OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ.Γορτυνίας: Με επιτυχία ο 51ος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής

Ο Δήμος Γορτυνίας στα πλαίσια των πολυσχιδών δράσεών του για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και με την προσωπική άοκνη φροντίδα του Δημάρχου Γορτυνίας κ. Ευστάθιου Χαρ. Κούλη, διοργάνωσε το Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024, στα Λαγκάδια, τον 51ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής.

Τον μακροβιότερο ετήσιο διαγωνισμό δημοτικού τραγουδιού, που οραματίστηκε, οργάνωσε και καθιέρωσε πριν 51 χρόνια ο αείμνηστος Λαγκαδινός λογοτέχνης Χρήστος Γ. Νικήτας – Στρατολάτης (1916-1992). Ο Διαγωνισμός διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η Προκριματική Φάση του Διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε το πρωί, στον χώρο του πρώην Κ.Ε.Π. Λαγκαδίων και η Τελική Φάση του Διαγωνισμού, το βράδυ, στο Υπαίθριο Θέατρο Αγίας Παρασκευής Λαγκαδίων, όπου στο τέλος της διαδικασίας ανακοινώθηκαν και απονεμήθηκαν τα Βραβεία και τα Αναμνηστικά Διπλώματα.

Στην κατηγορία για την “Καλύτερη ερμηνεία δημοτικού τραγουδιού”, απονεμήθηκαν τρία (3) βραβεία, ως εξής:

Το 1ο Βραβείο (που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο €400) έλαβαν εξ ημισείας η Ευαγγελία Καβανόζη, δημόσιος υπάλληλος, με καταγωγή από το Αρίστηνο Έβρου, η οποία ερμήνευσε το θρακιώτικο συρτό συγκαθιστό «Δεν τον θέλω τον τσομπάνη…» και η Λεμονιά Μαργαρώνη, ιατρικός επισκέπτης, με καταγωγή από τα Καλάβρυτα Αχαΐας, η οποία ερμήνευσε το μικρασιάτικο συρτό «Από ξένο τόπο…». Τα βραβεία απένειμε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ιλίου κ. Δημήτριος Λιόσης.

Το 2ο Βραβείο (που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο €250) έλαβαν εξ ημισείας η Κωνσταντίνα Ζώγα, ιδιωτική υπάλληλος, με καταγωγή από την Παλαιομάνινα Αιτωλοακαρνανίας, η οποία ερμήνευσε το βλάχικο συγκαθιστό «Ο λάι μούντι…» και η Αλεξάνδρα Μπιρμπίλη-Καραλέκα, ψυχολόγος, από την Τρίπολη Αρκαδίας, η οποία ερμήνευσε δίστιχα στον νυφκάτο σκοπό της Ίμβρου. Τα βραβεία απένειμε ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Μιχάλης Σελέκος.

Το 3ο Βραβείο (που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο €150) έλαβαν εξ ημισείας η Φωτεινή Πανοπούλου-Μαρινοπούλου, συνταξιούχος κτηνοτρόφος, από τον Γαλατά Γορτυνίας, η οποία ερμήνευσε το παλαιό μοραΐτικο «Ένας πασιάς εροβόλαγε…» και ο Σπύρος Δουρίδας, δημόσιος υπάλληλος, με καταγωγή από το Μοναστηράκι Γορτυνίας, ο οποίος ερμήνευσε το μοραΐτικο συρτό της αγάπης «Νά ’χα νεράντζι νά ’ριχνα…». Τα βραβεία απένειμε ο Γεν. Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτριος Κουτσούμπας.

Στην κατηγορία για την “Καλύτερη εκτέλεση παραδοσιακού μουσικού οργάνου”, απονεμήθηκαν τρία (3) βραβεία, ως εξής:

Το 1ο Βραβείο (που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο €400) έλαβε ο Άγγελος Κοκκώνης (κλαρίνο), κτηνοτρόφος, από τη Βυτίνα Γορτυνίας, ο οποίος εκτέλεσε το «Μωραΐτικο» τσάμικο. Το βραβείο απένειμαν η Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Λαγκαδίων κα Παναγιώτα (Πέννυ) Μπέτσα και ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Λαγκαδίων κ. Δημήτρης Καγιούλης.

Το 2ο Βραβείο (που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο €250) έλαβε ο Αλέξανδρος Μιχολιάς (κλαρίνο), φοιτητής, από τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, ο οποίος εκτέλεσε το «Καρακωστέικο» τσάμικο. Το βραβείο απένειμε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου κ. Νίκος Κουτουμάνος.

