OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Μόσχα: Το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream διατάχθηκε από τις ΗΠΑ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε σήμερα πως είναι “σαφές” ότι η δολιοφθορά στους ρωσικούς αγωγούς Nord Stream τον Σεπτέμβριο του 2022, στη Βαλτική θάλασσα, διατάχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Ακόμη κι αν (…) οι Ουκρανοί συμμετείχαν σε αυτό, είναι σαφές πως δεν μπόρεσαν να το κάνουν μόνοι τους. Είναι σαφές πως για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επίθεση, η διαταγή ήρθε από το πιο υψηλό επίπεδο, όπως λένε, και το πιο υψηλό επίπεδο για τη Δύση, είναι βέβαια η Ουάσινγκτον”, είπε ο Λαβρόφ στη ρωσική εφημερίδα Izvestia.

Η έρευνα για τη δολιοφθορά στους αγωγούς προσανατολίστηκε προς ένα ουκρανικό σενάριο μετά την αποκάλυψη από μέσα ενημέρωσης, την περασμένη εβδομάδα, της έκδοσης από τη γερμανική δικαιοσύνη εντάλματος σύλληψης σε βάρος ενός Ουκρανού επαγγελματία καταδύσεων ο οποίος θεωρείται ύποπτος ότι ενεπλάκη σε αυτήν μαζί με άλλους δύο συμπατριώτες του.

Την Πέμπτη το Κίεβο χαρακτήρισε από την πλευρά του “απόλυτη ανοησία” τα περί εμπλοκής του στην επιχείρηση αυτή κατά του Nord Stream, μετά το σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, που λέει πως στηρίχθηκε κυρίως σε ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, η επίθεση με εκρηκτικά στον βυθό της Βαλτικής πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του τότε επικεφαλής του γενικού επιτελείου της Ουκρανίας, Βαλέρι Ζαλούζνι, κι αυτό παρά τη μεταστροφή του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην πορεία, ο οποίος ζήτησε να σταματήσει το σχέδιο αυτό.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, που αποκάλυψαν την πρόσφατη εξέλιξη της δικαστικής έρευνας, είναι πολύ πιο επιφυλακτικά σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή των ανώτατων αρχών της Ουκρανίας και τείνουν αντίθετα να αθωώνουν τον πρόεδρο Ζελένσκι.

Το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel αναφέρει αντίθετα μια πιθανή εμπλοκή του Βαλέρι Ζαλούζνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

A. Mπλίνκεν: Το Ισραήλ στηρίζει την ειρηνευτική μας πρόταση

otavoice

Οι Ρώσοι βoμβαρδίζουν το Μίρνοχραντ – Εγκαταλείπουν οι άμαχοι την Ποκρόφσκ

otavoice

Άδεια χρήσης όπλων μεγάλου βεληνεκούς ζήτησε ο Ζελένσκι από τη Δύση

otavoice

Βορειοανατολική Αττική: 146 ακατάλληλες κατοικίες- Ζημιές σε 31 επιχειρήσεις

otavoice

Νικαράγουα: Εκτός νόμου τέθηκαν 1.500 ΜΚΟ – Κατασχέθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία

otavoice

Επιθέσεις της Χεζμπολάχ με πυραύλους και μη επανδρωμένα, σε ισραηλινά στρατόπεδα

otavoice