OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι προ-φεστιβαλικές για την Ποντιακή Διάλεκτο στην Πτολεμαΐδα

Προ – φεστιβαλικές Εκδηλώσεις 1 ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο στην Πτολεμαΐδα

Την Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024, ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι Προ – φεστιβαλικές Εκδηλώσεις “Κώστας Διαμαντίδης” που προανάγγειλαν το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο που θα διεξαχθεί στην πόλη της Πτολεμαΐδας το καλοκαίρι του 2025 και θα έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα.

Από τις 16 έως και τις 19 Αυγούστου 2024 στο Πάρκο Εκτάκτων Αναγκών και στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, παρουσιάστηκαν θεατρικές παραστάσεις όσους φορείς δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και υπηρετούν το θέατρο στην Ποντιακή Διάλεκτο.

Επίσης, κατά την διάρκεια των Προ – φεστιβαλικών Εκδηλώσεων, βραβεύτηκαν ο Μάκης Μιχαηλίδης, ο Γιώργος Πουλαντσακλής και ο Λάζος Τερζάς για την προσφορά τους στην Ποντιακή λογοτεχνία, το τραγούδι και το θέατρο και φυσικά ο Κώστας Διαμαντίδης στον οποίο ήταν αφιερωμένες και οι Προ – Φεστιβαλικές εκδηλώσεις.

Τέλος, φιλοξενήθηκε και ο Peter Stefanidis, ο δημιουργός της ταινίας μικρού μήκους «ΠΟΝΤΟΣ» που προβλήθηκε στο φεστιβάλ Καννών.

Με την λήξη των Προ – φεστιβαλικών Εκδηλώσεων ξεκινάνε οι διαδικασίες για την διοργάνωση του 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο. Ένας θεσμός που διοργανώνεται για πρώτη φορά και σκοπός του είναι να μπορούν να λάβουν μέρος ποντιακά σωματεία από όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό.

Επίσης,στόχος αυτής της διοργάνωσης είναι η διάσωση και η διάδοση της Ποντιακής διαλέκτου μέσα από την τέχνη του θεάτρου για τις επόμενες γενιές. Το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ θα διαρκέσει οκτώ μέρες. Οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχοντες καλούνται να στείλουν DVD ή σε ηλεκτρονική μορφή, οπτικό υλικό με τη δουλειά τους, τα οποία θα εξεταστούν από κριτική επιτροπή που θα αποφασίσει ποια έργα θα προκριθούν στην τελική φάση και θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους ζωντανά στο κοινό και την κριτική επιτροπή που θα αποτελείται από γνωστούς καλλιτέχνες του θεάτρου.

Στους επόμενους δύο μήνες θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων από όλα τα Ποντιακά Σωματεία εντός και εκτός Ελλάδας, για την συμμετοχή τους στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο στην Πτολεμαΐδα.

Η επιτυχία των Προ – φεστιβαλικών Εκδηλώσεων που αγκάλιασε τόσο ο κόσμος όσο και οι Ποντιακοί Σύλλογοι, μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε με στόχο να δημιουργηθεί ένας καινούριος θεσμός στον Δήμο Εορδαίας.

Σχετικά Άρθρα

Τ. Θεοδωρικάκος: Οι Δήμοι είναι οι μόνοι αρμόδιοι να δίνουν άδειες σε λούνα παρκ και να κάνουν ελέγχους

otavoice

Ασυνείδητοι έχουν μετατρέψει σε χωματερή από μπάζα δημοτικό οικόπεδο στο Ωραιόκαστρο

otavoice

Αυτοψία κλιμακίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις χαλαζόπληκτες περιοχές

otavoice

Δ. Ήλιδας: 300.000 ευρώ για τις ζημιές από τις πυρκαγιές του Ιουνίου στην Πηνεία

otavoice

Δήμος Ελασσόνας: «Κατάλληλο, μετά από ελέγχους, το νερό στο Δομένικο»

otavoice

Δ. Ωραιοκάστρου – Συμβούλιο Νέων: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για την Αττική

otavoice