OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Συνεργασία του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες με την ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ

Πρωτοποριακή συνεργασία Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, Ομογένειας και Οργανισμών των ΗΠΑ

«Εκεί που χτυπά η καρδιά μας»: πλατφόρμα για έργα από τις ομογενειακές οργανώσεις, απευθείας σε ελληνικούς Δήμους.

Για πρώτη φορά εφαρμογή σε ελληνικούς Δήμους του μοντέλου κοινωνικής υπηρεσίας των ΗΠΑ.
Ανταλλαγές τεχνογνωσίας και καινοτομίας κλιματικής θωράκισης, οικονομικής και κοινωνικής προσφοράς.
Υπερατλαντικής εμβέλειας, πρωτοποριακή στα ιστορικά χρονικά και πολυδιάστατη, στο περιεχόμενο, τις δράσεις, τους σκοπούς και τις προοπτικές της συνεργασία, κλιματικής θωράκισης και ανθεκτικότητας του φυσικού αποθέματος, ανάπτυξης των αξιών του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού και προστασίας της ιστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς υλοποιούν το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, με τις οργανώσεις της ελληνικής ομογένειας και τη συνεργασία κρατικών και εθελοντικών, μη κυβερνητικών οργανισμών των ΗΠΑ.

Η υπερατλαντική γέφυρα συνεργασίας θεμελιώνεται με πρωτοβουλίες των:
– Ανδρέα Στεργίου, Προέδρου του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και Δημάρχου Αργιθέας και
– Γιώργου Ζιούλα, Προέδρου του AHEPA Chapter Silicon Valley Chapter, ο οποίος είναι φυσικός, διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας επί 40 χρόνια στις ΗΠΑ, με καταγωγή από το Προσήλιο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.

Έργα από τις ομογενειακές οργανώσεις, απευθείας σε ελληνικούς Δήμους

Στο πλαίσιο της υπερατλαντικής συνεργασίας, ήδη ξεκίνησαν να αναπτύσσονται τεχνικές και επιστημονικές δράσεις και νέες καινοτόμες πρακτικές στην Ελλάδα, με επιστημονική και διοικητική τεχνογνωσία και οικονομική και εθελοντική, κοινωνική προσφορά από την Αμερική.

Συγκεκριμένα:

Ξεκίνησε η πρωτοβουλία «Εκεί που χτυπά η καρδιά μας»
(https://sites.google.com/view/whereourheartbeats/home)

Η πρωτοβουλία στοχεύει στη δημιουργία μιας άμεσης πλατφόρμας συνεργασίας, μεταξύ των ελληνικών Δήμων και των Ελληνοαμερικανικών οργανισμών για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, των πολιτιστικών ανταλλαγών και της συμμετοχής των πολιτών των ελληνικών Δήμων σε άμεσο τοπικό επίπεδο. Επιδιώκει να αξιοποιήσει τους πόρους, την τεχνογνωσία και τα δίκτυα και των δύο ομάδων για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση των δεσμών απευθείας μεταξύ της ελληνικής διασποράς και της πατρίδας των προγόνων τους.

Δράσεις κοινωνικής υπηρεσίας και θωράκισης από φυσικές καταστροφές

Μοντέλο και αφετηρία της νέας συνεργασίας αποτελούν πιλοτικές δράσεις ανταλλαγής τεχνογνωσίας και υιοθέτησης καλών πρακτικών στη διαχείριση των συνεπειών φυσικών καταστροφών, που θα συνεχιστούν με νέες δραστηριότητες σε Δήμους του Δικτύου, όπως ήδη πραγματοποιήθηκε με
επιτυχία στο Δήμο Αγιάς τον Ιούλιο 2024, για την αποκατάσταση και θωράκιση του φυσικού περιβάλλοντος και πολιτιστικών μνημείων, όπως το ιστορικό κάστρο της Μελιβοίας, από τις ζημιές του Daniel στη Θεσσαλία.

