OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Μ. Ανατολή: «Τελευταία ευκαιρία» συνομιλιών, προειδοποιεί ο Μπλίνκεν

Το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημά του στη Γάζα, μετά την προσωρινή ολοκλήρωση των συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στη Ντόχα. Ο διπλωματικός μαραθώνιος για να γεφυρωθούν οι διαφορές είναι σε πλήρη εξέλιξη και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, βρίσκεται για ακόμα μια φορά στη Μέση Ανατολή, για συνομιλίες με την ηγεσία του Ισραήλ προτού επισκεφτεί την Αίγυπτο.

Ο Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι «ενδεχομένως» τώρα είναι η «τελευταία» ευκαιρία για να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ο οποίος διαρκεί περισσότερους από δέκα μήνες.

«Είναι μια αποφασιστική στιγμή, ίσως είναι η καλύτερη, ενδεχομένως η τελευταία ευκαιρία να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους, να επιτευχθεί εκεχειρία και να μπει όλος ο κόσμος στον δρόμο της ειρήνης και της ασφάλειας που θα διαρκέσουν», τόνισε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια συνάντησής του στο Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος τόνισε ότι «δεν υπάρχει πιο σημαντικός ανθρωπιστικός σκοπός από την επιστροφή των ομήρων μας».

Κατά την ένατη επίσκεψή του στην περιοχή μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου, ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε ότι «έχει επίσης έρθει η ώρα να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν θα κάνει κάτι που θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη διαδικασία».

«Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση ή προκλήσεις ή καμία ενέργεια η οποία θα μπορούσε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να μας απομακρύνει από αυτή τη συμφωνία ή να επεκτείνει τη σύγκρουση σε άλλες περιοχές ή να οξύνει την έντασή της», συνέχισε ο Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συναντηθεί μέσα στην ημέρα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Την παραμονή της συνάντησης που θα έχει το πρωί με τον κ. Μπλίνκεν, ο κ. Νετανιάχου κάλεσε «η πίεση να κατευθυνθεί στη Χαμάς», και «όχι στην ισραηλινή κυβέρνηση», καταγγέλλοντας την «πείσμονα άρνηση» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος να δεχθεί συμφωνία έπειτα από δυο ημέρες διαπραγματεύσεων στη Ντόχα ανάμεσα σε απεσταλμένους της κυβέρνησής του και τους μεσολαβητές (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ), απούσης της άλλης πλευράς.

Αλληλοκατηγορούνται Νετανιάχου και Χαμάς

Ενώ Χαμάς και Ισραήλ ανταλάσσουν ευθύνες για την «αποτυχία» στις διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός, στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκρινε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι «ακόμη εφικτή» και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του «δεν θα εγκαταλείψει» την προσπάθεια να συναφθεί.

«Επιρρίπτουμε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ακέραιη την ευθύνη διότι οδήγησε σε αποτυχία τις προσπάθειες των μεσολαβητών παρεμποδίζοντας συμφωνία και (την ευθύνη) για τη ζωή των ομήρων, που διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με το δικό μας λαό» αφού συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα, ανακοίνωσε η Χαμάς σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Ο κ. Μπλίνκεν αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ , προτού μεταβεί στο Κάιρο, όπου οι μεσολαβητές αναμένεται να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες εντός της εβδομάδας.

Οι ΗΠΑ, που την περασμένη εβδομάδα ενέκριναν την πώληση στο Ισραήλ όπλων αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέβαλαν την Παρασκευή στη Ντόχα νέα συμβιβαστική πρόταση.

Η Χαμάς επανέλαβε χθες πως απορρίπτει τη νέα πρόταση, αφού κρίνει πως «ανταποκρίνεται στους όρους που έθεσε ο Νετανιάχου, ιδίως στην άρνησή του για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση (του ισραηλινού στρατού) από τη Γάζα».

Το κίνημα, που επισήμως δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα του Κατάρ, κατήγγειλε ακόμη «την εμμονή» του ισραηλινού πρωθυπουργού να διατηρήσει στρατεύματα ανεπτυγμένα κατά μήκος των συνόρων του παλαιστινιακού θυλάκου με την Αίγυπτο και τους «νέους όρους» που έθεσε, ειδικά για τους παλαιστίνιους κρατούμενους που θα ανταλλαχθούν με ισραηλινούς ομήρους.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 111 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο τουλάχιστον 39 θεωρείται πως είναι νεκροί.

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.099 ανθρώπους, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ο πόλεμος στη Γάζα κλιμάκωσε ακόμη περισσότερο τη βία, ισραηλινός νυχτοφύλακας σκοτώθηκε χθες από «τρομοκράτη», ανακοίνωσε ο στρατός, σε εβραϊκό οικισμό γειτονικό σε παλαιστινιακό χωριό όπου εφόρμηση εποίκων είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί νεαρός κάτοικος την περασμένη εβδομάδα.

«Πάνω από 10.000 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από την έναρξη του πολέμου» στη Λωρίδα της Γάζας σε αυτή την κατεχόμενη παλαιστινιακή περιοχή, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Λέσχη Φυλακισμένων.

Σχετικά Άρθρα

Επιθέσεις της Χεζμπολάχ με πυραύλους και μη επανδρωμένα, σε ισραηλινά στρατόπεδα

otavoice

Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις «απαράδεκτες» φονικές επιθέσεις, σε εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων

otavoice

Ρωσία: Η Μόσχα απαγορεύει το ίδρυμα του Τζορτζ Κλούνεϊ

otavoice

Ρωσική Άπω Ανατολή: Ηφαίστειο εξερράγη μετά τον σεισμό των 7 Ρίχτερ

otavoice

Mpox: Μάλλον απίθανο να εξελιχθεί σε πανδημία

otavoice

Σιβηρία: Μαίνονται 31 δασικές πυρκαγιές – Εκατοντάδες παιδιά απομακρύνονται από κατασκηνώσεις

otavoice