OTA VOICE
Uncategorized Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Αντιπρόεδρος Πολωνίας: Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα της Βολυνίας

Ο αντιπρόεδρος της Πολωνίας Wladislaw Kosiniak-Kamysz δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει αποδεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο η Βαρσοβία και το Κίεβο δεν επιλύσουν την ιστορική τους διαμάχη σχετικά με τη σφαγή στη Volhynia που διέπραξαν Ουκρανοί εθνικιστές κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταδίδει το πρακτορείο ΕΦΕ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος είναι και υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε στο κανάλι PolSat ότι «δεν θα υπάρξουν ανοιχτά σύνορα και εμπορικές ανταλλαγές στο σημερινό επίπεδο (με την Ουκρανία) εάν το ζήτημα της Volhynia δεν λύνεται».

«Επιτρέψτε μου να το πω ξεκάθαρα: η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα της Βολυνίας», επέμεινε, χωρίς να διευκρινίσει πώς. Αν και η Πολωνία «θέλει την ανάπτυξη της Ουκρανίας, δεν μπορεί να αφήσει χωρίς θεραπεία μια πληγή που δεν έχει επουλωθεί», δήλωσε ο Kosiniak-Kamysz, ο οποίος χαρακτήρισε τη σφαγή στη Volhynia ως «γενοκτονία».

Η «Σφαγή της Volhynia», όπως είναι γνωστή στην Πολωνία, αναφέρεται στην εκτέλεση περίπου 120.000 Πολωνών αμάχων μεταξύ 1943 και 1945 στην ιστορική περιοχή της Γαλικίας (τώρα μέρος της Ουκρανίας) από Ουκρανούς εθνικιστές με επικεφαλής τον Στέπαν Μπαντέρα, που θεωρείται εθνικός ήρωας στην Ουκρανία και εγκληματίας πολέμου στην Πολωνία.

Οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές ερμηνείες αυτού του ιστορικού επεισοδίου που εξακολουθεί να επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις τους, παρά την τρέχουσα συμμαχία τους στον πόλεμο με τη Ρωσία στον οποίο η Βαρσοβία ξεχώριζε ως ένθερμος στρατιωτικός υποστηρικτής του Κιέβου.
Πρόσφατα, στις 11 Ιουλίου, που ανακηρύχθηκε στην Πολωνία εθνική ημέρα στη μνήμη των θυμάτων της Volhynia, ένα μνημείο που απεικονίζει Πολωνά παιδιά που τα καρφώνουν πάνω σε μια τρίαινα, το εθνικό σύμβολο της Ουκρανίας, εγκαινιάστηκε στην πόλη Domostawa στη νότια Πολωνία στο όνομα των τοποθεσιών όπου διαπράχθηκε η σφαγή.

Την ίδια μέρα, ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda διέταξε την προβολή του ονόματος Volhynia στην πρόσοψη του προεδρικού του μεγάρου και δημοσίευσε ένα μήνυμα στο οποίο ανέφερε ότι «το μέλλον πρέπει να χτιστεί πάνω στην αλήθεια». «Οι Πολωνοί θα απαιτούν πάντα μια αξιοπρεπή μνήμη (…) και να γίνουν οι απαραίτητες εκταφές», αναφέρεται στο ίδιο μήνυμα.

Οι κυβερνήσεις του Κιέβου και της Βαρσοβίας κατέληξαν σε συμφωνία το 2022 που επέτρεψε στην Πολωνία να επαναλάβει τις εκταφές από ομαδικούς τάφους στη δυτική Ουκρανία, αλλά η πρωτοβουλία δεν εφαρμόστηκε πλέον στο πλαίσιο του πολέμου που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή.

Πηγή ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε παράταση έως τις 2 Αυγούστου

otavoice

Πανελλήνιες 2024: Οι βάσεις εισαγωγής ανα επιστημονικό πεδίο

otavoice

Εκτός Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ o Παύλος Πολάκης

otavoice

Πανελλήνιες 2024 – Βάσεις: Οι 20 σχολές με τα υψηλότερα μόρια

otavoice

Ροδιά Τυρνάβου: Ήρωας ο ιερέας του χωριού – Έσβησε την φωτιά πριν εξαπλωθεί

otavoice

ΕΟΔΥ: 35 θάνατοι με covid-19 την τελευταία εβδομάδα – 788 εισαγωγές

otavoice