OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Χάος σε στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ – «Ώρα μηδέν» στα σύνορα του Λιβάνου

Εντείνεται η ανησυχία για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά τις εξελίξεις στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε πως θα υπάρξει «σκληρή» ανταπόδοση της επίθεσης η οποία στοίχισε τη ζωή σε 12 παιδιά στα – ελεγχόμενα από το Ισραήλ- Υψίπεδα του Γκολάν. Παράλληλα μαίνεται και η κόντρα Τελ Αβίβ – Άγκυρας, με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν περί εισβολής στο Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ζητά μάλιστα από το ΝΑΤΟ να διώξει την Τουρκία από τη Συμμαχία, καθώς όπως λέει ανήκει πλέον στον Άξονα της Αντίστασης.

Κι ενώ κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ώρες για τις αποφάσεις που θα λάβει ο Νετανιάχου, το Ισραήλ βυθίστηκε σε πρωτόγνωρο πολύωρο χάος. Ακροδεξιοί διαδηλωτές εισέβαλαν σε στρατιωτικές βάσεις για να εμποδίσουν τη σύλληψη 9 ισραηλινών εφέδρων για την βάναυση σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου.

Τα γεγονότα οδήγησαν ακόμη και σε διακοπή σύσκεψης των ενόπλων δυνάμεων για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού καταδικάζει τις ενέργειες των διαδηλωτών, μιλώντας «συμπεριφορές που παραβιάζουν το νόμο, φέρνουν την αναρχία, κάνουν κακό στον ισραηλινό στρατό, στην ασφάλεια του έθνους και στις προσπάθειες μας στον πόλεμο».

Αφορμή η σύλληψη εννέα ισραηλινών στρατιωτών που κατηγορούνται για βιασμό και κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατούμενου.

Μεταξύ των διαδηλωτών και ακροδεξιοί βουλευτές, αλλά και στρατιώτες με καλυμμένα πρόσωπα. Ο υπουργός Άμυνας μάλιστα ζητά να γίνει έρευνα εναντίον του ακροδεξιού εταίρου της κυβέρνησης Μπεν Γκβιρ.

«Σας καλώ να αντιμετωπίσετε με αυστηρό τρόπο τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού που πήραν μέρος στις ταραχές και να διατάξετε έρευνα εάν ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ έδωσε εντολή στην αστυνομία να μην σταματήσει τους διαδηλωτές», είπε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

Μέλη του ακροδεξιού κόμματος του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμά Μπεν Γκβιρ ανακοίνωσαν ότι πήγαν στο Σντε Τιμάν για να διαμαρτυρηθούν για την κράτηση των στρατιωτών. «Το θέαμα αξιωματικών της στρατονομίας να έρχονται να συλλαμβάνουν τους καλύτερους ήρωές μας στο κέντρο κράτησης του Σντε Τιμάν δεν είναι τίποτα λιγότερο από ντροπιαστικό. Συνιστώ στον υπουργό Άμυνας, στον αρχηγό του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού (IDF) και στις στρατιωτικές αρχές να στηρίξουν τους πολεμιστές μας και να μάθουν από τον τρόπο λειτουργίας της σωφρονιστικής υπηρεσίας: η ελαφρά μεταχείριση των τρομοκρατών έχει τελειώσει. Οι στρατιώτες πρέπει να έχουν την πλήρη υποστήριξή μας», είπε ο Μπεν Γκβιρ.

O πρωθυπουγός Νετανιάχου, ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Χέρτζι Χαλεβί, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσοκ καταδίκασαν τις ταραχές έξω από τη βάση Σντε Τιμάν και απήθυναν έκκληση για ηρεμία. Ωστόσο οι εκκλήσεις τους δεν εισακούστηκαν και ένας όχλος συγκεντρώθηκε αργά το βράδυ έξω από τη βάση Μπεϊτ Λιντ, επιχειρώντας να εισβάλει και σε αυτή.

Ορισμένοι διαδηλωτές φορούσαν στρατιωτικές στολές και φαινόταν να ήταν οπλισμένοι. Η αστυνομία έφτασε και έδιωξε τους διαδηλωτές μέσω βίαιων συμπλοκών, αλλά δεν έγιναν συλλήψεις.

Στρατηγός Χαλεβί: Οι ταραχές έβλαψαν την ασφάλεια του Ισραήλ και τις πολεμικές επιχειρήσεις

Οι εισβολές στις βάσεις προκάλεσαν την οργισμένη καταδίκη του ΧΙσραηλινού επιτελάρχη, ο οποίος τόνισε ότι αυτές έβλαψαν τον στρατό και την ασφάλεια του Ισραήλ και τις πολεμικές επιχειρήσεις. Μπροστά στα περιστατικά, ανώτατοι αξιωματικοί του ισραηλινού Στρατού, συμπεριλαμβανομένου του Χαλεβί, αναγκάστηκαν να αναβάλουν κρίσιμες συζητήσεις για τις εχθροπραξίες στον βορρά στα σύνορα με το Λίβανο, όπου οι εντάσεις κλιμακώνονται, ενώ ορισμένες μονάδες στη Δυτική Όχθη μετακινήθηκαν προς τις βάσεις που σημειώθηκαν οι ταραχές.

