OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Χρ. Κέλλας: Κρούσμα πανώλης και στη Δυτική Αττική

«Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου 14-15 θετικά κρούσματα πανώλης» τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, μιλώντας στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή UPDATE και στον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα. Ο κ. Κέλλας σημείωσε ότι «έχουν θανατωθεί περίπου 9 με 10 χιλιάδες αμνοερίφια για τον περιορισμό της νόσου. Εύχομαι και ελπίζω να σταματήσει εδώ, αλλά σήμερα έχουμε και νέο κρούσμα σε άλλη περιοχή το οποίο θα δηλωθεί αύριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και συνέχισε «Υπάρχουν αναφορές για νέο κρούσμα στη Δυτική Αττική, με την κατάσταση να παραμένει ανησυχητική».

Ωστόσο, ο έλεγχος της πανώλης απαιτεί την παρακολούθηση για 30 ημέρες μετά την καταγραφή του τελευταίου κρούσματος, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η περιοχή είναι απαλλαγμένη από τη νόσο. «Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι ο περιορισμός της επέκτασης της νόσου σε άλλες περιοχές και σε άλλα εκτροφεία. Αυτό είναι ο στόχος του υπουργείου και φυσικά η εκρίζωση της νόσου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας.

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, και τροφή σε όλη την επικράτεια, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το μέτρο ελήφθη μετά την καταγραφή κρουσμάτων σε περιοχές όπως τα Τρίκαλα, η Λάρισα, και πρόσφατα στην Κορινθία, και στοχεύει στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου

 Αποζημιώσεις και Στήριξη

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους, αν και το ακριβές ύψος των αποζημιώσεων δεν έχει ακόμα καθοριστεί. «Ένα είναι βέβαιο ότι η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους μας, γιατί η κτηνοτροφία μας είναι πυλώνας ανάπτυξης του κράτους» επισήμανε ο κ. Κέλλας.

Πηγές Μόλυνσης και Φήμες

Υπάρχουν ενδείξεις για εισαγωγές ζώων από τη Γερμανία, όπου έχουν καταγραφεί θετικά κρούσματα. « Έχουμε κάποιες ενδείξεις για εισαγωγή από Γερμανία, η οποία εμφάνισε και αυτή θετικά κρούσματα σε αμνοερίφια πανώλης μικρών μηρυκαστικών» τόνισε ο Υφυπουργός Αγροικής Ανάπτυξης και πρόσθεσε «Οι εισαγωγές από την Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες απαγορεύονται επίσημα, αλλά υπάρχει ανησυχία για παράνομες εισαγωγές».

Τέλος ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κέλλας υπογράμμισε ότι «Οι έλεγχοι συνεχίζονται και η επιδημιολογική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να καθοριστούν οι ακριβείς πηγές μόλυνσης».

Σχετικά Άρθρα

Γάζα: Επιδημία πολιομυελίτιδας σε όλο τον παλαιστινιακό θύλακα

otavoice

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια: Νέο πύρινο μέτωπο στη Δύστο -Εκκένωση οικισμών

otavoice

Οι νέοι Γενικοί Γραμματείς της Κυβέρνησης

otavoice

Γορτυνία: Πυρκαγιά στην περιοχή Κακουραίικα – Μήνυμα του 112

otavoice

Απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, σφαγή σε όλη την Ελλάδα

otavoice

Υπ. Πολιτισμού: Έτος Μίκη Θεοδωράκη το 2025

otavoice