OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Προχωρά η Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Περιφέρειας Ηπείρου

Κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του, ενέκρινε τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην υπό σύσταση Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Απόλλων».

Για το διαδικαστικό μέρος της σύστασης της Ενεργειακής Κοινότητας κατατέθηκε γραπτή εισήγηση από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε τόσο στα βήματα που οδήγησαν στη ψήφιση του Νόμου, όσο και στα οφέλη που θα προκύψουν από την λειτουργεία της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών Περιφέρειας Ηπείρου, για τους ΟΤΑ, την Περιφέρεια, τους ΤΟΕΒ και τις ΔΕΥΑ.

«Πρόκειται για ένα σοβαρό Νόμο που βοηθάει τον κόσμο και δεν περίμενα να υπάρχουν αρνητικές τοποθετήσεις», ήταν η καταληκτική τοποθέτηση του Περιφερειάρχη, Εξηγώντας το σκοπό του Νόμου, ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης υπογράμμισε ότι είναι πολύ απλός: Το κράτος θα αγοράζει ενέργεια χωρίς καμία εμπλοκή Δήμων και Περιφερειών και θα τους τη διαθέτει με έκπτωση 50-60%.

Οι ωφελούμενοι θα είναι οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, οι ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ και οι ΔΕΥΑ της Ηπείρου. Ανάλογο ξεχωριστό πρόγραμμα σε πανελλαδική κλίμακα θα υπάρχει για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες θα μπορούν να επιδοτούνται μέχρι και 90% της κατανάλωσης μέχρι ενός ορίου. Για το υπόλοιπο ποσοστό που θα απομένει 40 με 50%, θα μπορούν οι φορείς να το καλύπτουν με άλλες δικές τους επενδύσεις. Ήδη- όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης- αρκετοί Δήμοι πήραν αποφάσεις για να ενταχθούν στην Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε εισαγωγικά στη στενή συνεργασία που είχε με την Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Αλεξάνδρα Σδούκου- μετά από υπόδειξη του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη- στο πλαίσιο της πολύχρονης αναζήτησης λύσης για τους υπερχρεωμένους στη ΔΕΗ ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ, απόρροια της οποίας ήταν η ωρίμανση της ιδέας για την ενεργειακή αυτονομία και η ψήφιση εντός του 2024 του συγκεκριμένου Νόμου για τις Ενεργειακές Κοινότητες που περιλαμβάνει και τις Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες.

Τέλος ο Περιφερειάρχης απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση στους αγρότες να ενταχθούν στο πρόγραμμα «ΓΑΙΑ», το οποίο προσφέρει σταθερή τιμή 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΗ ΑΛΕΞ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΊΡΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΠΟΛΛΩΝ»

Σύμφωνα με τα άρθρα 103 και 104 του Ν. 5106/2024, θεσπίστηκε το Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την ονομασία «Απόλλων» («Πρόγραμμα»), το οποίο υπηρετεί την εθνική ενεργειακή και κοινωνική πολιτική αποτελώντας το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα. Μέσω του Προγράμματος ενισχύεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές η οποία θα καλύπτει σε σημαντικό ποσοστό τις ενεργειακές ανάγκες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού/Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης/Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για αυτούς και πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες.

Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω της εγκατάστασης σταθμών Α.Π.Ε. με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης ανά την Επικράτεια και την εφαρμογή εικονικού (ταυτοχρονισμένου) συμψηφισμού διακριτά για τις ανάγκες (καταναλώσεις) της κάθε Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα:

1. Το Πρόγραμμα θεσπίστηκε με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και των διαδόχων τους.

