OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ.Κατερίνης: Θετικός δείκτης μετά από πολλά χρόνια, ως προς την εκτέλεση προϋπολογισμού

Μετά από πολλά χρόνια, θετικός είναι ο δείκτης οικονομικού αποτελέσματος Ο.Π.Δ. (Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης) εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δ. Κατερίνης (+10,53) σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, τα οποία παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Τσιαμπέρας, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΟΥΜΟΣ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΕΙΓΜΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

«Η εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου Κατερίνης αποτελούσε τον πρώτο στόχο της Διοίκησής μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Κατερίνης, Γιάννης Ντούμος, με αφορμή τα οικονομικά συγκριτικά στοιχεία που αναδείχθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε, θέσαμε τις βάσεις για να δημιουργηθεί ένας Δήμος Πρότυπο σε όλους τους τομείς, πρωτίστως όμως στα οικονομικά, εκεί δηλαδή όπου παραλάβαμε μεγάλα ελλείμματα και δυσβάστακτα χρέη.

Ψηφίσαμε, λοιπόν, έναν ποιοτικό προϋπολογισμό, θέσαμε πραγματικούς στόχους, συγκροτήσαμε Επιτροπές για τα ανείσπρακτα χρέη και παράλληλα βάλαμε φρένο στις σπατάλες. Το αποτέλεσμα είναι ότι, μέσα σ’ αυτούς τους λίγους μήνες Διοίκησής μας – και για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον πέντε χρόνια – είναι θετικός ο δείκτης οικονομικού αποτελέσματος εκτέλεσης του προϋπολογισμού (+10,53) ενώ η και εκτέλεση του Προϋπολογισμού είναι στο 41%.

Δεν επαναπαυόμαστε όμως σ’ αυτό το πρώτο θετικό στοιχείο. Ο αγώνας μας θα είναι μακρύς, με στόχο τη σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων και των χρεών, το νοικοκύρεμα του Δήμου και παράλληλα την εξεύρεση νέων πόρων.

Στόχος είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, προς όφελος των δημοτών και του τόπου», ανέφερε ο Δήμαρχος Κατερίνης και τόνισε: « Η συμβολή όλων των Αντιδημάρχων, ο καθένας στον τομέα του, είναι καθοριστική. Κατανόησαν από την πρώτη στιγμή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και υπερβαίνουν καθημερινά τον εαυτό τους, ακολουθώντας με πιστότητα όσα είπαμε από την πρώτη μέρα. Γι΄ αυτό και ήδη αρχίσαμε να βλέπουμε αυτά τα θετικά αποτελέσματα».

ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Όπως ανέφερε κ. Τσιαμπέρας στο Δ.Σ, το 2019 ο δείκτης οικονομικού αποτελέσματος Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Δ. Κατερίνης ήταν στο -12,57 (αρνητικός), οπότε υπήρξε παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με παρατηρήσεις προς συμμόρφωση και αναγκαστική αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Το 2020 ο δείκτης ήταν στο -16,73 (αρνητικός), το 2021 ο δείκτης ήταν στο -17,41 (αρνητικός), το 2022 ο δείκτης ήταν στο -12,43 (αρνητικός), το 2023, ο δείκτης ήταν στο -1,24 (αρνητικός).

«Παρά τους αρνητικούς δείκτες των ετών 2020, 2021 και 2022, δεν υπήρξε παρέμβαση του Παρατηρητηρίου, όπως είχε γίνει το 20219, λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας», διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Ο δείκτης ελέγχου υλοποίησης του προϋπολογισμού των δήμων σχετίζεται με την ‘‘απόκλιση οικονομικού αποτελέσματος οργανωμένου πλαισίου δράσης’’, δηλαδή το πώς εξελίσσεται ο προϋπολογισμός σε σχέση με τη στοχοθεσία κάθε Δημοτικής Αρχής.

Έτσι, ανάλογα με την ποιότητα του εν λόγω δείκτη, πραγματοποιούνται παρεμβάσεις του ‘‘Παρατηρητηρίου’’ για τη δημοσιονομική διόρθωση των οικονομικών, με παρατηρήσεις και αναγκαστική αναμόρφωση, έτσι ώστε ο δείκτης να κλείνει σε αποδεκτά όρια, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όπως ακριβώς συνέβη το 2019.

ΣΤΟ 41% Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ, ΤΟ 1ο ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2024

Αναφερόμενος στην εκτέλεση του προϋπολογισμού ο κ. Τσιαμπέρας ανέφερε ότι, «το 1ο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δ. Κατερίνης, τα οποία είναι στη διάθεση όλων των Δημοτικών Συμβούλων, φαίνεται ότι η εκτέλεση του Προϋπολογισμού είναι στο 41%.

Σύμφωνα δε με πολύ φειδωλές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις, αναμένεται να ξεπεράσουμε το 60% της υλοποίησής του, γεγονός που σημαίνει καταγραφή εσόδων και εξόδων πιο κοντά στην πραγματικότητα, άρα πιο ρεαλιστικός προϋπολογισμός».

Αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας του Δ. Κατερίνης, την ίδια χρονική περίοδο (1/1/2023 – 31/7/2023), η εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το 1ο εξάμηνο του 2023 ήταν στο 23%, του 2022 στο 25%, ενώ του 2021 στο 26%.

Σχετικά Άρθρα

5η Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων από τον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου

otavoice

Δ.Ξάνθης: Ξεκινά το Πρόγραμμα Συντήρησης Παιδικών Χαρών

otavoice

Νέος Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πρέβεζας, ο Ιωάννης Βέργος

otavoice

Δ.Ν.Πηλίου: Αποκαταστάσεις και ασφαλτοστρώσεις στο οδικό δίκτυο

otavoice

Π. Μανούρης: Δεν είμαστε υπάλληλοι του κεντρικού κράτους

otavoice

Δ.Γορτυνίας: Ολοκληρώθηκε το έργο ασφαλτόστρωσης της οδού Σύρνα- Βιδώνι

otavoice