OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Έξι πυροσβεστικά οχήματα για τον ΣΠΑΠ που διπλασίασε τον «στόλο» του

Με διπλάσιο στόλο και αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες θα συνεχίσει τη δύσκολη αντιπυρική περίοδο του Αυγούστου ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), το έργο πρόληψης και προστασίας του «βουνού» και άλλων δασικών χώρων των 13 Δήμων – Μελών του, μετά την απόκτηση 2 από την Περιφέρεια και 4 ακόμη πυροσβεστικών οχημάτων με δικούς του πόρους.

Στην τελετή παραλαβής που έγινε την Τετάρτη 7 Απριλίου 2024 στο «στρατηγείο» του Συνδέσμου στη Νέα Πεντέλη, παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Κικίλια, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειου Παπαγεωργίου, της Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα κας Λουκίας Κεφαλογιάννη και του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Λεωνίδα Μανωλάκου, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Βασίλης Ξυπολυτάς, παρέλαβε τα εξής 4 πυροσβεστικά οχήματα.

• Ένα διπλοκάμπινο ημιφορτηγό 4χ4 με αυτόνομη πυροσβεστική υπερκατασκευή μάρκας NISSAN NAVARA
• Ένα όχημα 4χ4 με πυροσβεστικό και αντλητικό σταθμό μάρκας MITSUBISHI
• Ένα όχημα ATV 4X4 μάρκας John Deere, που κινείται σε δασική περιοχή και σε σημεία δυσπρόσιτα, με στόχο την πιο άμεση προσέγγιση δασικών πυρκαγιών σε δύσβατα σημεία
• Ένα MITSUBISHI Ημιφορτηγό 4χ4, που ανήκε ήδη στον ΣΠΑΠ, αλλά βρισκόταν για κάποιο διάστημα σε ακινησία, στο οποίο εγκαταστάθηκε προσθαφαιρούμενη πυροσβεστική υπερκατασκευή (PS PRO 600-14s), ώστε να είναι έτοιμο κι αυτό, αν χρειαστεί να πέσει στη μάχη για την προστασία του Πεντελικού Όρους.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Βασίλης Ξυπολυτάς αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στο σημαντικό έργο της νέας του θητεία και τη διαφορά που έχει γίνει στον τρόπο λειτουργίας του Συνδέσμου, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Μέσα σε δύο μήνες έχουμε παραλάβει έξι πυροσβεστικά οχήματα, σχεδόν διπλασιάζοντας τον πυροσβεστικό στόλο του Συνδέσμου και όλα τα οχήματα πλην ενός, θα δοθούν σε Δήμους και Πυροσβεστικά Κλιμάκια. Τα δύο πρώτα, νέα 4χ4 οχήματα, τα παραλάβαμε πριν από ενάμιση μήνα από την Περιφέρεια Αττικής, μια ιστορία που για κάποια χρόνια προσπαθούσε ο ΣΠΑΠ.

Σήμερα προχωρήσαμε στην αγορά ενός οχήματος 4χ4, μάρκας NISSAN NAVARA με πυροσβεστικό – αντλητικό συγκρότημα και ανάλογο εξοπλισμό. Προμηθευτήκαμε το αναγκαίο πυροσβεστικό – αντλητικό συγκρότημα και εξοπλίσαμε το όχημα 4 χ4, μάρκας MITSUBISHI, που διέθετε ο Σύνδεσμος μας, μόνο ως βοηθητικό όχημα.

Τα άλλα δύο οχήματα είναι ενοικιαζόμενα με τους οδηγούς τους. Το ένα το John Deere, είναι για μικρά άλση και δύσβατα σημεία και ένα ακόμη για να έχουμε την κάλυψη των όμορων Δήμων.

