OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Στη Δυτική Φραγκίστα συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας

Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήθηκε χθές, Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024, στη Δυτική Φραγκίστα του Δήμου Αγράφων της Π.Ε. Ευρυτανίας και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη, ενώ μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο YouTube.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος συμμετείχε διαδικτυακά στη συνεδρίαση λόγω της πυρκαγιάς που ήταν σε εξέλιξη στην περιοχή της κεντρικής Εύβοιας, αναφέρθηκε σε κομβικά αναπτυξιακά ζητήματα και έργα για την Π.Ε. Ευρυτανίας, όπως:

  • Η ΟΧΕ Αγράφων, την οποία υλοποιεί η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στηρίζει εμπράκτως με χρηματοδότηση ύψους 5.000.000 ευρώ.
  • Η ΟΧΕ Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών, που αφορά την Ευρυτανία, τη δυτική Φθιώτιδα και την ορεινή Φωκίδα και θα χρηματοδοτηθεί αρχικά από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.
  • Η ανάδειξη της λίμνης Κρεμαστών με σειρά δράσεων, αλλά και με την υπό μελέτη λειτουργία υδατοδρομίου. Επίσης, δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά αντίθετος στην εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη Κρεμαστών.
  • Ο οδικός άξονας Λαμία – Καρπενήσι, που επαναδημοπρατήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα για όλη την Στερεά Ελλάδα. Επεσήμανε ότι τελικός στόχος θα πρέπει να παραμένει ένας συνολικός άξονας Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο.
  • Η ολοκλήρωση του έργου επί του κεντρικού δρόμου των Αγράφων, όπου έχουν ήδη ασφαλτοστρωθεί 22,5 χλμ. και άμεσα θα περαιωθούν οι εργασίες και στο υπόλοιπο τμήμα των 2,5 χλμ..

Ειδική αναφορά έγινε επίσης στη συνεργασία της Περιφέρειας με την “HOPE Genesis” για τη δωρεάν και πλήρη κάλυψη αναγκών σε γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν και ζουν σε ορεινές ή δυσπρόσιτες περιοχές, όπως και σε πρωτοβουλίες για την πιστοποίηση τοπικών προϊόντων με πιο πρόσφατη θετική εξέλιξη την πιστοποίηση ως «ΠΟΠ» του Παραδοσιακού Τυριού «Τσαλαφούτι» Ευρυτανίας.

Ακολούθως, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας επικεντρώθηκε σε προβλήματα, αιτήματα, αλλά και σε αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής των Αγράφων. Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός αναφέρθηκε εκτενώς σε έργα και παρεμβάσεις που ήδη ολοκληρώθηκαν ή δρομολογήθηκαν.

Έπειτα, τοποθετήθηκαν -μεταξύ άλλων- ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος, η Βουλευτής ΝΔ Ευρυτανίας Θωμαΐς Οικονόμου, ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, ο Δήμαρχος Καρπενησίου Χρήστος Κακαβάς, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Νίκος Σουλιώτης, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Βαλαώρας Γιάννης Γιαννούλης, του Συντονιστικού Αθήνας για την Ευρυτανία Βασιλική Χαλαστάνη, του Κινήματος «Σώστε τη λίμνη Κρεμαστών» Μαργαρίτα Παπανικολάου, του Συλλόγου «Μέλισσα» Αγράφων Κατερίνα Γερονίκου, ο Διοικητής Α.Τ. Αγράφων Χρήστος Βάρσος, οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων Βασίλης Μπισμπίκης (Δυτ. Φραγκίστας), Σωτήρης Τσιώλης (Βραγκιανών), Γεώργιος Κίτσιος (Αγράφων), Κώστας Γαντζούδης (Επινιανών), Αθανάσιος Βασιλείου (Τριποτάμων) και βεβαίως οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας:

