OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Διπλωματικές προσπάθειες από ΗΠΑ – Κάλεσμα Μπλίνκεν προς Ισραήλ και Ιράν να αποφύγουν την κλιμάκωση

Παραμένει η ανησυχία για διάχυση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Η Χεζμπολάχ ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση για τη δολοφονία του διοικητή της, Φουάντ Σουκρ και εκτόξευσε σειρά επιθέσεων με drones και πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ, ενώ το Ιράν δήλωσε ότι θα απαντήσει στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε -για πρώτη φορά δημόσια- το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν κάθε «κλιμάκωση» που θα οδηγούσε σε ευρύτερη ένοπλη σύρραξη στην Εγγύς Ανατολή.

Σήμερα (7/8) αναμένεται να συνεδριάσει στην Τζέντα, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, μετά από αίτημα της Τεχεράνης, σε μια προσπάθεια να πιέσει τα αραβικά κράτη να υποστηρίξουν το δικαίωμά του για αντίποινα.

Χθες Τρίτη (6/8), επίθεση με ρουκέτες δέχτηκε αμερικανική βάση στο Ιράκ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο στρατιώτες, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το Ιράν μετακινεί εκτοξευτήρες πυραύλων και κάνει στρατιωτικές ασκήσεις ενόψει επίθεσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου που ταξίδεψε σε Κατάρ και Αίγυπτο απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση.

Χασάν Νασράλα: Τα αντίποινα κατά του Ισραήλ θα είναι ισχυρά και αποτελεσματικά

Για την Ουάσιγκτον, που συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες, παραμένει ακόμα άγνωστη η μέρα και η φύση της επίθεσης του Ιράν και μέσω διπλωματικών διαύλων διαμηνύει στην Τεχεράνη ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

Διπλωματικές προσπάθειες από τις ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις, κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, καθώς και για την επίθεση με ρουκέτες στην αεροπορική βάση Αλ Ασάντ στο δυτικό Ιράκ που προκάλεσαν τον τραυματισμό Αμερικανών στρατιωτικών.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι θα υπάρξουν δύο κύματα επιθέσεων από την Χεζμπολάχ και το Ιράν. Ωστόσο, ποιος θα χτυπήσει πρώτος και τι θα συνεπάγονται οι επιθέσεις παραμένει ασαφές.

Σε αυτό το πλαίσιο το Πεντάγωνο ενισχύει τις δυνάμεις του στην περιοχή με περισσότερα αντιτορπιλικά, ακόμη μία μοίρα μαχητικών αεροσκαφών, ενώ το αεροπλανοφόρο Ρούσβελτ πλέει προς το Ισραήλ.

Και ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν απηύθυνε και αυτός έκκληση στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για συγκρατημένη απάντηση στο Ισραήλ. Το μήνυμα εστάλη μέσω του στενού του συνεργάτη, Σεργκέι Σοϊγκού που μετέβη στην Τεχεράνη.

Το Ιράν, από την πλευρά του καλεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, στην Τζέντα, σε μια προσπάθεια, να εξασφαλίσει την στήριξη των χωρών μελών του καθώς όπως λέει, είναι δικαίωμα του να απαντήσει για τη δολοφονία του Χανίγια στα εδάφη του.

Το Ιράν επιμένει ότι θα πάρει εκδίκηση, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται η Ουάσιγκτον να στέλνει μηνύματα στην Τεχεράνη, καθώς εκείνη ευθύνεται για την κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων.

Πηγή: ertnews.gr, (AP Photo/Shuji Kajiyama, Pool)

Σχετικά Άρθρα

Νέος διοικητής στο Άγιο Όρος, ο Αλκιβιάδης Στεφανής

otavoice

Τι σηματοδοτεί η επιλογή του σκληροπυρηνικού Γιαχία Σινουάρ στην ηγεσία της Χαμάς

otavoice

Το πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών σήμερα (7/8) στους Ολυμπιακούς Αγώνες

otavoice

ΜΚΟ: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι υφίστανται «κακομεταχείριση και βασανιστήρια» σε φυλακές του Ισραήλ

otavoice

Γερμανία: Κατάρρευση ξενοδοχείου στον ποταμό Μοζέλα – Ένας νεκρός και οκτώ εγκλωβισμένοι

otavoice

Σε τεντωμενό σχοινί η Μέση Ανατολή – Το νέο όπλο της Χεζμπολάχ

otavoice