OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ο Μπλίνκεν «βλέπει» επίθεση στο Ισραήλ ακόμα και σήμερα – Το μήνυμα της G7

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν είπε στους ομολόγους του από τις χώρες της G7 την Κυριακή ότι μια επίθεση από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει από σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το Axios.

Ο Μπλίνκεν συγκάλεσε τη διάσκεψη για να συντονιστεί με τους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ και να προσπαθήσει να ασκήσει διπλωματική πίεση την τελευταία στιγμή στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ για να ελαχιστοποιήσουν τα αντίποινα τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Τόνισε ότι ο περιορισμός των επιπτώσεων των χτυπημάτων τους είναι η καλύτερη ευκαιρία για να αποτραπεί ο ολοκληρωτικός πόλεμος.

Το Ιράν και η Χεζμπολάχ έχουν δεσμευθεί να απαντήσουν στις δολοφονίες από το Ισραήλ του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό. Οι πηγές είπαν ότι ο Μπλίνκεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα αντεπιτεθούν και οι δύο, αλλά σημείωσε ότι δεν είναι σαφές ποια μορφή θα έχουν τα αντίποινα.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο των επιθέσεων, αλλά τόνισε ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη τις επόμενες 24-48 ώρες, δηλαδή από σήμερα Δευτέρα, ανέφεραν οι πηγές. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε στους ομολόγους του ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για να περιορίσουν τις επιθέσεις από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ όσο το δυνατόν περισσότερο και στη συνέχεια να περιορίσουν την ισραηλινή απάντηση.

Ο Μπλίνκεν ζήτησε από τους άλλους υπουργούς Εξωτερικών να ασκήσουν διπλωματική πίεση στο Ιράν, τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ για να διατηρήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση. Παράλληλα, ο Μπλίνκεν είπε στους υπουργούς Εξωτερικών της G7 ότι η ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή ήταν μόνο για αμυντικούς σκοπούς, ανέφεραν οι πηγές.

Μια πηγή που συμμετείχε στη συζήτησε είπε ότι ο Μπλίνκεν ακουγόταν απογοητευμένος όταν ενημέρωσε τους υπουργούς για τις πρόσφατες συνομιλίες με το Ισραήλ σχετικά με μια συμφωνία για τους ομήρους και για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ο Μπλίνκεν είπε ότι η κυβέρνηση ένιωθε ότι ήταν “κοντά σε μια σημαντική αλλαγή” πριν από τη δολοφονία στην Τεχεράνη. Τώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ μια συμφωνία, πρόσθεσε.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για το αυξημένο επίπεδο έντασης στη Μέση Ανατολή που απειλεί να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί της G7. «Προτρέπουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απόσχουν από τη διαιώνιση του τρέχοντος καταστροφικού κύκλου εκδικητικής βίας, να μειώσουν τις εντάσεις και να εμπλακούν εποικοδομητικά προς την αποκλιμάκωση. Καμία χώρα ή έθνος δεν πρόκειται να κερδίσει από περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή» πρόσθεσαν.

Ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Μίχαελ Κουρίλα, αναμένεται να φτάσει στο Ισραήλ σήμερα για να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ενόψει της πιθανής επίθεσης από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, είπαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε συνάντηση το βράδυ της Κυριακής με τον υπουργό Άμυνας Γ. Γκάλαντ και τους αρχηγούς του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών. «Το Ιράν και τα τσιράκια του θέλουν να μας περικυκλώσουν σε ένα ασφυκτικό καταφύγιο τρομοκρατίας. Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε εναντίον τους σε κάθε μέτωπο και σε κάθε αρένα — κοντά και μακριά. Όποιος θέλει να μας βλάψει θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα», είπε ο Νετανιάχου πριν από τη συνάντηση. Ο Γκάλαντ μίλησε επίσης την Κυριακή με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν.

Άλλες χώρες της περιοχής προετοιμάζονται επίσης για δραματική κλιμάκωση και προσπαθούν να την αποτρέψουν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι επισκέφθηκε την Τεχεράνη την Κυριακή στην πρώτη τέτοια επίσκεψη εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Η Ιορδανία ανησυχεί ότι μια ιρανική επίθεση με πυραύλους και drone θα περάσει από τον εναέριο χώρο της.

Ο Σαφάντι συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Μπαγκερί και διαβίβασε μήνυμα του βασιλιά Αμπντουλάχ Β’ στον Ιρανό πρόεδρο, σύμφωνα με δήλωση του ιορδανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Δεν ήρθα εδώ για να μεταφέρω ένα μήνυμα από το Ισραήλ ή για να λάβω ένα μήνυμα για το Ισραήλ. Ήρθα εδώ για να εκφράσω την ανησυχία μου για την περιφερειακή κλιμάκωση», δήλωσε ο Σαφάντι μετά τη συνάντησή του στην Τεχεράνη.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει ένα προληπτικό χτύπημα κατά του Ιράν, εάν συγκεντρώσει πειστικά στοιχεία ότι το τελευταίο σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του. Αυτό έγινε μετά από συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με τους επικεφαλής των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το Ισραήλ συζητά ένα ευρύ φάσμα επιλογών για τον καλύτερο τρόπο απάντησης ή πρόληψης της αναμενόμενης επίθεσης. Κατά τη συνάντηση με τον Νετανιάχου, συζητήθηκε η επιλογή να χτυπηθεί το Ιράν ως αποτρεπτικό μέτρο, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth, αν και αξιωματούχοι ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι ένα τέτοιο βήμα δεν θα εγκρινόταν εκτός εάν το Ισραήλ λάβει συγκεκριμένες πληροφορίες που θα επιβεβαιώνουν ότι η Τεχεράνη επρόκειτο να εξαπολύει μια δική του επίθεση.

Το Ισραηλινό Channel 13 είπε: «Οι εκτιμήσεις στο Ισραήλ δείχνουν ότι το Ιράν δεν συντονίζει την απάντηση με τη Χεζμπολάχ».

Πηγή: ertnews.gr
(AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool, File)

Σχετικά Άρθρα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Στον τελικό Στεφανίδη-Αδαμοπούλου, στα ημιτελικά η Εμμανουηλίδου

otavoice

Μέση Ανατολή: Notam εξέδωσε το Ιράν – Θέμα χρόνου τα αντίποινα στο Ισραήλ

otavoice

Μπανγκλαντές: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός – Προσωρινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ο επικεφαλής του στρατού

otavoice

«Μαύρη» Δευτέρα στα χρηματιστήρια: Στη δίνη παγκόσμιου sell off οι αγορές

otavoice

ΗΠΑ: Η καταιγίδα Ντέμπι ενισχύεται σε τυφώνα – Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Φλόριντα-Τζόρτζια-Ν. Καρολίνα

otavoice

Ιρανός Πρόεδρος: “Η δολοφονία του Χανίγια είναι σοβαρό σιωνιστικό λάθος, που δεν θα μείνει αναπάντητο”

otavoice