OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Κρίσιμες ώρες στη Μέση Ανατολή: Θέμα χρόνου η επίθεση του Ιράν και των συμμάχων του κατά του Ισραήλ

Παρά τις προσπάθειες της διεθνούς διπλωματίας για αυτοσυγκράτηση, ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή είναι πιο ορατός από ποτέ, καθώς η επίθεση του Ιράν και των συμμάχων του κατά του Ισραήλ θεωρείται θέμα χρόνου.

Οι Φρουροί της επανάστασης, με ανακοίνωσή τους, γνωστοποιούν πως έχουν τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην Ιρανική πόλη Μπαντάρ Αμπάς και περιμένουν το πράσινο φως από τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ για να τους εκτοξεύσουν.

Συγκεκριμένα, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν: «Έχουμε τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς, είμαστε έτοιμοι να τους εκτοξεύσουμε με εντολή του Αγιατολάχ Χαμενεΐ σύντομα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν «ενημέρωσε τους Αμερικανούς νομοθέτες ότι τα αντίποινα του Ιράν μπορεί να γίνουν τη Δευτέρα (05/08) ή την Τρίτη (06/08)», αναφέρει η Washington Post.

Παράλληλα, το Ιράν εξέδωσε ΝόΤΑΜ, με την οποία απαγορεύει τη διέλευση αεροσκαφών σχεδόν στο σύνολο του εναέριου χώρου του, ενώ για αύριο, Τετάρτη, κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, στην Τζέντα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian, ζήτησε να γίνει την Τετάρτη έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, σε μια προσπάθεια, να πάρει ουσιαστικά τη στήριξη των χωρών που είναι μέλη αυτού του οργανισμού, καθώς όπως λέει, είναι δικαίωμα του να απαντήσει για τη δολοφονία του Χανίγια στα εδάφη του.

Πολλοί ηγέτες του Κόλπου είναι πρόθυμοι να καταδικάσουν την δολοφονία του Χανίγια, όμως δεν θέλουν περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.

Η συνάντηση σύμφωνα με τον Guardian θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Οργανισμού στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας την Τετάρτη.

Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ετοιμάζονται για μία επίθεση που θα έχει νέο σενάριο και θα είναι ξαφνική, όπως τουλάχιστον έχουν πει οι Φρουροί της Επανάστασης στο Αλ Τζαζίρα.

Ακόμη, το Ιράν ενημερώνει ξένους πρεσβευτές πολλών χωρών που βρίσκονται στην Τεχεράνη, ότι έχει δικαίωμα να απαντήσει και ότι θα το πράξει σίγουρα το επόμενο διάστημα.

Ανησυχία στις διεθνείς αγορές

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν χθες τα χρηματιστήρια διεθνώς, εξαιτίας των φόβων για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την ανησυχία για την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Σε χαμηλά εξαμήνου ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600. Με πτώση 12,4% έκλεισε ο ιαπωνικός δείκτης Nικέι στη χειρότερη συνεδρίαση από το 1987. Μεγάλες απώλειες κατέγραψε και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ, ertnews.gr
(AP Photo/Vahid Salemi)

Σχετικά Άρθρα

Σύμη: Επεισόδιο με ταχύπλοο που μετέφερε 21 πρόσφυγες και μετανάστες

otavoice

ΗΠΑ: Καταιγίδα Ντέμπι – Τέσσερις νεκροί και κίνδυνος για «καταστροφικές» πλημμύρες

otavoice

Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης 77 μεταναστών – Μεταφέρονται στην Καλαμάτα

otavoice

Πέντε τραυματίες στο Κουρσκ της Ρωσίας – Καταρρίφθηκαν 26 ουκρανικά drones

otavoice

Μπανγκλαντές: Γ.Γ του ΟΗΕ και Δύση εύχονται «δημοκρατική μετάβαση» – Σκηνές χάους στη χώρα

otavoice

Καμάλα Χάρις: Και επισήμως υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

otavoice