Στη δράση, που οργάνωσαν το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες και ο Δήμος Αγιάς, Μέλος του Δικτύου, με πρωτοβουλίες του Δημάρχου Αντώνη Γκουντάρα, συμμετείχαν Εθελοντές και επιστημονικό προσωπικό του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Ecogenia και του Σώματος Περιβαλλοντικής Συντήρησης της
κρατικής Υπηρεσίας της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, (California Conservation Corps – USA), καθώς και μέλη της πολιτιστικής οργάνωσης «Μελιβοίας Δέμας». Η συγκεκριμένη δράση, που έγινε στην Αγιά και υποστηρίχθηκε από εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής και του Δήμου, κρατικών αρχών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την τοπική κοινωνία.

Το μοντέλο κοινωνικής υπηρεσίας των ΗΠΑ για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη δράση που βασίστηκε στην εθελοντική συνεισφορά των κρατικών και μη κυβερνητικών Οργανισμών των ΗΠΑ εγκαινιάζει το μοντέλο της κοινωνικής υπηρεσίας, που συνδυάζεται ταυτοχρόνως με την εξασφάλιση εμπειρίας και επαγγελματικής απασχόλησης ιδίως για νέους της ελληνικής
περιφέρειας, ως όχημα για την αντιμετώπιση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών αποκατάστασης στους Δήμους που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και περιλαμβάνεται στους σκοπούς της νέας συνεργασίας.

Ειδικότερα στο πλαίσιο του μοντέλου της κοινωνικής υπηρεσίας, που εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία και κεντρική στήριξη των ΗΠΑ η Ecogenia, ως απαραίτητος ενδιάμεσος μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που συμβάλλει στην υλοποίηση προγραμμάτων του Σώματος Περιβαλλοντικής Συντήρησης της Καλιφόρνια στην Ελλάδα κινητοποιούνται νέα άτομα (18-30 ετών), σε προγράμματα αμειβόμενης κοινωνικής υπηρεσίας από οικονομικούς πόρους κρατικής και ιδιωτικής προσφοράς των ΗΠΑ.

Παρέχεται έργο και τεχνογνωσία, σε τοπικές κοινωνίες με σκοπό την ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της συμμετοχής τους στα προγράμματα, τα μέλη της ομάδας κοινωνικής υπηρεσίας προσφέρουν το έργο τους για να υλοποιηθούν περιβαλλοντικές εργασίες διαφόρων θεματικών βάση ολοκληρωμένου σχεδιασμού ανά Δήμο και περιοχή. Παράλληλα
συμμετέχουν σε εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης και ανάπτυξης πράσινων και λοιπών δεξιοτήτων. Βασικός στόχος είναι η καλλιέργεια μιας νέας γενιάς ενεργών πολιτών για το κλίμα.

Εκπαιδευτικές αποστολές παιδιών από και προς ΗΠΑ και Ελλάδα

Στις άμεσες προτεραιότητες της υπερατλαντικής συνεργασίας του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και των ελληνικών Ομογενειακών δυνάμεων και Οργανισμών των ΗΠΑ είναι:

Η οργάνωση εκπαιδευτικών αποστόλων παιδιών από την Αμερική στις περιοχές όπου κατάγονται οι πρόγονοι τους στην Ελληνική Περιφέρεια και αντίστοιχα παιδιών από την ελληνική Περιφέρεια σε επιλεγμένους προορισμούς φιλοξενίας των ΗΠΑ. Για εκπαιδεύσεις, κοινωνικές και επαγγελματικές
προοπτικές και παράλληλα για εκμάθηση των εθίμων, της ιστορίας και των παραδόσεων των περιοχών αυτών, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, με τον Γιώργο Ζιούλα και το AHEPA Silicon Valley Chapter.

Ανδρέας Στεργίου: συνδέουμε την ελληνική Ομογένεια των ΗΠΑ απευθείας με τις ρίζες της στην Ελλάδα

-«Η συνεργασία μας ενώνει τις δυνάμεις της επιστημονικής γνώσης και καινοτομίας, της οικονομικής δράσης και προσφοράς, του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, του πολιτισμού και των παραδόσεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ και συνδέει την ελληνική Ομογένεια των ΗΠΑ απευθείας με τις ρίζες της στην Ελλάδα αλλά και με τις προκλήσεις και προοπτικές των Δήμων του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, ιδίως των περιοχών της ορεινής Ελλάδας και ευρύτερα της ελληνικής περιφέρειας», τονίζει ο Ανδρέας Στεργίου Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και Δήμαρχος Αργιθέας. Ο ίδιος αναφέρει ότι:

