OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Π. Πλακεντάς: «Παλεύουμε για να διατηρήσει η Εορδαία τον ενεργειακό της χαρακτήρα»

Δεν έκρυψε την αγωνία του ο Δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς, για το μέλλον του Δήμου Εορδαίας και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης που εξαγγέλθηκε το 2019, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο αναπτυξιακής μετάβασης και για το πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σε αντικατάσταση αυτών που χάνονται, μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης 7 Αυγούστου σε 32 φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου του TEXAS Α&Μ.

Οι 32 φοιτητές από το Τέξας, οι οποίοι συνοδεύονται από τρεις καθηγητές τους και έναν ξεναγό, στο πλαίσιο επίσκεψής τους στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας εξέφρασαν την επιθυμία να συναντηθούν με τον Δήμαρχο Εορδαίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Δημαρχείο Εορδαίας ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο κ. Πλακεντά ότι η επίσκεψή τους συμπίπτει με την απόφαση της κυβέρνησης για την παύση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής και των ορυχείων της περιοχής. Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να πετύχει τον πολυπόθητο στόχο των επενδύσεων μεγάλης κλίμακας στη Δυτική Μακεδονία ώστε να δημιουργηθούν νέες – σταθερές θέσεις εργασίας.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με βάση μελέτη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έχουν χαθεί ή θα χαθούν το αμέσως προσεχές διάστημα 19.000 θέσεις εργασίας άμεσες ή έμμεσες, αλλά και ότι 8 στους 10 νέους που φεύγουν για σπουδές δεν γυρίζουν πίσω γιατί δεν υπάρχουν ευκαιρίες για δουλειά.

Ο κ. Πλακεντάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες, τον αγώνα και το σχεδιασμό του Δήμου Εορδαίας με στόχο να καταφέρει να διατηρήσει η περιοχή της Εορδαίας τον ενεργειακό της χαρακτήρα, όπως την υλοποίηση έργου κατασκευής μονάδας ΣΗΘΥΑ (πράσινο υδρογόνο από ΑΠΕ) για να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα για το κτήριο του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας -μαζί με το ΕΚΕΤΑ και το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, στη θωράκιση της βιωσιμότητας της Τηλεθέρμανσης και άλλες δράσεις.

Έδωσε έμφαση στο στρατηγικό ρόλο του Βιοτεχνικού Πάρκου στην ΑΕΒΑΛ, για το οποίο είπε ότι υπάρχουν επενδυτικές προτάσεις, και μάλιστα κάποιες από αυτές αφορούν στον τομέα της ενέργειας. Καθώς, όπως είπε, έχει σχεδιαστεί και είναι προς υλοποίηση έργο κατασκευής κόμβου υδρογόνου στο ΒΙΟ.ΠΑ. Πτολεμαΐδας.

Είχε προηγηθεί η προβολή βίντεο της ΔΕΗ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας για την ενημέρωση των Αμερικανών φοιτητών, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τη δημιουργία του πρώτου λιγνιτικού σταθμού στην Πτολεμαΐδα και για το πως η περιοχή εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας και ολόκληρων των Βαλκανίων, καθώς παρήγαγε το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας.

Σχετικά Άρθρα

Δ.Λυκόβρυσης-Πεύκης: Εκατοντάδες πολίτες αθλούνται στα σχολεία και τους αθλητικούς χώρους

otavoice

Αυτοψία Δημάρχου Λαμιέων στα έργα στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών

otavoice

Δ.Κορδελιού-Ευόσμου: Λύση στο μείζον στεγαστικό πρόβλημα του Ειδικού Σχολείου

otavoice

Μνημόνιο Συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

otavoice

Παρουσίαση μελέτης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Πεντέλης

otavoice

Δήμος Αθηναίων: Ασπίδα προστασίας για 8.000 μουριές

otavoice