Το 3ο Βραβείο (που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο €150) έλαβε ο Δημήτριος Ντότσικας (φλογέρα), συνταξιούχος, με καταγωγή από το Χρύσω Ευρυτανίας, ο οποίος εκτέλεσε –με χειροποίητο όργανο δικής του κατασκευής– τη μοραΐτικη και ρουμελιώτικη γαμήλια πατινάδα «Ας πα να ιδούν τα μάτια μου…». Το βραβείο απένειμε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Ρουμελιώτης.

Όλοι οι υπόλοιποι διαγωνιζόμενοι έλαβαν Αναμνηστικό Δίπλωμα για τη συμμετοχή τους στον 51ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής. Τους αναφέρουμε (αλφαβητικά): Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, Κωνσταντίνος Ι. Καντζιλιέρης, Απόστολος Κούνας, Σπύρος Μάρκος, Κωνσταντίνος Πορφύρης, Βασίλειος Ρούτσης, Αναστασία Χονδρουδάκη.

Η μουσική εκδήλωση άρχισε μ’ ένα σύντομο καλωσόρισμα, εκ μέρους του διοργανωτή Δήμου Γορτυνίας, από την κ. Παναγιώτα Κότσικα, Ειδική Συνεργάτιδα του Δημάρχου Γορτυνίας και στη συνέχεια, πριν την επίσημη έναρξη του διαγωνιστικού μέρους, ο νεοσύστατος και δραστήριος Σύλλογος Γυναικών Λαγκαδίων «Η Τρισεύγενη», με Πρόεδρο την κ. Παναγιώτα Σκαρμέα, παρουσίασε ένα μικρό πρόγραμμα με τραγούδια και χορούς της Αρκαδίας.

Τα τραγούδια απέδωσε, με το γνήσιο τοπικό Γορτυνιακό ηχόχρωμα, ο εξαιρετικός ερμηνευτής Παναγιώτης Αγγελακόπουλος, από την Παναγιά (Ζέρζοβα) Γορτυνίας και μέλος της Κριτικής Επιτροπής και ομάδα του Συλλόγου «Τρισεύγενη». Συμμετείχαν (αλφαβητικά) οι: Αντωνία Αλεξοπούλου, Γιάννα Γύφτου, Βούλα Καγιούλη, Δήμητρα Καγιούλη, Ευγενία Καγιούλη, Δέσποινα Κάππου, Στεφανία Κούλη, Μαρία Μπιλιώνη, Βασιλική Ρουσιά, Κατερίνα Σάλλαρη, Μαρίνα Χουντή και η μικρή Ηλιάνα Καγιούλη. Ενδυματολογική επιμέλεια: Νίκη Κούρταλη-Κούλη.

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Παναγιώτα (Πέννυ) Β. Μπέτσα στον σύντομο χαιρετισμό της επισήμανε τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του “ιστορικού” μουσικού θεσμού, ενώ στη συνέχεια ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Χαρ. Κούλης, κηρύσσοντας την έναρξη του φετινού Διαγωνισμού, αναφέρθηκε εν συντομία στην 50ετή ιστορική διαδρομή του Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού, ο οποίος σε μιαν αδιάκοπη συνέχεια αποκαλύπτει και προβάλλει τους θησαυρούς της μουσικής μας κληρονομιάς, με την αδιαμφισβήτητη αξία πολύτιμης παρακαταθήκης για το παρόν και το μέλλον της ιστορικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας!

Ο Δήμος Γορτυνίας θέλοντας να τιμήσει όλους τους φίλους του Διαγωνισμού, παλιούς και νέους, οι οποίοι στηρίζουν διαχρονικά με το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους την επιτυχία του θεσμού και με αφορμή την αναδημοσίευση του σπάνιου κινηματογραφικού ντοκουμέντου από το Αρχείο της ΕΡΤ, από τον 5ο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού τον Ιούλιο του 1978 –υλικό που εντόπισε και τεκμηρίωσε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διαγωνισμού κ. Βασίλης Ι. Οικονόμου– υποδέχτηκε στη σκηνή τον κ. Πέτρο Πριλίγκο από τη Μεγαλόπολη, ο οποίος με λόγο άμεσο κι απλό μετέφερε στους παρευρισκομένους αναμνήσεις από τη συμμετοχή του στον 5ο Διαγωνισμό σε ηλικία 17 ετών, όπου έλαβε το Α΄ Βραβείο (χρυσό μετάλλιο) για την ερμηνεία του καθιστικού «Θέλτε δέντρα ν’ ανθίσετε…», που ξανατραγούδησε με ιδιαίτερη συγκίνηση 46 χρόνια μετά!