Φυσικά έχουν γίνει και πολλά άλλα, αλλά ειδικά στο κομμάτι του εξοπλισμού θα προχωρήσουμε σε μεγάλο διαγωνισμό για αγορά πυροσβεστικών ενόψει της νέας χρονιάς και ασφαλώς περιμένουμε όταν παρθούν τα νέα πυροσβεστικά από το Υπουργείο και την Πυροσβεστική να διατεθούν τα παλαιότερα μεταχειρισμένα στον ΣΠΑΠ και εμείς με τη σειρά μας να τα διανείμουμε στους Δήμους – Μέλη μας»

Ο Γενικός Γραμματέας Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε:

«Θεωρούμε πολύ σημαντική τη βοήθεια και το έργο των Συνδέσμων της Αττικής, που έχουν υπό την προστασία τους, τους ορεινούς όγκους και τον “πνεύμονα” της Αττικής. Από την πλευρά του Υπουργείου, αξίζει να πούμε ότι τα τρία τελευταία χρόνια αυξήσαμε τα οικονομικά ποσά που δόθηκαν. Από τα 20 εκατομμύρια που ήταν πριν, τα πήγαμε στα 23 εκ. ευρώ, μετέπειτα στα 25 εκ. ευρώ και φέτος στα 30 εκ. ευρώ. Ο δικός σας ρόλος είναι τα χρήματα αυτά να πάνε σε στοχευμένες δράσεις πρόληψης για το καλό όλης της κοινωνίας.»

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κικίλιας αφού εξέφρασε την εκτίμηση προς το έργο που προσφέρει ο ΣΠΑΠ, μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής: «Χωρίς εσάς όλοι εμείς δεν θα μπορούσαμε μέχρι σήμερα να λέμε ότι ως ομάδα πλέον τα “δίνουμε όλα” και παλεύουμε με ό,τι έχουμε και δεν έχουμε, για να προστατεύσουμε τις ζωές των ανθρώπων, τις περιουσίες τους, το φυσικό κάλλος και πλούτο του τόπου μας.

Σέβομαι πολύ την Πεντέλη, το Πεντελικό όρος και τον ΣΠΑΠ και εκφράζω την ικανοποίησή μου και στην προσπάθεια που γινότανε, αλλά κυρίως στην προσπάθεια που γίνεται. Θεωρώ πως είναι πολύ οργανωμένη, δομημένη και ήδη βλέπουμε ότι φέρνει αποτελέσματα. Θα ήθελα όλοι μαζί σε πνεύμα ομόνοιας και με βάση το νέο δόγμα της πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τις δασικές πυρκαγιές, όταν προκύπτει κάτι να είμαστε γρήγορά στο πεδίο και να προετοιμαζόμαστε καθημερινά βλέποντας τον χάρτη.

Σας παρακαλώ θερμά να αξιοποιήσετε τα νέα εργαλεία, αυτά που σας δίνει η Ελληνική Κυβέρνηση, μια βοήθεια και στήριξη που τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε. Έχουμε μεγάλες προσδοκίες από τον ΣΠΑΠ και την κοινή προσπάθεια όλων των Δημάρχων και των εθελοντών και των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών».

Ο Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Στάθης Σταθόπουλος δήλωσε: «Η σημερινή εικόνα, δεν είναι μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική! Απεικονίζει το κάποτε δύσκολο και ζητούμενο, που σήμερα ευτυχώς φαίνεται με το συντονισμό του Υπουργείου της Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να είναι μία πραγματικότητα.

Εκπρόσωποι, πολιτική ηγεσία από δύο Υπουργεία, οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης, εθελοντές, Σύνδεσμοι Δήμων και οργανωμένη δράση απλών πολιτών, είμαστε όλοι μαζί “μία φωνή και μία γροθιά” απέναντι στη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Χαίρομαι πολύ που τα οχήματα και τα μέσα γίνονται όλο και περισσότερα γιατί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, το ανθρώπινο δυναμικό και τα τεχνολογικά μέσα είναι τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα “όπλα” που διαθέτουμε…»

