OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ρωσική Άπω Ανατολή: Ηφαίστειο εξερράγη μετά τον σεισμό των 7 Ρίχτερ

Ο ισχυρός σεισμός των 7 Ρίχτερ στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της χερσονήσου Καμτσάτκα στις 7:10 π.μ. τοπική ώρα την Κυριακή προκάλεσε την έκρηξη του Σιβελούτς, ενός από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ρωσίας, που απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα τεράστια σύννεφα τέφρας, θέτοντας σε συναγερμό τις εναέριες συγκοινωνίες.

Σύμφωνα με την Ομάδα Αντιμετώπισης Ηφαιστειακών Εκρήξεων της Καμτσάτκα (KVERT), εκδόθηκε προειδοποίηση «κόκκινου» κωδικού για τα αεροσκάφη, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για σημαντική ποσότητα τέφρας στην ατμόσφαιρα. Η τέφρα του ηφαιστείου εκτοξεύτηκε σε ύψος 5 χλμ., με το νέφος να εκτείνεται στη συνέχεια περίπου 1.500 χλμ. προς τα ανατολικά-νοτιοανατολικά.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ηφαιστειακής Τέφρας (VAAC) με έδρα στο Τόκιο προειδοποιεί ότι η εκρηκτική δραστηριότητα στο ηφαίστειο συνεχίζεται. Στην αναφορά του περιγράφει ένα νέφος ηφαιστειακής τέφρας που ανεβαίνει σε ένα εκτιμώμενο υψόμετρο 8,5 χλμ.) και κινείται ανατολικά με ταχύτητα 60 κόμβων την ώρα.

Το Σιβελούτς είναι περίπου 65.000 ετών και ανήκει στην ομάδα ηφαιστείων Κλιουτσέφσκαγια. Έχει εκραγεί περίπου 60 φορές τα τελευταία 10.000 χρόνια, με την τελευταία μεγάλη έκρηξη να λαμβάνει χώρα το 2007. Άλλες καταστροφικές εκρήξεις συνέβησαν το 1854 και το 1956.

Ο σεισμός των 7 Ρίχτερ που προκάλεσε την ενεργοποίηση του ηφαιστείου σημειώθηκε σε βάθος 29 χλμ. και υπήρξαν αναφορές για μέτριες έως μεγάλες ζημιές στην πλησιέστερη πόλη Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι, η οποία έχει πληθυσμό άνω των 150.000 κατοίκων.

Αρχικά, η Υπηρεσία Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ (USGS) ανέφερε ότι το μέγεθος της δόνησης ήταν 7,2 Ρίχτερ, όμως όταν αναλύθηκαν περισσότερα δεδομένα η ένταση αναθεωρήθηκε προς τα κάτω.

Πηγές: CNN, Sky News

Σχετικά Άρθρα

Επιθέσεις της Χεζμπολάχ με πυραύλους και μη επανδρωμένα, σε ισραηλινά στρατόπεδα

otavoice

Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις «απαράδεκτες» φονικές επιθέσεις, σε εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων

otavoice

Ρωσία: Η Μόσχα απαγορεύει το ίδρυμα του Τζορτζ Κλούνεϊ

otavoice

Μ. Ανατολή: «Τελευταία ευκαιρία» συνομιλιών, προειδοποιεί ο Μπλίνκεν

otavoice

Mpox: Μάλλον απίθανο να εξελιχθεί σε πανδημία

otavoice

Σιβηρία: Μαίνονται 31 δασικές πυρκαγιές – Εκατοντάδες παιδιά απομακρύνονται από κατασκηνώσεις

otavoice