-«Πυρκαγιές, ακραία καιρικά φαινόμενα, σεισμοί, κατολισθήσεις και πλημμύρες, διάβρωση των εδαφών, έλλειψη υδάτινων πόρων, μεταφορά σαχαριανής σκόνης & καπνού, είναι η νέα πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες και καλούνται να αντιμετωπίσουν άμεσα οι Δήμοι. Σε τοπικό επίπεδο έχουν να διαχειριστούν τα περιστατικά αυτά σε όλα τους τα στάδια από την Πρόληψη (prevention), την Προετοιμασία (preparedness), την Έγκαιρη Προειδοποίηση (early warning), την Άμεση Επέμβαση (rapid
response), τη Διαχείριση των Συνεπειών (consequences management), την Αποκατάσταση (rehabilitation)».

-«Το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, αντλεί γνώση επιστημονική και διοικητική καθώς και καλές πρακτικές, σχετικά με τα θέματα διαχείρισης φυσικών καταστροφών, μέσα από τις διεθνείς συνεργασίες που έχει αναπτύξει με φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής. Σκοπός του Δικτύου είναι να συμβάλει τεχνικά, τεχνολογικά και διοικητικά τους Δήμους Μέλη του στην αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων φυσικών καταστροφών.

Αναγνωρίζει παράλληλα ότι η εκπαίδευση για τη διαχείριση καταστροφών γίνεται ολοένα και σημαντικότερη δεδομένου πως οι κίνδυνοι και οι απειλές διαρκώς μεγεθύνονται και διαφοροποιούνται σε παγκόσμια κλίμακα», σημειώνει ο κος Ανδρέας Στεργίου και αναφέρει:

-«Οι καταστροφές μπορούν να μειωθούν ουσιαστικά εάν οι άνθρωποι είναι καλά ενημερωμένοι και εξοικειωμένοι με την «κουλτούρα» της πρόληψης και της ανθεκτικότητας στις καταστροφές, που απαιτεί τη συλλογή, τη σύνταξη και τη διάδοση της σχετικής γνώσης και των πληροφοριών για τους
κινδύνους, τις τρωτότητες και τις ικανότητες» και τονίζει καταλήγοντας ότι:

-«Η συνεργασία του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες με τον οργανισμό Ecogenia και το California Conservation Corps συμβάλλει στην απόκτηση γνώσης και καλών πρακτικών πεδίου στα στάδια της Διαχείρισης των Συνεπειών (consequences management) και της Αποκατάστασης (rehabilitation) μετά από μια φυσική καταστροφή».

Γιώργος Ζιούλας: οι έννοιες της ευθύνης, της προσφοράς, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, είναι τα ισχυρά χαρακτηριστικά του Ελληνισμού

-«Από τότε που οι πρώτοι Έλληνες μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι Ελληνοαμερικανοί έχουν αφοσιωθεί στο να βοηθήσουν τους άλλους ανθρώπους δίπλα τους και το κοινωνικό σύνολο ευρύτερα, να γίνουν ενεργά πρότυπα στις κοινότητές τους και έχουν έντονη επιθυμία να συμβάλλουν στη βελτίωση της κοινωνίας εκπληρώνοντας το Αμερικανικό Όνειρο. Ο Ελληνισμός, ταυτίζεται με τα πρότυπα της καινοτομίας και της επιστήμης, τις αξίες της ιστορικής παράδοσης και τα ιδανικά του πολιτισμού. Ταυτοχρόνως οι έννοιες της ευθύνης, της προσφοράς, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, είναι τα ισχυρά χαρακτηριστικά του Ελληνισμού», τονίζει ο Γιώργος Ζιουλας, πρόεδρος του AHEPA Silicon Valley Chapter.

Ο Γιώργος Ζιούλας, που διαμένει στην Καλιφόρνια αλλά διατηρεί ισχυρές τις ρίζες της ελληνικής καταγωγής του από το Προσήλιο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων γίνεται προπομπός της νέας συνεργασίας από τις ΗΠΑ με τους ελληνικούς Δήμους. Έχει διαπρέψει στην πειραματική φυσική στοιχειωδών σωματιδίων και στον τομέα της πληροφορικής επί 40 χρόνια στην Αμερική.