Στον σύντομο χαιρετισμό της η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα κα Λουκία Κεφαλογιάννη, εξέφρασε τα συγχαρητήριά της «στον Πρόεδρο του ΣΠΑΠ κ. Βασίλη Ξυπολυτά και όλους του εμπλεκόμενους φορείς γιατί φροντίζουν να εξοπλιστεί ο Σύνδεσμος, ούτως ώστε οι εθελοντές μας να ανταποκριθούν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά σε μια πυρκαγιά. Πολλά συγχαρητήρια και στον Υπουργό κ. Κικίλια, που είναι πάντα στην “πρώτη γραμμή”, είναι δίπλα μας, όχι μόνο στο Βόρειο Τομέα, αλλά δίπλα στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα.»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα λόγια της Δήμαρχου Πεντέλης κας Νατάσας Κοσμοπούλου, η οποία εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τον Υπουργό κ. Κικίλια για τη στήριξη που παρέχει στον ΣΠΑΠ αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εδώ και 24 χρόνια βλέπω πρώτη φορά τόσο θερμό ενδιαφέρον από έναν Υπουργό και θέλω ως Δήμος Πεντέλης να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ και για το 2ο drone. Επίσης θέλω να συγχαρώ για τις κινήσεις του τον Πρόεδρο του ΣΠΑΠ κ. Βασίλη Ξυπολυτά, ο οποίος διπλασίασε τον στόλο των οχημάτων μας».

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λεωνίδας Μανωλάκος, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Νίκο Χαρδαλιά, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Πολιτική Προστασία είναι ένα μεγάλο “σχολείο” που δεν τελειώνει ποτέ γιατί η εκπαίδευση σε αυτό είναι συνεχής. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι η ετοιμότητα και η επαγρύπνηση. Κάτι που έχει φανεί σε όλα τα συμβάντα πυρκαγιών της Αττική, όπου η επέμβαση της Πυροσβεστικής και των εμπλεκομένων φορέων, υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου, ήταν άμεση. Πέρα όμως από την επαγρύπνηση, απαιτείται και ψυχραιμία, αφού δίχως αυτή ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της απώλειας ανθρώπινων ζωών».

Εκτός από τους παραπάνω ομιλητές παρόντες στην σημερινή τελετή ήταν, επίσης ο Δήμαρχος Βριλησσίων και Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ, κ. Γιάννης Πισιμίσης, ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης κ. Μάριος Ψυχάλης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Νίκος Χιωτάκης, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ και Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βριλησσίων, κ. Νικήτας Σταματελόπουλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής και Κλιματικής Κρίσης της ΚΕΔΕ και Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ, κ. Βλάσσης Σιώμος, ο Αναπληρωτής Δημάρχου & Αντιδήμαρχος Δήμου Παλλήνης και Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ, κ. Παναγιώτης Μερτύρης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αρτέμιδος – Σπάτων και Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ, κ. Πέτρος Πουλάκης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Δημοτικής Ενότητας Εκάλης του Δήμου Κηφισιάς, κ. Πέτρος Σφηκάκης, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου & Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ, κ. Νικόλαος Γιαννόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μαραθώνα και Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ, Ευάγγελος Κυπαρίσσης, ο Αντιδήμαρχος Νομικών Υποθέσεων Δημόσιας Περιουσίας και Διαφάνειας Δήμου Αμαρουσίου και Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ, Δημήτριος Σμυρνής, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Χαλανδρίου και Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ, κ. Χάρης Μαυρουδής, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Διονύσου και Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ, κ. Χρήστος Κοντογιώργος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κηφισιάς και Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ, κ. Γιώργος Σκορδίλης, η Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Χαλανδρίου και Μέλος του Δ.Σ. του ΣΠΑΠ, κα Χρύσα (Κρίστη) Αγαπητού, εθελοντές και εργαζόμενοι του ΣΠΑΠ.

Η αυλαία της εκδήλωσης έπεσε στην Πλατεία της Νέας Πεντέλης με μία εντυπωσιακή επίδειξη των δυνατοτήτων του ειδικού οχήματος ATV 4X4 «John Deere», το οποίο φυλάσσει ήδη την περιοχή του δάσους Φασίδερη και το Κτήμα Συγγρού.

Σχετικά Άρθρα

Αυτοψία Δημάρχου Λαμιέων στα έργα στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών

otavoice

Δ.Κορδελιού-Ευόσμου: Λύση στο μείζον στεγαστικό πρόβλημα του Ειδικού Σχολείου

otavoice

Μνημόνιο Συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

otavoice

Παρουσίαση μελέτης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Πεντέλης

otavoice

Δήμος Αθηναίων: Ασπίδα προστασίας για 8.000 μουριές

otavoice

Δ.Καλλιθέας: Σκοπός όλων μας είναι η ομάδα να αγωνιστεί στο Δημοτικό Στάδιο «Γρ. Λαμπράκης»

otavoice