OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Ε. Βάκα «Όσο είμαι Δήμαρχος, δεν θα επιτρέψω να γίνει ιδιωτική Μ.Ε.Α στην Αυλίδα».

Πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων και μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η εφαρμογή των προβλέψεων του ΓΠΣ Αυλίδας, σχετικά με τις χρήσεις γης στην περιοχή του πρώην εργοστασίου Τσιμέντου Χαλκίδας και το θέμα της κατασκευής ιδιωτικής Μ.Ε.Α στην Αυλίδα, παρουσία Περιφερειακών Συμβούλων, εκπροσώπων Φορέων και πολιτών της Αυλίδας.

Κατά την τοποθέτησή της, η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, αρχικά, αναφέρθηκε στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Δ.Ε Αυλίδας, το οποίο έφερε πολλές σημαντικές αλλαγές για την περιοχή της Αυλίδας. «Το Γ.Π.Σ της Αυλίδας είναι ξεκάθαρο για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται, είναι απόλυτα σαφές. Το στηρίζουμε και λειτουργεί υπέρ της ανάπτυξης της περιοχής.».

Όσον αφορά στη χρήση του παλαιού Τσιμεντάδικου, η Δήμαρχος επεσήμανε:

«Το παλιό Τσιμεντάδικο είναι ιδιοκτησίας της ΑΓΕΤ, έχει κλείσει από το 2013. Ακούγονται διάφορα ότι εκεί θα γίνει σκουπιδότοπος ή χώρος διαχείρισης απορριμμάτων, όμως είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι, το ΓΠΣ απαγορεύει οποιαδήποτε τέτοια χρήση. Επίσης, η ΑΓΕΤ έχει εκδόσει Δελτίο Τύπου, στις 23/1/2024, στο οποίο αναφέρει ότι, δεν υφίσταται οποιοσδήποτε σχεδιασμός να εγκαταστήσει ή να μετατρέψει το ιδιόκτητο ακίνητό της στη Χαλκίδα σε μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων.

Και γνωρίζω ότι, έχει ήδη ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία, προκειμένου να βρεθεί επενδυτής και να γίνει ο χώρος εκεί εμπορικές αποθήκες, Logistics. Μάλιστα, έχει βγει πρόσφατη απόφαση του Κ.Α.Σ, σύμφωνα με την οποία κρίνονται διατηρητέα 3 σιλό και 1 κτίριο του Τσιμεντάδικου, τα οποία οφείλει η ΑΓΕΤ να διατηρήσει.», και συνέχισε, «Για τη χρήση του Τσιμεντάδικου ως Logistics είμαστε υπέρ. Και αυτό γιατί, το master plan του ΟΛ.ΝΕ, το οποίο έχει περάσει όλες τις διαδικασίες και είναι υπό έγκριση, προβλέπει εκεί τη μεταφορά του εμπορικού Λιμένα της Χαλκίδας και μαζί με τη χρήση του Τσιμεντάδικου ως Logistics συμβάλλουν στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής και εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση, ως προς αυτό. Είναι ένας ιδιωτικός χώρος και η πολιτιστική του αξιοποίηση είναι πρακτικά ανέφικτη.».

Όσον αφορά στην κατασκευή ιδιωτικής ΜΕΑ στην ευρύτερη περιοχή της Αυλίδας, η Δήμαρχος τόνισε:

«Εννοείται ότι δεν θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε την κατασκευή ιδιωτικής Μ.Ε.Α στην περιοχή της Αυλίδας. Όσο είμαι Δήμαρχος δεν θα επιτρέψω να γίνει κάτι τέτοιο. Είμαστε αντίθετοι. Η λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων μας είναι η Μ.Ε.Α στον χώρο που έχει ήδη χωροθετηθεί, στο Π.Ε.Ι Δοκού Χαλκίδας, με τη διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει.

Και μάλιστα, για όσο χρονικό διάστημα μεσολαβεί, μέχρι να κατασκευαστεί η Μ.Ε.Α, να γίνει η κατασκευή του Χ.Υ.Τ.Υ στον ίδιο χώρο.», και πρόσθεσε, «Πριν λίγες μέρες κάναμε μια συνάντηση με τον Υπουργό κ. Σκυλακάκη, παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και του Αντιπροέδρου του Φ.Ο.Δ.Σ.Α, κατά την οποία θέσαμε κατηγορηματικά την αντίθεσή μας στη δημιουργία ιδιωτικής Μ.Ε.Α στην Αυλίδα και μάλιστα, εκφράσαμε κυρίως την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας.».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η Δήμαρχος επεσήμανε:

«Στον Φ.Ο.Δ.Σ.Α, που έχει τη διαχείριση των απορριμμάτων και του Δήμου μας, συμμετέχω ως μέλος στο Δ.Σ και έχουμε όλοι κοινή γραμμή, ως προς τις προτεινόμενες λύσεις και ως προς την αντίθεση κατασκευής μιας τέτοιας Μ.Ε.Α στην Αυλίδα. Λέμε όχι, έχουμε πάρα πολλούς τρόπους να αποτρέψουμε την κατασκευή της και φρονώ ότι τελικά δεν θα γίνει.».

Στο τέλος της συζήτησης και μετά την τοποθέτηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, των Περιφερειακών Συμβούλων, των εκπροσώπων Φορέων, Δημοτικών Συμβούλων και πολιτών, αποφασίστηκε να συνταχθεί και να εκδοθεί ένα κοινό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, με το οποίο θα δηλώνεται κατηγορηματικά η αντίθεσή του στην κατασκευή ιδιωτικής Μ.Ε.Α στην Αυλίδα.

Σχετικά Άρθρα

ΔΣ ΚΕΔΕ: Τι αποφάσισε για τα οικονομικά των δήμων

otavoice

Δ. Εορδαίας: Συστάσεις σε κτηνοτρόφους για την προφύλαξη από την πανώλη

otavoice

Δ.Βριλησσίων: Συνεχίζεται εντατικά η περισυλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι ο πυρήνας της υγιούς επιχειρηματικότητας»

otavoice

Ψηφιακός Ταχυδρόμος στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας

otavoice

Ξεκίνησε το πολιτιστικό καλοκαίρι που διοργανώνει ο Δήμος Καρδίτσας

otavoice