OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ουκρανία: Πλήρης έλεγχος της πόλης Σούντζα – Το Κρεμλίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ

Δέκα ημέρες μετά την έναρξη της ουκρανικής επίθεσης στη ρωσική παραμεθόριο, ο ουκρανικός στρατός φαίνεται να εδραιώνει τα κεκτημένα ανακοινώνοντας μάλιστα ότι δημιουργήθηκε «στρατιωτικό διοικητήριο στη ρωσική πόλη Σούτζα, η οποία ελέγχεται πλήρως».

Στην στρατηγικής σημασίας πόλη των 5.000 κατοίκων υπάρχουν υποδομές για το φυσικό αέριο που φτάνει από τη Σιβηρία, το οποίο ρέει μέσω ουκρανικών αγωγών στην Ευρώπη.

Από την αρχή της επιχείρησης στην περιοχή του Κουρσκ, τα στρατεύματα έχουν προχωρήσει σε βάθος 35 χιλιομέτρων και έχουν καταλάβει 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικής επικράτειας με συνολικά 82 οικισμούς, όπως ισχυρίζεται το Κίεβο.

Εν τω μεταξύ, παρά τις εκκλήσεις του Προέδρου Zελένσκι, η Ουάσιγκτον είναι απρόθυμη να αφήσει το Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς εντός της ρωσικής επικράτειας.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Ουκρανίας, Αλεξάντρ Σίρκσι, στην περιοχή της περιφέρειας του Κουρσκ, «ολοκληρώθηκε η εξολόθρευση του εχθρού στη Σούτζα και σε άλλους τρεις οικισμούς».

Την ίδια ώρα στη ρωσική τηλεόραση εμφανίζονται διοικητές των υπό κατάληψη χωριών δηλώνοντας ότι «όλα λειτουργούν κανονικά και η ζωή συνεχίζεται«. Μάλιστα δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο με νέο πλήγμα σε ουκρανικό στρατιωτικό όχημα.

Το Κρεμλίνο παράλληλα κατηγορεί κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι βοήθησαν το Κίεβο να εισβάλει σε ρωσικά εδάφη. Οι δηλώσεις της ηγεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών ότι δεν συμμετείχε στα εγκλήματα του Κιέβου στην περιοχή του Κουρσκ είναι αναληθείς. Χωρίς τη συμμετοχή και την άμεση υποστήριξη (των Ηνωμένων Πολιτειών),το Κίεβο δεν θα είχε επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος, ανακοίνωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Νικολάι Πατρούσεφ.

(AP Photo)

Σύμφωνα με ρώσους αξιωματούχους, έχουν απομακρυνθεί εσπευσμένα σχεδόν 200.000 άνθρωποι αφότου άρχισε η ουκρανική επιχείρηση την 8η Αυγούστου.

Μετά την αιχμαλωσία δεκάδων Ρώσων στρατιωτών, η Μόσχα φέρεται να έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή κρατουμένων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ανέφερε ότι «η Ρωσία αναγκάζεται να στείλει ενσιχύσεις από το ανατολικό μέτωπο του Ντονμπάς στο Κουρσκ».

Ο πιο στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έκανε έκκληση σε Ρωσία και Ουκρανία να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου τονίζοντας ότι η συνέχιση του εξυπηρετεί μόνο τη Δύση.

Πηγή: ertnews,gr, Ρεπορτάζ: Άγις Μενούτης, AP Photo

Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη πυρκαγιά στον Παλαμπά Θεσπρωτίας – Εκκένωση του χωριού

otavoice

Unicef – ΠΟΥ: Αίτημα κατάπαυσης πυρός για τον εμβολιασμό 640.000 παιδιών στη Γάζα

otavoice

Τουρκική Εθνοσυνέλευση – Άγριο ξύλο μεταξύ βουλευτών (video)

otavoice

To Κίεβο έδωσε εικόνες για τις «πρώτες ώρες» της εισβολής στο ρωσικό Κουρσκ

otavoice

Επίδειξη ισχύος της Χεζμπολάχ – Εκτοξευτές πυραύλων σε σήρραγες από τον ν. Λίβανο ως τη Συρία

otavoice

Οι τιμές της ενέργειας τον Αύγουστο και η προοπτική για Σεπτέμβριο

otavoice