OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Π.Α.Μ.Θ: Ενεργοποίηση γεώτρησης για τους αγρότες του κάμπου Δράμας και Φιλίππων

Τις ευχαριστίες των αγροτών του κάμπου της Δράμας και των Φιλίππων εισέπραξε ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψιδης για την ενεργοποίηση σχολάζουσας γεώτρησης

Επίσκεψη στα πληγέντα από την ξηρασία χωράφια της Τενάγιας και Παρατενάγιας περιοχής των δήμων Καβάλας, Παγγαίου και Δοξάτου πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης συνοδευόμενος από τους Αντιπεριφερειάρχες Καβάλας κ. Θεόδωρο Μαρκόπουλο και Δράμας κ. Μιχάλη Μουρβετίδη, καθώς και από τον εντεταλμένο σύμβουλο επί Αθλητικών Θεμάτων κ. Στέλιο Ιγνατιάδη.

Στην συνέχεια ο κ. Τοψίδης επισκέφτηκε μια σχολάζουσα γεώτρηση που ενεργοποιήθηκε για να αρδεύσει έκταση περίπου 1500 στρεμμάτων στην περιοχή των Τεναγών, ενδυναμώνοντας την αρδευτική δυνατότητα.

Μάλιστα ο κ. Τοψίδης επισήμανε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες αναζητούν και άλλες σχολάζουσες γεωτρήσεις, ώστε να ενεργοποιηθούν και πάλι με σκοπό να προσφέρουν το πολύτιμο για τις καλλιέργειες νερό που φέτος σπανίζει λόγω της ξηρασίας.

«Λόγω της κλιματικής αλλαγής φέτος αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα ξηρασίας σε όλες τις Π.Ε., αλλά προσπαθούμε κατά τόπους να βλέπουμε τις διαθέσιμες λύσεις, ώστε να μειώσουμε τις συνέπειες που έχει αυτή η κατάσταση στην αγροτική παραγωγή.

Με μια συνεργασία που είχαμε με το ΤΟΕΒ Βοϊράνης και τον πρόεδρό του Σωτήρη Παπαδόπουλο, βρήκαμε μια διέξοδο στο πρόβλημα και όλοι μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες δώσαμε μια λύση ενίσχυσης της άρδευσης, καθώς όπως γνωρίζετε όλα τα ποτάμια της περιοχής έχουν μειώσει στο ελάχιστο τα παρεχόμενα ύδατα.

Είναι ένα φαινόμενο που μας έχει απασχολήσει πολύ και διαμορφώνουμε έναν σχεδιασμό που εκτιμούμε ότι θα περιλαμβάνει 25 νέες γεωτρήσεις με φωτοβολταϊκά που θα τον καταθέσουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα με τα παραπάνω ξεκινήσαμε τους αναδασμούς στο αγρόκτημα Δοξάτου και συνεχίζουμε και αλλού. Είμαστε σε ανοιχτό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς για την βελτίωση των συνθηκών της αγροτικής παραγωγής με βάση τους παραπάνω άξονες. Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν στο να δοθεί σε λειτουργία η γεώτρηση για την ενδυνάμωση της άρδευσης».

Ο κ. Μαρκόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Τοψίδη για την άμεση ανταπόκριση του και τόνισε ότι «παλαιότερα έζησα μια άλλη εποχή όπου η έδρα της Περιφέρειας, η Κομοτηνή ήταν ένα αγκάθι για ότι θέλαμε να κάνουμε στην Π.Ε. Καβάλας και Θάσου. Με την παρέμβαση που έκανε βοήθησε να έχουμε μια αντιμετώπιση στο πρόβλημα. Μπορεί η κλιματική αλλαγή να δημιουργεί προβλήματα αλλά η Περιφέρεια ΑΜΘ βοηθάει να τα αντιμετωπίζουμε».

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης ευχαρίστησε με τη σειρά του τον κ. Τοψίδη και επισήμανε ότι μαζί με τις υπηρεσίες του βρίσκονται σε μια διαρκή ετοιμότητα να για να βρεθούν και άλλες λύσεις αντιμετώπισης της πολύ άσχημης κατάστασης που έχει προκαλέσει η ξηρασία.

Οι εκπρόσωποι, του ΤΟΕΒ και των αγροτών συλλόγων, κ.κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος, Κώστας Στεφανίδης και Παντελής Πεσκελίδης που ήταν παρόντες ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη κ. Τοψίδη και τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Μαρκόπουλο για την άμεση αντίδραση τους στην εξεύρεση λύσης και υποβοήθησης του έργου των αγροτών.