2. Ως Φορέας Υλοποίησης του Προγράμματος έχει οριστεί η Διεύθυνση Α.Π.Ε. και Εναλλακτικών Καυσίμων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

3. Σύμφωνα με το άρθρο 14Δ παρ.2 του Ν. 3468/2006, όπως προστέθηκε με το άρθρο 103 του Ν.5106/2024, ωφελούμενοι του Προγράμματος («Ωφελούμενοι»), μεταξύ άλλων είναι: (α) οι Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, καθώς και οι σύνδεσμοι και τα νομικά πρόσωπα αυτών, (β) οι Τοπικοί και Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, καθώς και οι διάδοχοί τους, και (γ) οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης. 2

4. Σύμφωνα με το άρθρο 14Δ παρ.5-6 του Ν. 3468/2006, όπως προστέθηκε με το άρθρο 103 του Ν.5106/2024, για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα απαιτείται η σύσταση μιας Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών (Ε.Κ.Π.) σε κάθε Περιφέρεια, στην οποία συμμετέχουν ως μέλη οι Ωφελούμενοι που ανήκουν στην ίδια Περιφέρεια, ανεξαρτήτως αν συμμετέχουν ως μέλη σε άλλη Ε.Κ.Π. που δραστηριοποιείται στην ίδια Περιφέρεια. Η συμμετοχή των Ωφελούμενων στην Ε.Κ.Π. είναι ανοιχτή και πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερόμενου προς την Ε.Κ.Π., το οποίο σε κάθε περίπτωση γίνεται αποδεκτό.

5. Η Περιφέρεια Ηπείρου θα προβεί στη σύσταση της Ε.Κ.Π. με την επωνυμία «Ενεργειακή Κοινότητα Περιφέρειας Ηπείρου»

6. Αντικείμενο δραστηριότητας της Ε.Κ.Π. θα είναι κατ’ ελάχιστο η ιδιοκατανάλωση ενέργειας από Α.Π.Ε.. Η Ε.Κ.Π. δύναται να ασκεί και άλλες δραστηριότητες σύμφωνα με το άρθρο 47Δ του ν. 4001/2011 (Α’ 129).

7. Ως περιφέρεια δραστηριοποίησης θα ορισθεί η έδρα της Περιφέρειας Ηπείρου.

8. Η διάρκεια της Ε.Κ.Π. θα ορισθεί σε τριάντα (30) έτη.

9. Έκαστος Ωφελούμενος θα αναλαμβάνει μία συνεταιριστική μερίδα στην Ε.Κ.Π.

10. Το ύψος εκάστης συνεταιριστικής μερίδας ανέρχεται στο ποσό των εκατόν πενήντα (€150).

11. Κάθε Ε.Κ.Π. συγκεντρώνει και αποστέλλει στον Φορέα Υλοποίησης έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 τα κάτωθι στοιχεία: (α) το σύνολο των Ωφελούμενων που συμμετέχουν ως μέλη της, (β) το συνολικό πλήθος των προς συμψηφισμό παροχών κατανάλωσης των μελών της, (γ) τις ετήσιες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας των μελών της και τα προφίλ κατανάλωσης αυτών, για το έτος 2023. Τα στοιχεία της περ. γ’ σε περίπτωση που δεν υφίστανται από τους Ωφελούμενους, παρέχονται στην Ε.Κ.Π. από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕ.Δ.Δ.Η.Ε.), κατόπιν σχετικού αιτήματός της. Επισημαίνεται ότι οι Ωφελούμενοι που προστίθενται ως μέλη στην Ε.Κ.Π. και οι παροχές κατανάλωσης αυτών που προσκομίζονται από την Ε.Κ.Π. στον Φορέα Υλοποίησης μετά την καταληκτική προθεσμία της 31.12.2024 δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τη διενέργεια της 3ης Φάσης του Προγράμματος, ήτοι για την εκπόνηση μελέτης και διαστασιολόγησης των απαιτούμενων έργων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των ωφελούμενων της Ε.Κ.Π.