Καταγράφει στο βιογραφικό του συνεργασίες με τα κορυφαία Ερευνητικά Κέντρα των ΗΠΑ με επιταχυντή σωματιδίων, όπως το Fermilab και το Stanford Linear Accelerator Center. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επιστήμης με περισσότερες από 90 δημοσιεύσεις, και στην πρώτη γραμμή της
τεχνολογίας στον τομέα της πληροφορικής στην ανάλυση δεδομένων και την παρακολούθηση των εφαρμογών στο διαδίκτυο.

-«Στόχος μου είναι οι εμπειρίες, τεχνικές και διοικητικές από τις ΗΠΑ να μεταφερθούν στην ελληνική πραγματικότητα, απευθείας στους Δήμους και τους συμπατριώτες μου. Ιδίως από την Καλιφόρνια, η πολιτεία που πρωτοστατεί στην προστασία του περιβάλλοντος, με πρωτοπόρα νομοθεσία στα
περιβαλλοντικά θέματα, την καρδιά της τεχνολογικής ανάπτυξης και οργανισμούς περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος με μεγάλη δραστηριοποίηση σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και προστασίας από φυσικές καταστροφές» τονίζει ο Δρ Ζιούλας. Ο ίδιος σημειώνει ότι:

-«Διαπιστώνοντας ότι όλοι οι ομογενείς της Αμερικής έχουν στην καρδιά τους τον τόπο καταγωγής τους, το χωριό τους, το νησί τους, τον Δήμο τους, αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες, με κάθε πρόσφορο μέσο, ώστε να φέρουμε σε επαφή απευθείας τις οργανώσεις των Ελλήνων της Αμερικής με τους Δημάρχους των περιοχών που έχουν καταγωγή οι ίδιοι και οι πρόγονοι τους. Θέλουμε να προσφέρουμε γνώσεις και πόρους, ώστε να γίνονται έργα και δράσεις που θα υλοποιούνται άμεσα και αποτελεσματικά και θα πιάνουν τόπο στον τόπο μας, στον τόπο των προγόνων μας αλλά και στον τόπο των παιδιών μας. Είναι χρέος τιμής και ευθύνης για εμάς οι νεότερες γενιές της Ομογένειας, που ζουν και αναπτύσσονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, να μπορούν να ανακαλύψουν και να δυναμώσουν πολύτιμους δεσμούς με την Ελλάδα».

«Σε αυτή την προσπάθεια μας συνεργαζόμαστε με το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες. Είναι ένα πρωτοπόρο, δημιουργικό και συνεκτικό Δίκτυο, με ισχυρές σχέσεις συνεργασίας με τους Δήμους Μέλη του σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, που εστιάζει στην προώθηση των Δήμων μελών του και στην αναζήτησή λύσεων για τα περιβαλλοντικά ζητήματα» λέει ο Δρ Ζιούλας και τονίζει ότι:

– «Η επιτυχία των δράσεων του Δικτύου με τους Οργανισμούς των ΗΠΑ Ecogenia και California Conservation Corps, που φέραμε σε συνεργασία, δείχνει ότι το παρόν και το μέλλον των πρωτοβουλιών μας είναι λαμπρό και ελπιδοφόρο».

Σχετικά Άρθρα

Το “Tilos Youth Summit”, απάντησε στον κίνδυνο ερημοποίησης

otavoice

Χ. Δούκας: “50 χρόνια ο Κυπριακός Ελληνισμός δε συμβιβάστηκε, δεν παραιτήθηκε, δεν ξέχασε …”

otavoice

ΠΔΕ: Σύσκεψη εργασίας για την αναβάθμιση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

otavoice

Δ. Κιλκίς: Βελτιωτικές αλλαγές στο Δημοτικό Πάρκο – Κήπο

otavoice

Προκηρύχθηκαν τα έργα του επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Λευκάδας

otavoice

Χρηματοδότηση της ΟΧΕ βόρειας Εύβοιας από το «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2021 – 2027»

otavoice