OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Ευρεία συνάντηση για τη δημιουργία δομής ΚΦΑΑ στην Πετρούπολη

Ενημερωτική συνάντηση με αντικείμενο τη δημιουργία δομής Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (Κ.Φ.Α.Α.) προσφυγόπουλων πραγματοποιήθηκε χθές (22/7), με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πετρούπολης, Βαγγέλη Σίμου, με τη συμμετοχή, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, και του Αντιδημάρχου Παιδείας Γιώργου Τσιακίλου.

Αξίζει να επισημανθεί ότι για το θέμα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση νωρίτερα από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας).

Αποδέχτηκαν σχετική πρόσκληση του Δημάρχου και παραβρέθηκαν ο επικεφαλής της παράταξης «Ενωμένη Πετρούπολη» Στέφανος Βλάχος, ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αρχή Πετρούπολης» Μανώλης Συλλιγνάκης, και εκπρόσωπος της παράταξης «Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Πολιτών Πετρούπολης», ο Δημήτρης Γεωργιάδης από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και εκπρόσωποι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (Μ.Κ.Ο.) «Ευρωπαϊκή Έκφραση».

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Υπουργείου και της Μ.Κ.Ο. θα πραγματοποιηθεί μετεγκατάσταση σε κτίριο ιδιώτη στην Πετρούπολη ασυνόδευτων προσφυγόπουλων ηλικίας 12-18 ετών, τα οποία τώρα φιλοξενούνται σε αντίστοιχη δομή στα Σεπόλια. Για το κτίριο αυτό η δημοτική αρχή έχει ζητήσει από την αρμόδια πολεοδομία να πιστοποιηθεί η καταλληλότητα του.

Ως αιτία της μετεγκατάστασης προβλήθηκαν οι νέες οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυβέρνηση, οι οποίες χρηματοδοτούν μέσα από σχετικά προγράμματα τις ΜΚΟ, σχετικά με τον μέγιστο αριθμό φιλοξενούμενων παιδιών και τις προϋποθέσεις των κτιρίων φιλοξενίας.

Όπως ειπώθηκε σχεδιάζεται να φιλοξενηθούν ως 30 παιδιά -κατά κύριο λόγο- από Σομαλία, Συρία και Παλαιστίνη σε κτίριο ιδιώτη. Η δομή σύμφωνα με τα λεγόμενα τους θα έχει τουλάχιστον 25 άτομα εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων και 24ωρη φύλαξη με ευθύνη της Μ.Κ.Ο. Επιπλέον, γνωστοποίησαν ότι τα παιδιά δεν θα αλλάξουν σχολικό περιβάλλον αλλά θα συνεχίσουν να φοιτούν στα σχολεία που ήδη πηγαίνουν.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τροποποιημένη Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει τεθεί σε ισχύ το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν υποχρεούται να υποβάλει Μελέτη Σκοπιμότητας στον Δήμο.

Καλούμε το λαό της Πετρούπολης να δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη του, αγκαλιάζοντας τα παιδιά αυτά που σε αυτήν την τρυφερή ηλικία βιώνουν το τραγικό ταξίδι του ξεριζωμού, εξαιτίας των πολέμων και της εξαθλίωσης.

Ένοχες, και αυτές πρέπει να μπουν στο στόχαστρο, είναι οι αιτίες που τα αναγκάζουν να εγκαταλείψουν τις ρίζες τους και η άγρια αντιμεναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τα αφήνει έκθετα σε δουλεμπορικά και άλλα κυκλώματα και στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Τονίζουμε και πάλι την ανάγκη να εξασφαλιστούν, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, όλοι οι όροι για την προστασία τους, με ενίσχυση των διαδικασιών της οικογενειακής επανένωσης, προγράμματα κοινωνικής ένταξης, πρόσβαση σε παιδεία και υγεία, φιλοξενία τους σε κατάλληλους χώρους με εξειδικευμένο προσωπικό, καθεστώς προστασίας πριν και μετά από την ενηλικίωσή τους.

Σχετικά Άρθρα

Δ. Εορδαίας: Συστάσεις σε κτηνοτρόφους για την προφύλαξη από την πανώλη

otavoice

Δ.Βριλησσίων: Συνεχίζεται εντατικά η περισυλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι ο πυρήνας της υγιούς επιχειρηματικότητας»

otavoice

Ψηφιακός Ταχυδρόμος στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας

otavoice

Ξεκίνησε το πολιτιστικό καλοκαίρι που διοργανώνει ο Δήμος Καρδίτσας

otavoice

Δ.Κω: Πρόσληψη προσωπικού καθαρισμού σχολικών μονάδων

otavoice