12. Σύμφωνα με το άρθρο 14Ε παρ.1 του Ν. 3468/2006, όπως προστέθηκε με το άρθρο 104 του Ν.5106/2024, η υλοποίηση του Προγράμματος διενεργείται ανά Ε.Κ.Π. σε επιμέρους φάσεις, ως εξής:
(α) 1η Φάση: Σύσταση Ε.Κ.Π..
(β) 2η Φάση: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Ε.Κ.Π. για τη συμμετοχή των Ωφελούμενων και συγκέντρωση των ανωτέρω απαιτούμενων στοιχείων
(γ) 3η Φάση: Μελέτη και διαστασιολόγηση απαιτούμενων έργων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των Ωφελούμενων.
(δ) 4η Φάση: Προκήρυξη ανταγωνιστικής διαδικασίας και επιλογή έργων για κάθε Ε.Κ.Π.. Η 4η Φάση εκκινεί διακριτά για κάθε Ε.Κ.Π. με την προκήρυξη και τη διενέργεια ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών για την επιλογή των έργων και την κάλυψη των αναγκών των Ωφελούμενων, κατόπιν ολοκλήρωσης των προηγούμενων φάσεων
(ε) 5η Φάση: Σύναψη απαιτούμενων συμβάσεων μεταξύ των Ε.Κ.Π., των κατόχων των επιλέξιμων έργων, των Προμηθευτών και του Διαχειριστή Α.Π.Ε. και Εγγυήσεων Προέλευσης Α.Ε. (ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε.), ή τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου 3 Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) ως Διαχειριστή Μ.Δ.Ν., καθώς και υλοποίηση των έργων. Κάθε Ε.Κ.Π. συνάπτει σύμβαση αυτοκατανάλωσης με εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια με τους εκάστοτε προμηθευτές που εκπροσωπούν τις προς συμψηφισμό παροχές κατανάλωσης, τους κατόχους των επιλέξιμων σταθμών, καθώς και τον ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε. ή τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. ως Διαχειριστή Μ.Δ.Ν. σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 10 του άρθρου 14Δ του Ν. 3468/2006.
(στ) 6η Φάση: Θέση σταθμών σε λειτουργία και εφαρμογή εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού για τα μέλη εκάστης Ε.Κ.Π.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και ειδικώς: 1. Τις διατάξεις των άρθρων 14Δ και 14Ε του ν. 3468/2006 σχετικά με το Πρόγραμμα «Απόλλων» και 2. Το σχέδιο του Καταστατικού της υπό σύσταση «Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών Περιφέρειας Ηπείρου» (περιορισμένης ευθύνης), το οποίο προσαρτάται ως Παράρτημα Ι στην παρούσα κι έχει καταρτισθεί σύμφωνα με το οικείο νομικό πλαίσιο,
ε ι σ η γ ο ύ μ α σ τ ε

α) τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην υπό σύσταση «Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Περιφέρειας Ηπείρου» (περιορισμένης ευθύνης)
β) την υπαγωγή στο Πρόγραμμα «Απόλλων» των παροχών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος του Φορέα, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3468/2006, όπως τροποποιήθηκε με τον ν.5106/2024
γ) την έγκριση του σχεδίου του καταστατικού της υπό σύσταση Ε.Κ.Π. Περιφέρειας Ηπείρου
δ) την εξουσιοδότηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου, ως νόμιμου εκπροσώπου του Φορέα, για την υπογραφή των αναγκαίων εγγράφων και την εκτέλεση όλων των περαιτέρω απαραίτητων ενεργειών για τη σύσταση της Ε.Κ.Π. Περιφέρειας Ηπείρου και
ε) τη συναίνεση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην υποβολή αιτήματος από την Ε.Κ.Π. στο Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. για τη λήψη των προβλεπόμενων στην παρ. 11 της ανωτέρω εισήγησης στοιχείων κατανάλωσης για τις παροχές τους που θα υπαχθούν στο Πρόγραμμα.

Σχετικά Άρθρα

Στη δημιουργία μονάδας υδρογόνου στοχεύει ο δήμος Αμυνταίου

otavoice

Δ.Καβάλας: Μνημόνιο για την πολεοδόμηση του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου»

otavoice

Πρόσκληση υποβολής έργων προς τους Μαλεβιζιώτες καλλιτέχνες

otavoice

ΕΤΑΑ: Ανάρτηση προσωρινών πινάκων – Έως την Παρασκευή η υποβολή ενστάσεων

otavoice

Συνεργασία Αντιδημάρχου Ρεθύμνης με την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού-Ισότητας

otavoice

Δ.Καλαμάτας: Εξελίσσονται οι εργασίες για τη μονάδα διαχείρισης της λυματολάσπης

otavoice