  • Προχώρησε σε τροποποίηση του Προϋπολογισμού έτους 2024, ώστε να προβλεφθούν δαπάνες που δύναται να προκύψουν λόγω της πανώλης μικρών μηρυκαστικών.
  • Ενέκρινε την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του κτιρίου «Πρώην Στρατηγείο ΜΕΡΥΠ», που βρίσκεται εντός του στρατοπέδου «ΤΣΑΚΑΛΟΥ – ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ» στην πόλη της Λαμίας για τη στέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Επισημαίνεται, ότι επετεύχθη μείωση μισθώματος κατά 50%.
  • Τροποποίησε το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2024, προκειμένου να ενταχθούν νέα έργα, όπως τα ακόλουθα:
    – «Συντήρηση αποδυτηρίων και WC του Δημοτικού Σταδίου Λιβαδειάς».
    – «Μεταφορά φερτών υλικών και απομάκρυνση προσωρινών αποθέσεων από τη θέση “Ίσωμα” Τριάδας του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων».
    – «Αποκατάσταση Δημοτικής Οδού προς Αγίους Αναργύρους στην Π.Ε. Φωκίδας».
    – «Ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου περιοχής Αγίου Χαραλάμπους Ελαιώνα στην Π.Ε. Φωκίδας».
    – «Αποκατάσταση τεχνικών χειμάρρου “Σκίτσας” στην περιοχή της Ιτέας».

Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, εγκρίθηκε -ομόφωνα- ψήφισμα για τη δημιουργία Διασωστικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο Αγράφων και -κατά πλειοψηφία- ψήφισμα για την επιβολή ανταποδοτικού τέλους στην ΔΕΗ για τον υδροηλεκτρικό σταθμό Κρεμαστών.

«Σε μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό, αλλά και με ουσία, η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού μας συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στη Δυτική Φραγκίστα του Δήμου Αγράφων. Συμμετέχοντας λόγω πυρκαγιάς διαδικτυακά, αναφέρθηκα σε όλα τα έργα και τις δράσεις που υλοποιήθηκαν, ή έχουν δρομολογηθεί στην περιοχή και δίνουν το αυτοδιοικητικό στίγμα μας.

Όλα όσα σηματοδοτούν τη διαρκή βούληση να δώσουμε το 110% των δυνάμεών μας για να στηρίξουμε αυτούς τους συμπολίτες μας, που είναι οι πλέον ευάλωτοι στη Στερεά Ελλάδα και πιθανότατα σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε:

«Ευχαριστούμε όλους τους εκπροσώπους αρχών, φορέων και συλλόγων, αλλά και τους πολίτες του τόπου, που συμμετείχαν σε μια πολύ παραγωγική συζήτηση για τα προβλήματα και τις προοπτικές της περιοχής των Αγράφων και όλης της Ευρυτανίας».

Η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Λουκία Θεοδώρου τόνισε: «Συνεδριάσαμε σήμερα στα γραφικά και ανυπότακτα Άγραφα! Ανάμεσα στο απέραντο πράσινο και στα “ψηλά βουνά” των διηγημάτων του Ζαχαρία Παπαντωνίου, των παιδικών μας χρόνων. Η Π.Ε. Ευρυτανίας φιλοξένησε το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Δημοτική Ενότητα Ανατολικής και Δυτικής Φραγκίστας.

»Πέρα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, το κορυφαίο θεσμικό όργανο της Περιφέρειας ασχολήθηκε με τα ιδιαίτερα προβλήματα αυτού του τόπου και αφουγκράστηκε την τοπική κοινωνία.

Στη συνεδρίαση μας συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος, η Βουλευτής ΝΔ Ευρυτανίας Θωμαΐς Οικονόμου, ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης, ο Δήμαρχος Καρπενησίου Χρήστος Κακαβάς, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Νίκος Σουλιώτης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορών, όπως και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων.

Δώσαμε σε όλους απεριόριστο χρόνο προκειμένου να τοποθετηθούν και να διεξαχθεί μια ζωντανή και ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της περιοχής και όλης της Ευρυτανίας».

Σχετικά Άρθρα

Επίσκεψη Χ. Μπονάνου – Β.Γιαννόπουλου – Φ. Ζαΐμη στην πληγείσα περιοχή Γηροκομειου Πατρών

otavoice

Δ.Κατερίνης: Τα «χρυσά παιδιά» του παλαιστικού τμήματος του Αρχελάου υποδέχτηκε ο Ι. Ντούμος

otavoice

Κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων σε Ηλεία και Βόνιτσα – Σύσκεψη στην ΠΕ Ηλείας

otavoice

Δ.Χαλανδρίου: Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις «Σώζουμε τρόφιμα στα σχολεία»

otavoice

Η Μάγδα Χριστοδουλοπούλου, νέα σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας

otavoice

Δ. Κορινθίων: Ενημέρωση για το νερό στα Αθίκια

otavoice