Συνεργασία με το Δ.Π.Θ. στην πανεπιστημιούπολη Καβάλας

Επίσης, επίσκεψη στο εργαστήριο ΗΦΑΙΣΤΟΣ της σχολής Θετικών Επιστημών είχε ο κ. Τοψίδης και την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Μαρκόπουλο.

Παρέστησαν της ΣΘΕ καθηγητής Κώστας Ταρχανίδης, ο πρόεδρος του τμήματος Χημείας καθηγητής κ. Γ. Σχίζας, ο πρόεδρος του τμήματος Φυσικής καθηγητής Ν. Βορδός, και ο πρώην πρόεδρος του ιδρύματος καθηγητής Νάσος Μητρόπουλος.

Ο Περιφερειάρχης ξεναγήθηκε στα υπερσύγχρονα εργαστήρια που διαθέτει η ΣΘΕ. Επισκέφτηκε τον προσομοιωτή γεωτρήσεων πετρελαίου, μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση που προσελκύει εκπαιδευόμενους και από άλλες χώρες, τον Υπερυπολογιστή στο τμήμα GRINT με την τεράστια υπολογιστική δύναμη επεξεργασία και αποθήκευση δεδομένων που διαθέτει και ανυψώνει το τμήμα στα κορυφαία της χώρας, την Θερμοκοιτίδα ΘΕΚΛΑ και το εργαστήριο ΗΦΑΙΣΤΟΣ που διαθέτει υποδομές και μια μεγάλη γκάμα σύγχρονων μηχανημάτων που διευκολύνουν την παραγωγή καινοτομίας και νέων προϊόντων.

«Βρισκόμαστε στη ΣΘΕ του ΔΠΘ, στην πανεπιστημιούπολη Καβάλας και είχα την χαρά και την τιμή να έχουμε συνεργασία και να ξεναγηθούμε στις εγκαταστάσεις για να διαπιστώσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν» υπογράμμισε ο κ. Τοψίδης για να προσθέσει ότι «Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της επένδυσης στην γνώση, η Περιφέρεια μας θα είναι δίπλα στις σχολές του παραρτήματος της Καβάλας, θα είμαστε μαζί τους και θα συμβάλουμε στο έργο τους και θα εξασφαλίσουμε αναγκαίους πόρους γι’ αυτό το έργο».

Ο κ. Μητρόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Τοψίδη και τον κ. Μαρκόπουλο σημειώνοντας ότι «έχουμε εργαστήρια με γενναία χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ΑΜΘ, άνω των 20 εκ. ευρώ. Συζητήσαμε ιδέες συνεργασίας και προβολής του έργου μας σε ένα ευρύτερο κοινό. Διαθέτουμε ένα εργαστήριο για όποιον επιστήμονα θέλει να διεξάγει μια έρευνα. Ήταν μια πολύ ουσιαστική και χρήσιμη συνάντηση. Ευελπιστώ και σε μια επόμενη πιο διευρυμένη συνάντηση με όλες τις σχολές».

Ο κ. Μαρκόπουλος επισήμανε το ενδιαφέρον του κ. Τοψίδη για την επίσκεψη του στην πανεπιστημιούπολη Καβάλας, προσθέτοντας ότι «οι πανεπιστημιακές σχολές της Καβάλας είναι μια σημαντική αναπτυξιακή δύναμη, την οποία θα συνδράμει η Περιφέρεια για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα αποτέλεσμα και αξιολογήσιμο και μετρήσιμο» και ευχαρίστησε τον κ. Περιφερειάρχη και με τις δύο ιδιότητες που κατέχει, του αυτοδιοικητικού και του πανεπιστημιακού.

Δημοσιεύτηκε η μελέτη για το νέο λιμάνι της Κεραμωτής

Το αίτημα των κατοίκων της Κεραμωτής και του δημάρχου Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη για τη δημιουργία ενός νέου λιμανιού που θα απαλλάξει τον οικισμό από το κυκλοφοριακό φορτίο όσων διέρχονται προς και από το νησί της Θάσου, ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Τοψίδης.

«Ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή του Νέστου τη Θάσο και όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ δρομολογείται σήμερα με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχης κ. Τοψίδη» σημείωσε ο κ. Μαρκόπουλος για να προσθέσει ότι κάθε μεγάλο ταξίδι ξεκινάει με ένα βήμα, αναφερόμενος στο πρώτο βήμα για την κατασκευή του έργου που είναι η συγκεκριμένη μελέτη.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι πριν λίγες ώρες δημοσιεύτηκε στην Ευρωπαϊκή εφημερίδα η προκήρυξη της μελέτης για την δημιουργία του νέου βόρειου κρηπιδώματος και της σύνδεσης του με το οδικό δίκτυο.

Θέλω να ευχαριστήσω το δήμαρχο Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη για την συνεργασία, τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Γιώργο Κυπραίο και τους αντιπεριφερειάρχες γιατί ο καθένας συνέβαλε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Με την τουριστική ανάπτυξη που έχει η περιοχή και η Θάσο πρέπει να εξετάσουμε πως θα διευκολύνουμε να υπάρχει ασφάλεια στην μετάβαση του ενός εκατομμυρίων και πλέον επισκεπτών, προς το νησί της Θάσου.

Το έργο αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία ενός ήπιου αστικού περιβάλλοντος που θα διευκολύνει την τουριστική ανάπτυξη. Θα διαθέσουμε ποσό άνω του 1.340 χιλιάδων ευρώ και με αυτό η διοίκηση μας δρομολογεί μια σημαντική εξέλιξη για την ανάπτυξη της Κεραμωτής».

Ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης τόνισε ότι «ευχαριστώ τον κ. Τοψίδη, τον κ. Μαρκόπουλο και όσους έχουν εμπλακεί σε ένα τόσο σημαντικό έργο, σύνδεσης με τη Θάσο που έχει καταστεί η τουριστική ναυαρχίδα της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Η τουριστική ανάπτυξη δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στην Κεραμωτή έχει γίνει προορισμός και στο άμεσο μέλλον θα φιλοξενεί μεγάλες τουριστικές επενδύσεις. Αυτό είναι ένα έργο που έρχεται από το μέλλον. Πριν φτάσουμε σε κατάσταση δυσφήμιση ερχόμαστε να συνεργαστούμε ο Α’ και ο Β’ βαθμός για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα. Ο στόχος μας βρήκε ευήκοα ώτα στον κ. Τοψίδη που έχει όραμα για την Περιφέρεια ΑΜΘ και να ευχαριστήσω για την συμβολή τους κ. Μαρκόπουλο»

Την θετική συμβολή του έργου στην τουριστική ανάπτυξη της Κεραμωτής και της Θάσου αναφέρθηκαν στις δηλώσεις του οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης και Τουρισμού κ. Παναγιώτης Αρχοντής. Ο κ. Ιωσηφίδης τόνισε ότι «είμαστε μια διοίκηση της συνεργασίας με τους δημάρχους, έχουμε εδώ ένα εξαιρετικό δήμαρχο τον Σάββα Μιχαηλίδη με εξαιρετικό έργο. Το ίδιο θα πράξουμε και στο Δήμο Καβάλας. Δεν ήρθαμε για να κάτσουμε ήσυχα αλλά για να ανεβάσουμε την Περιφέρεια ΑΜΘ ψηλότερα. Αυτό θα το πετύχουμε με τις συνεργασίες».

Τέλος ευχαριστίες για την εξέλιξη της δρομολόγησης λύσης στο μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Κεραμωτής, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κεραμωτής Παναγιώτης Δουκαλιάνος που ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην εντυπωσιακή μείωση του προβλήματος των κουνουπιών κατά την φετινή θερινή περίοδο καθώς η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ έχει πετύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Σχετικά Άρθρα

Δ.Ιλίου: Άμεσης προτεραιότητας η ανάπλαση του ρέματος Εσχατιάς

otavoice

Κολωνάκια για αποτροπή της παράνομης στάθμευσης σε δεκάδες σημεία στα Βριλήσσια

otavoice

Δ.Πλατανιά: Συμβάσεις για δημιουργία βρεφικού σταθμού και ανάπλαση δημόσιων χώρων

otavoice

Η Καλαμαριά υποκλίνεται στους Ολυμπιονίκες της

otavoice

Ξεκινούν στις 19/8 οι εγγραφές στο δημοτικό κολυμβητήριο Ηλιούπολης

otavoice

Θ. Αμπατζόγλου: Ο εκλιπών Μ. Χρηστάκης άφησε ως Γ.Γ. στο Μαρούσι σημαντικό έργο

otavoice