OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σε τεντωμενό σχοινί η Μέση Ανατολή – Το νέο όπλο της Χεζμπολάχ

Χτες Τρίτη (6/8), μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ διείσδυσαν στη Ναχαρίγια, στο βόρειο Ισραήλ, αποκαλύπτοντας έναν νέο τύπο drone που φαίνεται να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της λιβανικής ομάδας.

Σύμφωνα με το Ερευνητικό Ινστιτούτο ALMA, η επίθεση, σύμφωνα με φωτογραφίες και βίντεο, πιθανότατα έγινε από αεροσκάφος Shahed 101.

Το ινστιτούτο πρόσθεσε: «Πριν από μερικές εβδομάδες, η Χεζμπολάχ χρησιμοποιούσε κυρίως το drone αυτοκτονίας Ababil και στις 11 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια επίθεσης με drone στην περιοχή Al-Kabri, γίναμε μάρτυρες για πρώτη φορά τη χρήση του ηλεκτρικού drone από το κόμμα (Shahed – Μάρτυρας 101).

Ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν στη Ναχαρίγια, όταν η λιβανική Χεζμπολάχ επιτέθηκε στο Ισραήλ την Τρίτη με ένα σμήνος drones που στόχευε ένα στρατιωτικό αρχηγείο στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε «μια επίθεση από ένα σμήνος επιθετικών drones στο αρχηγείο της Ταξιαρχίας Golani και της Μονάδας Egoz 621, στους στρατώνες Sharaga, βόρεια της Akka», την πόλη που βρίσκεται κοντά στη Nahariya στις ακτές της Μεσογείου.

Και πρόσθεσε: «Αυτή η επίθεση έρχεται ως απάντηση στην επιδρομή που προκάλεσε θανάτους στην πόλη Άμπα στο νότιο Λίβανο».

Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ismail Haniyeh, στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα, μια ημέρα μετά την ισραηλινή επιδρομή νότια της Βηρυτού που σκότωσε τον εξέχοντα στρατιωτικό ηγέτη της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ.

Οι φόβοι για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή έφθασαν στο αποκορύφωμά τους, μετά τη δολοφονία των Haniyeh και Shukr, εν μέσω προσδοκιών για απάντηση από το Ιράν και τα στρατιωτικά του όπλα στην περιοχή.

Yedioth: Η απάντηση του Ιράν και της Χεζμπολάχ μπορεί να στοχεύσει εξέχουσες τοποθεσίες

Η ισραηλινή εφημερίδα “Yedioth Ahronoth” ανέφερε ότι το Ισραήλ εκτιμά ότι ο άξονας Ιράν-Χεζμπολάχ μπορεί να στοχεύσει εξέχουσες τοποθεσίες όπως η Κνεσέτ, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, τα κεντρικά γραφεία του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ ή/και βάσεις πληροφοριών της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και Στρατού. Άλλοι πιθανοί στόχοι περιλαμβάνουν σταθμούς παραγωγής ενέργειας, λιμάνια και αεροδρόμια.

Με τη σειρά του, το ισραηλινό κανάλι “Kan” επεσήμανε ότι οι ισραηλινές εκτιμήσεις δείχνουν ότι η Χεζμπολάχ θα χτυπήσει πρώτη πριν από το Ιράν, γεγονός που μειώνει την έγκαιρη προειδοποίηση.

Benny Gantz: Η στρατιωτική πίεση πρέπει να αυξηθεί

Ο ηγέτης του κόμματος του Ισραηλινού Κρατικού Στρατοπέδου, Μπένι Γκαντζ, ανακοίνωσε ότι πρέπει να αυξηθεί η στρατιωτική πίεση, συμπεριλαμβανομένου του χτυπήματος στις υποδομές στον Λίβανο.

Ο Γκαντς επεσήμανε στη δήλωσή του ότι θα στηρίξουμε πλήρως την κυβέρνηση εάν αποφασίσει να λάβει επιθετικά μέτρα κατά της Χεζμπολάχ.

Ισραηλινός ΥΠΟΙΚ: Το Ισραήλ δεν πρέπει να απαντήσει στον κ. Νασράλα, αλλά να τον δολοφονήσει

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να απαντήσει στην ομιλία του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, αλλά να τον δολοφονήσει.

Η Ισραηλινή Ραδιοφωνική Αρχή: Ο διορισμός του Sinwar είναι έκπληξη

Η Ισραηλινή Ραδιοφωνική Αρχή δήλωσε ότι ο διορισμός του Yahya Sinwar ως επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματος της Χαμάς «είναι μια έκπληξη και ένα μήνυμα προς το Ισραήλ ότι είναι ζωντανός και ότι η ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα είναι ισχυρή, υπάρχει και θα παραμείνει”.

Νωρίτερα, το κίνημα της Χαμάς ανακοίνωσε την επιλογή του Γιαχία Σινγουάρ ως επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του κινήματος, διαδεχόμενος τον Ισμαήλ Χανίγιε, ο οποίος δολοφονήθηκε από το Ισραήλ στην Τεχεράνη.

Το στέλεχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής του νέου πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Γιαχία Σινγουάρ, «επιλέχθηκε ομόφωνα και αυτό δείχνει ότι το κίνημα έχει επίγνωση της φύσης της κατάστασης».

Επεσήμανε ότι «τις διαπραγματεύσεις καθοδηγούνταν από την ηγεσία και ο Sinwar ήταν πάντα παρών και ο Sinwar δεν ήταν ποτέ μακριά από τις διαπραγματεύσεις».

Ο Hamdan τόνισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το τι θα οδηγήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης», εξηγώντας ότι «η ομάδα που ακολούθησε τις διαπραγματεύσεις κατά την παρουσία του μάρτυρα Haniyeh θα τις ακολουθήσει υπό την επίβλεψη του Sinwar».

«Το Sinwar είναι αποδεκτό από όλους στο κίνημα και αποτελεί αντικείμενο συναίνεσης», προσθέτοντας, «Υπάρχει μια σειρά από ρυθμίσεις που θα γίνουν μετά την επιλογή του Sinwar ως επικεφαλής του κινήματος».

Μετάφραση – ΕΡΤNews: Ουαλίντ Ελίας | Πηγές: skynewsarabia, elnashra, (AP Photo, File)

Σχετικά Άρθρα

Νέος διοικητής στο Άγιο Όρος, ο Αλκιβιάδης Στεφανής

otavoice

Τι σηματοδοτεί η επιλογή του σκληροπυρηνικού Γιαχία Σινουάρ στην ηγεσία της Χαμάς

otavoice

Το πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών σήμερα (7/8) στους Ολυμπιακούς Αγώνες

otavoice

Διπλωματικές προσπάθειες από ΗΠΑ – Κάλεσμα Μπλίνκεν προς Ισραήλ και Ιράν να αποφύγουν την κλιμάκωση

otavoice

ΜΚΟ: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι υφίστανται «κακομεταχείριση και βασανιστήρια» σε φυλακές του Ισραήλ

otavoice

Γερμανία: Κατάρρευση ξενοδοχείου στον ποταμό Μοζέλα – Ένας νεκρός και οκτώ εγκλωβισμένοι

otavoice