OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Κλιματική αλλαγή: Το προβλεπόμενο ταξίδι της φτώχειας

Οι καύσωνες, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι πυρκαγιές έχουν γίνει πιο συχνές στην Ευρώπη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ, ο Μάιος του 2024 ήταν ο θερμότερος Μάιος που έχει καταγραφεί ποτέ, και οι ωκεανοί γύρω από την Ευρώπη παρουσίασαν την υψηλότερη μέση θερμοκρασία επιφάνειας της θάλασσας των τελευταίων χρόνων.

Ευρωπαίοι κλιματικοί επιστήμονες θεωρούν ότι, υπό το μεταβαλλόμενο κλίμα, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες λειψυδρίας στη νότια και κεντρική Ευρώπη θα αυξηθεί. Ταυτόχρονα, ο αυξανόμενος κίνδυνος πλημμυρών μεγάλης κλίμακας, θα πολλαπλασιάσει τον αριθμό των ανθρώπων που θα βρεθούν εκτεθειμένοι.

Οι επιπτώσεις των συγκεκριμένων αλλαγών είναι οδυνηρές. Θάνατοι, τραυματισμοί- σωματικοί και ψυχικοί- ατμοσφαιρική ρύπανση, αύξηση της μετάδοσης ασθενειών μέσω ακάθαρτου νερού και μολυσμένων τροφίμων, μείωση της γεωργικής παραγωγής, δημιουργία δυσμενών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών. Ωστόσο, οι επιπτώσεις δεν έχουν τον ίδιο αντίκτυπο σε όλους.

Η κλιματική αλλαγή εντείνει την οικονομική ανισότητα

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι φτωχές οικογένειες του Νότου θα βιώσουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Έρευνα ανέδειξε διαβάθμιση μεταξύ Βορρά και Νότου, καταδεικνύοντας ότι η αύξηση των δαπανών για την υγεία, τα τρόφιμα και την ηλεκτρική ενέργεια, λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα πλήξει κυρίως τον ευρωπαϊκό Νότο. Οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση, ιδίως στην Κύπρο και την Ελλάδα, ακολουθούμενες από την Ισπανία, την Κροατία, την Ιταλία και την Πορτογαλία. Επιπλέον, στον Νότο το εισόδημα από την εργασία θα συρρικνωθεί.

Ποιοι πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή

Οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι άνθρωποι που στελεχώνουν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της καθαριότητας, και οι οικονομικά μειονεκτούσες ομάδες, παραμένουν σταθερά οι ομάδες που πλήττονται περισσότερο από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.

Οι ομάδες αυτές τείνουν να υποφέρουν σωματικά και ψυχικά περισσότερο. Είτε αμέσως μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε μεσοπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα. Επίσης μια βασική ομάδα που είναι επιρρεπής σε αλυσιδωτές επιπτώσεις από ξηρασίες και πλημμύρες, είναι οι αγρότες και οι ευρύτερες αγροτικές κοινότητες, των οποίων τα μέσα διαβίωσης εξαρτώνται από τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες.

Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη για τους ταχέως αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους. Η ακραία ζέστη, η ξηρασία, οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, όπως βιώθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα επιδεινωθούν.

Οι κοινωνικές ομάδες χαμηλού εισοδήματος δεν μπορούν να προβούν σε δαπάνες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Δεν μπορούν να ζεσταθούν τον χειμώνα ούτε να δροσιστούν το καλοκαίρι. Δεν μπορούν να μετακομίσουν σε περιοχές που δεν θα κινδυνεύουν από πλημμύρες. Ούτε λόγος, ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το κόστος των πολιτικών που επιδιώκουν τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Αν προστεθεί και ο αριθμός των περιβαλλοντικών προσφύγων, δηλαδή των ανθρώπων που μεταναστεύουν λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι προβλέπεται ότι το 2050 θα φτάσουν τα 200 εκατομμύρια, προβάλλει επιτακτική η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, μέσω των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Καιρός: Ζέστη και μποφόρ στο Αιγαίο

otavoice

Καραϊβική: Η τροπική καταιγίδα Ερνέστο μετατρέπεται σε τυφώνα

otavoice

Συνελήφθη ο αρχηγός της κατασκήνωσης, μετά τον θάνατο της 8χρονης σε πισίνα

otavoice

«Όχι» της Τουρκίας για λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά

otavoice

Συντονισμένη επίθεση του Κιέβου κατά της Ρωσίας σε πολλά μέτωπα – Πλήγματα με drones και πυραύλους

otavoice

Η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες με στόχο το Τελ Αβίβ

otavoice