέα και στη Φολέγανδρο.

Οι παραπάνω μειώνουν, περαιτέρω, τον αριθμό των περιπτώσεων προστίμων. Συγκεκριμένα, από 65 που ήταν το 2019 διαμορφώνονται σήμερα σε 20, μείωση δηλαδή κατά 70%, σε χρονικό διάστημα πέντε ετών. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κατέβαλε το ποσό των 80.000 ευρώ, σε ετήσια βάση, για καθεμία από τις 65 περιπτώσεις ΧΑΔΑ που υπήρχαν το α’ εξάμηνο του 2019.

Αξίζει να επισημανθεί πως από τις 45 περιπτώσεις προστίμων που έχουν απαλειφθεί, οι Έλληνες φορολογούμενοι απαλλάχθηκαν από καταβολές σε πρόστιμα στην ΕΕ, συνολικού ύψους 3,6 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Οι λοιπές 20 περιπτώσεις αφορούν 17 ΧΑΔΑ, από τους οποίους οι τρεις λειτουργούν και έχουν διπλό πρόστιμο, οι 12 δεν λειτουργούν και πρέπει να αποκατασταθούν και οι δύο έχουν αδυναμία απόδειξης νόμιμης διάθεσης.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Η εξάλειψη των Ευρωπαϊκών προστίμων που πληρώνει η χώρα μας για τους παράνομους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων είναι ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εργαζόμαστε, μεθοδικά, για την επίτευξη αυτού του στόχου, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, αποσκοπώντας σε ένα διπλό όφελος: στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ανεξέλεγκτης διάθεσης των αποβλήτων, μέσα από την απόκτηση των κατάλληλων υποδομών και στην ελάφρυνση του Έλληνα φορολογούμενου».

Ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, σημείωσε: «Μια από τις βασικές μας προτεραιότητες στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, είναι να μηδενίσουμε τα ντροπιαστικά πρόστιμα που πληρώνει η χώρα μας για τους παράνομους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων. Έχει γίνει, ήδη, μείωση κατά 70% των προστίμων, όμως συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε και τις υπόλοιπες περιπτώσεις. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για το σκοπό αυτό και χρηματοδοτεί έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ. Έχει γίνει σημαντική δουλειά στη διαχείριση των αποβλήτων, η χώρα αποκτά υποδομές και αποκλιμακώνει αποτελεσματικά τα πρόστιμα από την ΕΕ».

Σχετικά Άρθρα

«Ψηφιακό βραχυκύκλωμα»: Προβληματισμός, πότε θα ξεπεραστεί και αν ξανασυμβεί

otavoice

Microsoft: «Λύθηκε το πρόβλημα» – Συγγνώμη για το χάος ζητάει η Crowdstrike

otavoice

Τουρκικές απειλές για Κύπρο: «Μην με καλείς τόσο από καρδίας, μπορεί να έρθω ξαφνικά ένα βράδυ…»

otavoice

Βόρεια Κορέα – Ρωσία: Ενισχύονται οι διμερείς στρατιωτικές συμφωνίες

otavoice

Σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο νότιο τμήμα του Περού – Aισθητός σε Χιλή και Αργεντινή

otavoice

Παγκόσμιο «μπλακ άουτ» από μαζική κατάρρευση πληροφοριακών συστημάτων

otavoice