OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού: “Περί… δημοσιογραφίας ο λόγος!”

Απάντηση έδωσε ο δήμαρχος Πύδνας- Κολινδρού κ. Χρήστος Κομπατσιάρης, σε τοπική ιστοσελίδα που τον κατηγορεί ότι προσβάλει δημοσιογράφους, κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Ο δήμαρχος επισημαίνει ότι σέβεται το ρόλο των δημοσιογράφων και την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών, αλλά ρίχνει ευθείες βολές, αμφισβητώντας την δημοσιογραφική ιδιότητα αυτών που όπως λέει τον συκοφαντούν.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κομπατσιάρη: 

Με αφορμή πρόσφατη ανάρτηση σε ιστοσελίδα που παρουσιάζεται ως “δημοσιογραφική” και με κατηγορεί ότι προσβάλλω “δημοσιογράφους” σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμος Πύδνας Κολινδρού αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινίσω ορισμένα σημεία και να θέσω τα πράγματα στη σωστή τους βάση.

Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να υπογραμμίσω τον απόλυτο σεβασμό που τρέφω προς τους επαγγελματίες δημοσιογράφους της Πιερίας και προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που λειτουργούν ως νόμιμες επιχειρήσεις Τύπου, απασχολούν εργαζόμενους και τηρούν τις αρχές της δεοντολογίας και της αντικειμενικότητας. Η συμβολή τους στην ενημέρωση των πολιτών είναι ανεκτίμητη και τους τιμούμε για αυτό.

Οφείλουμε, όμως, να αναρωτηθούμε ποιοι είναι αυτοί που αυτοαποκαλούνται δημοσιογράφοι.

Ο κάθε άνθρωπος που εκφράζει δημόσια την άποψή του, ιδιαίτερα στην εποχή των κοινωνικών δικτύων, ή απλά αναρτά βίντεο και φωτογραφίες σε site και κοινωνικά δίκτυα, δεν μπορεί να θεωρείται αυτομάτως επαγγελματίας δημοσιογράφος. Ο επαγγελματίας δημοσιογράφος είναι κάποιος που ασκεί το λειτούργημά του με συνέπεια, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα, διαθέτοντας την κατάλληλη εκπαίδευση και επαγγελματική εμπειρία. Επίσης, είναι μέλος αναγνωρισμένων Ενώσεων Συντακτών, μέλος της ΠΟΕΣΥ, κατέχει δημοσιογραφική ταυτότητα και εργάζεται σε Μέσα Ενημέρωσης που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Έντυπου & Ηλεκτρονικού Τύπου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Οι ισχυρισμοί που προβάλλονται από άτομα που δεν έχουν αποδείξει την επαγγελματική τους ιδιότητα ως δημοσιογράφοι, χωρίς δημοσιογραφική ταυτότητα (Ένωσης Συντακτών, μέλος της ΠΟΕΣΥ), χωρίς να αποδεικνύεται η επαγγελματική σχέση από αναγνωρισμένα ΜΜΕ και χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων που ορίζει η νομοθεσία, δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη με την ίδια βαρύτητα και αξιοπιστία. Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ επαγγελματιών δημοσιογράφων και των απλών δημοσιολογούντων που μπορεί να εξυπηρετούν οποιονδήποτε σκοπό.

Ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι να ενημερώνει τους πολίτες με ακρίβεια, αντικειμενικότητα και διαφάνεια. Είναι να ερευνά, να παρουσιάζει γεγονότα και να ασκεί κριτική, πάντα με σεβασμό στις αρχές της δεοντολογίας και της αλήθειας. Από την άλλη πλευρά, οι δημοσιολογούντες είναι άτομα που εκφράζουν προσωπικές απόψεις και κρίσεις, κάτι που είναι θεμιτό, αλλά δεν τους κατατάσσει στους επαγγελματίες δημοσιογράφους.

Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμος Πύδνας Κολινδρού είναι ανοιχτές και δημόσιες προς κάθε πολίτη και μπορούν να τις παρακολουθούν όλοι. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως οποιοσδήποτε παρακολουθεί μια συνεδρίαση μπορεί να λειτουργεί και ως δημοσιογράφος εντός της αίθουσας συνεδριάσεων.

Κλείνοντας, θέλω να διαβεβαιώσω τους Δημότες Δήμος Πύδνας Κολινδρού πως οι απόψεις και οι κρίσεις μου, όπως εκφράζονται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, γίνονται πάντα με σεβασμό προς την αλήθεια και τη διαφάνεια. Καλώ όλους τους συμπολίτες να αξιολογούν με κριτικό πνεύμα τις πληροφορίες που λαμβάνουν και να αναζητούν την αλήθεια από αξιόπιστες και επαγγελματικές πηγές ενημέρωσης.

Σχετικά Άρθρα

Μαρία Καμμά: Η Τήλος έδειξε πάλι την ανθρωπιά της

otavoice

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Σβήστηκε η φωτιά στην παρολύμπια περιοχή της Πλάκας Λιτοχώρου

otavoice

Δ. Μαραθώνος: Μεταφορά τροφίμων και νερών με έμφαση στον Βαρνάβα

otavoice

Ευχές για την εορτή της Παναγίας, του δημάρχου Ζακύνθου και Προέδρου ΠΕΔΙΝ

otavoice

Δ. Μυτιλήνης: Μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου Θερμής

otavoice

Ο Δήμαρχος Ρόδου, για την Γιορτή του Δεκαπενταύγουστου

otavoice