Υποστηρικτές των κατηγορουμένων στρατιωτών συγκεντρώνονταν έξω από το στρατοδικείο πριν από την ακροαματική διαδικασία των στρατιωτών. «Αυτοί δεν είναι εγκληματίες, είναι στρατιώτες μας, που έδωσαν τους τελευταίους εννέα μήνες της ζωής τους για την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε στους Times of Israel η σύζυγος ενός από τους κατηγορούμενους στρατιώτες.

Ένας στρατιώτης που υπηρετεί στην ανακριτική μονάδα της Στρατονομίας, που χειρίζεται την έρευνα για τα φερόμενα βασανιστήρια κατά του Παλαιστινίου, είπε ότι διοικητές ζήτησαν από τους στρατιώτες της μονάδας αυτής να αφαιρέσουν από τις στολές τους τα διακριτικά της μονάδας και τους μπλε μπερέδες τους ενώ βρίσκονταν έξω από τη βάση φοβούμενοι ότι οι διαδηλωτές θα βάλουν εναντίον τους. «Είναι τρελό, να φοβάμαι τόσο τους Ισραηλινούς πολίτες όσο και τους τρομοκράτες της Χαμάς;», δήλωσε.

Η έρευνα εις βάρος των στρατιωτών ξεκίνησε αφού ένας κρατούμενος ύποπτος τρομοκρατίας μεταφέρθηκε από τη βάση σε νοσοκομείο με σημάδια σοβαρής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων τραυμάτων στον πρωκτό του. Ο κρατούμενος είχε συλληφθεί από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας πριν από εβδομάδες.

Ολοκληρωτικός πόλεμος στις επιλογές του Νετανιάχου;

Στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου συνεχίζονται οι εκατέρωθεν επιθέσεις, ενώ για πλήγματα του Ισραήλ κατά στρατιωτικών στόχων έκανε λόγο και η Συρία. Τα βλέμματα όλων όμως είναι στραμμένα στις επόμενες κινήσεις του Νετανιάχου και αν το εύρος των αντιποίνων που θα αποφασίσει οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών.

«Δεν θέλουμε πόλεμο, δεν θέλουμε διεύρυνση του πολέμου, δεν επιθυμούμε κλιμάκωση και εργαζόμαστε γι` αυτό το σκοπό», διαμηνύει το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου.

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την πιθανότητα όλο αυτό να κλιμακωθεί και να εξελιχθεί σε μια ολοκληρωτική μάχη. Και δεν πιστεύω ότι μια τέτοια μάχη είναι αναπόφευκτη», προειδοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόντ Όστιν.

Αναστέλλει πτήσεις και η Aegean

Οι διπλωματικές προσπάθειες εντείνονται από Ευρωπαίους και Αμερικανούς, με στόχο τουλάχιστον, να μην υπάρξει επίθεση στη Βηρυττό αλλά και σε αεροδρόμια και γέφυρες. Και η Aegean προστίθεται στις εταιρείες που αναστέλλουν πτήσεις από και προς τον Λίβανο.

Οδοιπορικό του ΕΡΤΝnews στα υψίπεδα του Γκολάν

Έντονη ανησυχία για γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή προκαλεί η αιματηρή επίθεση με ρουκέτα στα Υψίπεδα του Γκολάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι, παιδιά και νέοι,. Δύο 24ωρα μετά οι κάτοικοι της πόλης Majdal Shams , μιας πόλης γνωστής για τα χιονοδρομικά κέντρα λίγο παρακάτω, δεν μπορούν ακόμα να πιστέψουν το κακό που τους βρήκε την κοινότητά τους. Εδώ, με το Λίβανο στη μία πλευρά των λόφων και τη Συρία στην άλλη, με συγγενείς τους να ζουν στη δεύτερη, συγγενείς που δεν είδαν από το 1967, οι κάτοικοι δεν φαντάζονταν ποτέ ότι θα ζούσαν αυτό που έζησαν προχθές. Πύραυλοι ξανάπεσαν. Χωρίς θύματα. Μέχρι την Κυριακή.

Μια οικογένεια και μόνο έχασε τέσσερα παιδιά. Ο Χασσάν λέει όμως πως εδώ είναι όλοι μία οικογένεια. Όλοι γνωρίζουν όλους. Όλοι γνώριζαν όλα τα παιδιά εξηγεί, Και στο ερώτημα τι ζητούν οι κάτοικοι απαντά: Ειρήνη…

Πολλοί άλλοι πάλι δεν θέλουν να μιλήσουν στην κάμερα. Όμως καθώς η οργή υποχωρεί όταν όλοι ζητούν το ίδιο: Ειρήνη και ασφάλεια για όλους στην περιοχή. Το ερώτημα είναι ποιος και πώς θα τη φέρει.

Αποστολή: Κωστής Κωνσταντίνου

Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή

Πηγή  ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Παρίσι 2024: Η Εθνική Πόλο πήρε στα πέναλτι τη ματσάρα με το Μαυροβούνιο

otavoice

Τα πολυτελή επίσημα δείπνα του Μακρόν, εκτίναξαν τον προϋπολογισμό του Ελιζέ

otavoice

Ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό – Στόχος διοικητής της Χεζμπολάχ

otavoice

Εννέα νέοι αντιπρόεδροι στο ΣτΕ και τον Άρειο Πάγο

otavoice

22 τα κρούσματα πανώλης σε Θεσσαλία, Κορινθία, Αττική – Σφαγές 10.768 αιγοπροβάτων

otavoice

Πράσινο φως για σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης στην Καταλονία

otavoice