OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Η Κούβα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στη Βενεζουέλα

Η κυβέρνηση της Κούβας αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην καταστολή των διαδηλώσεων στη Βενεζουέλα και επέκρινε το μέλος της αντιπολίτευσης María Corina Machado, την οποία περιέγραψε ως «υπεύθυνη του ψεύδους» και «πρόσωπο των ολιγαρχιών» και «του συμφέροντος» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε μια δήλωση, το Υπουργείο Εξωτερικών (Minrex) επιτέθηκε στη Machado – την οποίο δεν ανέφερε ονομαστικά – τέσσερις ημέρες αφότου η αρχηγός της αντιπολίτευσης είπε σε μια συνέντευξη με τον μεξικανό δημοσιογράφο León Krauze ότι η Κούβα είχε σχέση με τις μεθόδους καταστολής, δίωξης, κατασκοπείας και βασανιστηρίων στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Από αυτή την άποψη, το Minrex σημείωσε ότι «για άλλη μια φορά, η εφεύρεση και το παραλήρημα ζωντανεύουν στην κατασκευή μιας μήτρας ψεμάτων κατά της Κούβας». Και πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις της Ματσάντο ανταποκρίνονται στην «απελπισία να κρύψει την αποτυχία των σχεδίων πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα».

«Η Κούβα απορρίπτει κατηγορηματικά τα ψέματα που κατασκευάζονται για να ενισχύσουν την πολιτική παρενόχλησης πολλών κυβερνήσεων των ΗΠΑ», είπε στη δήλωση.

Ομοίως, τόνισε ότι η χώρα της Καραϊβικής «δεν παρεμβαίνει -και δεν θα το κάνει ποτέ- στην πολιτική και οικονομική ζωή μιας άλλης χώρας με κυρώσεις, πιέσεις και σχέδια για αλλαγή καθεστώτος».

Ο πρόεδρος της Κούβας, Miguel Díaz-Canel, χειροκρότησε την περασμένη Κυριακή τις φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο ως απάντηση στις πορείες της αντιπολίτευσης που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα της Νότιας Αμερικής και σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο την ίδια ημέρα.

«Ο λαός της Βενεζουέλας μίλησε ξανά. Σε πορείες για την ειρήνη και κατά του φασισμού, επικύρωσε την αναγνώριση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο», έγραψε ο Ντίαζ-Κανέλ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, οι μετεκλογικές διαδηλώσεις έχουν αφήσει περισσότερους από 2.400 κρατούμενους και 25 θανάτους.

Χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας έχουν βγει στους δρόμους από τότε που ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιουλίου.

Ο μεγαλύτερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης διαβεβαίωσε ότι ο υποψήφιός του, ο Edmundo González Urrutia, ήταν ο νικητής της εκλογικής βραδιάς.

Τα αντίγραφα των πρακτικών – που δεν έχουν δημοσιευτεί από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο – έχουν γίνει σύμβολο της αντιπολίτευσης, η οποία ισχυρίζεται ότι συγκέντρωσε το “83,5%” αυτών των εγγράφων που -επιμένουν- αποδεικνύουν τη νίκη του González Urrutia.

Η Κούβα ήταν μια από τις λίγες χώρες -μαζί με άλλες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Νικαράγουα- που αναγνώρισε τον Μαδούρο ως νικητή.

Από την άλλη πλευρά, η Βραζιλία και η Κολομβία -και αρχικά το Μεξικό-, που κυβερνώνται από αριστερούς προέδρους, προσπάθησαν να βρουν μια διπλωματική λύση στην κρίση και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναγνωρίσει επίσημα τον Μαδούρο ως εκλεγμένο πρόεδρο.

Πηγή: EFE

Σχετικά Άρθρα

Σικελία: Ανασύρθηκαν δύο σοροί από το ναυάγιο του γιοτ «Bayesian»

otavoice

Ο Πούτιν υποδέχτηκε τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ στη Μόσχα

otavoice

Μεντβέντεφ: Δεν θα υπάρξουν συνομιλίες με την Ουκρανία μετά την επιδρομή στο Κουρσκ

otavoice

Ρωσία: «Εκτεταμένη βλάβη» στις πλατφόρμες Telegram και WhatsApp

otavoice

27 επίσημες διεθνείς συμμετοχές στην 88η ΔΕΘ-Αυξημένη η εξωστρέφεια της διοργάνωσης

otavoice

Μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο – Καίει στην περιοχή Μονόλιθος

otavoice