OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Ήπειρος: Συγκροτείται Περιφερειακή Ενεργειακή Κοινότητα

Αρχίζουν άμεσα οι διαδικασίες για τη συγκρότηση Περιφερειακής Ενεργειακής Κοινότητας

Η Περιφέρεια Ηπείρου ξεκινά άμεσα τις διαδικασίες για τη συγκρότηση Περιφερειακής Ενεργειακής Κοινότητας στην οποία μπορούν να ενταχθούν η Περιφέρεια, οι Δήμοι, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης- Αποχέτευσης και οι ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δρομολογείται μετά τη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος «Απόλλων» που έγινε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου με την παρουσία της Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Αλεξάνδρας Σδούκου και του Προέδρου της ΡΑΕ κ. Αθανάσιο Δαγούμα.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην αρχή της σύσκεψης- παρουσίασης, που έγινε με την συμμετοχή Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Προέδρων και Αντιπροέδρων ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ κ.α., καλωσόρισε την Υφυπουργό, αναφέροντας ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου είχαν διαδοχικές συζητήσεις για την υλοποίηση προγραμμάτων μείωσης του ενεργειακού κόστους για τους ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι με το Πρόγραμμα «Απόλλων» διευρύνθηκαν οι δικαιούχοι καθώς περιλαμβάνονται πλέον σε αυτό, οι Ευάλωτες οικονομικά πληθυσμιακές ομάδες, οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ.

Μετά την παρουσίαση του προγράμματος έγινε αναλυτικός διάλογος, ενημέρωση και δόθηκαν κατευθύνσεις για την συγκρότηση της Ενεργειακής Κοινότητας που πλέον θα είναι Περιφερειακού Επιπέδου.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης παρουσίασης η Υφυπουργός κ. Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το “Απόλλων” είναι μια προσπάθεια της Κυβέρνησης, είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην οποία πιστεύουμε πάρα πολύ, όπου θέλουμε τα οφέλη από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία. Εν προκειμένου Τοπική Κοινωνία είναι η Περιφερειακή Αρχή, οι Δημοτικές Αρχές, οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, οι ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ και οι ευάλωτοι συμπολίτες μας».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι για να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος, προτάθηκε η υλοποίηση έργων ΑΠΕ που θα είναι για όλη την Περιφέρεια Ηπείρου.

«Είχαμε- συνέχισε- μια πολύ δημιουργική και παραγωγική συζήτηση με όλους τους Δημάρχους. Λύθηκαν πολλές απορίες και βεβαίως ό, τι χρειαστεί θα το ξανακουβεντιάσουμε και θα ξαναέλθουμε αν χρειάζεται. {…}. Πρακτικά η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να δημιουργήσει μια Ενεργειακή Κοινότητα και ζητήσαμε τη συμμετοχή όλων των Δημοτικών Αρχών σε αυτή. Από κει και πέρα η Πολιτεία αναλαμβάνει να τρέξει διαγωνισμούς για να φτιαχτούν αυτά τα έργα ΑΠΕ, και το κάθε έργο αφορά σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Το εν λόγω έργο θα έρχεται να καλύψει ένα ποσοστό των ενεργειακών αναγκών.

Αντιλαμβάνεστε ότι το να φτιάξουμε έργα ΑΠΕ για κάθε Περιφέρεια, τα οποία θα έλθουν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες που έχουνε αυτοί οι δικαιούχοι, έχει ένα σημαντικό κόστος για το κράτος, που θα κληθεί να πληρώσει στην ουσία τα έργα αυτά. Βάλαμε έτσι ένα λελογισμένο ποσοστό της τάξεως του 50%, έτσι ώστε να δοθεί και ένα κίνητρο μικρό, εξοικονόμησης ενέργειας προς την εκάστοτε Περιφερειακή ή Δημοτική Αρχή ώστε και με άλλες δράσεις, όπως είναι τα προγράμματα “Εξοικονομώ”, όπως η αντικατάσταση λαμπτήρων με λαμπτήρες LED και άλλα εργαλεία, να μπορέσουμε για το υπόλοιπο κομμάτι να κάνουμε με μικρές παρεμβάσεις εξοικονόμηση ενέργειας».

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στις δηλώσεις του έκανε ειδική μνεία και απηύθυνε έκκληση στους αγρότες να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν για σταθερές τιμές ενέργειας το πρόγραμμα «ΓΑΙΑ». Όπως ανέφερε στην περιοχή μας οι αγρότες δεν έχουν αξιοποιήσει τη δυνατότητα αυτή, ενημερώνοντάς τους ότι μέχρι τον Οκτώβριο μπορούν να υπογράψουν συμβάσεις με τη ΔΕΗ με τιμή 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα.

Ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ακόμη ότι «αυτά που ανακοίνωσε (για το πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ) η Υπουργός είναι παρά πολύ χρήσιμα, τα οποία αφορούν τις περιφέρειες, που αφορούν όλη την Ήπειρο, όλους τους Δήμους, τις ΔΕΥΑ και τους ΤΟΕΒ. Είναι πολύς καιρός που είχαμε ξεκινήσει συζητήσεις για τους ΤΟΕΒ, η κα Σδούκου, το πήγε όμως παραπέρα, και δίνει λύση στο 50% της ενέργειας σε όλους καθώς και δίνεται πανελλαδικά για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες. Είναι όλα προς τη θετική κατεύθυνση».

Σχετικά Άρθρα

Δήμος Αθηναίων: Ανοιχτά τα προαύλια σχολείων και το καλοκαίρι

otavoice

Δ.Λυκόβρυσης-Πεύκης: Βιωματικό σεμινάριο ΚΑΡΠΑ, για τα παιδιά του καλοκαιρινού camp

otavoice

Π.Κ.Μ: Πρόσκληση σε επιχειρήσεις για συμμετοχή σε επιχειρηματική αποστολή στην Ινδία

otavoice

Δ. Κατερίνης: Επιτήδιοι δήθεν υπάλληλοι της κοινωνικής υπηρεσίας ζητούν χρήματα για αναξιοπαθούντες!

otavoice

Δ.Βριλησσίων: Ξεκινά το μεγάλο έργο Aναβάθμισης του Δημοτικού Δικτύου Ύδρευσης

otavoice

Δ.Πολυγύρου: 3η Συνάντηση Αρχαιολογικών Ταινιών Χαλκιδικής

otavoice