Η Κριτική Επιτροπή του 51ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής, που όρισε ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Χαρ. Κούλης, απαρτίστηκε από έγκριτες προσωπικότητες των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών.
Πρόεδρος ο εθνομουσικολόγος Ιωάννης Γ. Πλεμμένος και Μέλη οι: Παναγιώτης Αγγελακόπουλος, Πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης, Πάνος Ι. Δημητρακόπουλος, μουσικός – μουσικοσυνθέτης, Θοδωρής Κοντάρας, φιλόλογος και Γιώργος Τσάμπρας, δημοσιογράφος.

Η ορχήστρα του Διαγωνισμού, που συνόδευσε τους διαγωνιζόμενους και στις δύο φάσεις (προκριματική και τελική), συγκροτήθηκε από πέντε κορυφαίους δεξιοτέχνες μουσικούς και πολύπειρους δασκάλους των ελληνικών λαϊκών μουσικών οργάνων: Βασίλης Μπακαγιάννης (κλαρίνο), Γιάννης Πούλιος (βιολί), Ιωάννα Ρήγα (σαντούρι), Γιώργος Παππάς (λαούτο, ταμπουράς), Μανώλης Ε. Δημούδης (νταούλι, τουμπελέκι, ντέφι).

Την Παρουσίαση και τον σχολιασμό της Τελικής Φάσης του Διαγωνισμού έκανε ο κ. Γιώργος Τσάμπρας, δημοσιογράφος ειδικευμένος στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού και μέλος της Κριτικής Επιτροπής.

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής 2024, ορίστηκε από τον Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Ευστάθιο Χαρ. Κούλη, ο κ. Βασίλης Ι. Οικονόμου, μουσικός, εκπαιδευτικός, ερευνητής της ελληνικής μουσικής λαογραφίας, ο οποίος και κατά το παρελθόν συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τον Δήμο Λαγκαδίων και τον Δήμο Γορτυνίας για την καλλιτεχνική διεύθυνση του Διαγωνισμού, συμβάλλοντας στην αναδιοργάνωση και ποιοτική ανάπτυξη του θεσμού.

Στο πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε το 51ο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων: εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Νικηφόρο, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Ρουμελιώτης, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης, ο βουλευτής Αρκαδίας Παπαηλίου Γιώργος, η βουλευτής και υποψήφια πρόεδρος ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Κώστας Μανδρώνης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νικόλαος Κουτουμάνος και Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος,
ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ιλίου Δημήτρης Λιόσης, αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, ο πρώην Δήμαρχος Δημητσάνας Αναστάσιος Βλάχος, Πρόεδροι Σωματείων και λοιποί εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Ο Δήμος Γορτυνίας οραματίζεται και σχεδιάζει, με την πολύτιμη συνεργασία του κ. Βασίλη Ι. Οικονόμου και την αρωγή ομάδας ειδικών επιστημονικών συμβούλων, την ανανεωμένη και διευρυμένη συνέχεια του Διαγωνισμού.

Ένας κύκλος πολυδιάστατων πολιτισμικών δράσεων στα Λαγκάδια, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Γορτυνίας και στην Αθήνα, με εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο, με επίκεντρο την ανάδειξη του μουσικού και λαογραφικού αποθέματος της Γορτυνίας.

Σχετικά Άρθρα

Π.Ι.Ν: Έργα πνοής και ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία της Β. Κέρκυρας

otavoice

Ίδρυση του 5ου Γυμνασίου Ασπροπύργου, στην περιοχή της Νέας Ζωής

otavoice

Π.Δ.Ε: Εργασίες αναβάθμισης-εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων

otavoice

Π.Π: Νέες προοπτικές υλοποίησης προγραμμάτων και αξιοποίησης τουριστικών δομών και εκτάσεων

otavoice

Δ.Θεσσαλονίκης: Επισκευές στους κίονες της Αριστοτέλους

otavoice

Επιλογή αναδόχου για την σύνταξη μελέτης κατασκευής του νέου Γυμνασίου-Λυκείου Ερυθρών

otavoice