OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Η ΛΑΣΥ Θεσσαλίας για την λειψυδρία στην κτηματική περιφέρεια Γόννων

Επερώτηση προς την περιφερειακή αρχή, για το πρόβλημα της λειψυδρίας στην κτηματική περιφέρεια Γόννων

Το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει όλη η Θεσσαλία, λόγω της απουσίας των αναγκαίων έργων ταμίευσης του νερού, ως αποτέλεσμα της αντιλαικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, αλλά και της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης, που τα θεωρούσαν ως κόστος που δεν θα απέφεραν μεγάλα και μόνιμα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια με οξυμένο τρόπο και στην κτηματική περιφέρεια των Γόννων του Δήμου Τεμπών.
Ιδιαίτερα την τρέχουσα χρονιά, η έλλειψη αρδευτικού νερού τους καλοκαιρινούς μήνες στην κτηματική περιφέρεια Γόννων, οδήγησε σε αδυναμία άρδευσης χιλιάδων στρεμμάτων ελαιοκαλλιέργειας, με συνέπεια την μεγάλη μείωση της παραγωγής και κατ’ επέκταση του εισοδήματος των βιοπαλαιστών ελαιοκαλλιεργητών.

Η άρδευση μεγάλου μέρους των ελαιοχώραφων, γίνεται απο δυο μικρές λιμνοδεξαμενές που είχαν κατασκευαστεί πριν 40 χρόνια περίπου, όταν ήταν ακόμα κοινότητα Γόννων, επι προεδρίας Δ. Δημερά. Απο τότε δεν υπήρξε ουσιαστική μέριμνα για την εξασφάλιση της τροφοδοσίας των δυο λιμνοδεξαμενών, της συντήρησης του δικτύου άρδευσης, ούτε για την κατασκευή νέων έργων ταμίευσης νερού.

Η τροφοδοσία των λιμνοδεξαμενών γίνεται από υδρομάστευση πηγαίων υδάτων μέχρι την άνοιξη και μέσω πομονών στη συνέχεια. Το ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη αξιοποίηση των πηγαίων υδάτων, με φυσική ροή, ώστε να μειώνεται σε μεγάλο βαθμό το υψηλό κόστος απο τη χρήση των πομονών για μεγάλο διάστημα.

Μια σημαντική λύση μπορεί να είναι η κατασκευή ενός φράγματος, ανάντι των δυο λιμνοδεξαμενών, εντός της κοίτης του ρέματος «Καλαίακας», που θα τις τροφοδοτούσε δια της βαρύτητας με το νερό που θα συγκέντρωνε και θα εξασφάλιζε την άρδευση όχι μόνο των σημερινών αρδευόμενων εκτάσεων, αλλά και νέων, ανάλογα με τις ποσότητες του νερού που θα συγκέντρωνε.

Επερωτάται η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, αν προτίθεται να προχωρήσει στη μελέτη και εν συνεχεία στην κατασκευή αυτού του φράγματος και των συνοδών έργων;

22/8/2024

Τσιαπλές Αναστάσιος, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας,
επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης

Σχετικά Άρθρα

Συνεδριάζει στις 27/8 η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων – Τα θέματα

otavoice

Δήμος Σουφλίου: Ο εκσυγχρονισμός του Δικτύου Ύδρευσης ξεκινά

otavoice

Αντιπεριφερειάρχης Σερρών σε Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου: “Την αγωνία σας για τα αντιπλημμυρικά εκφράστε την στην κυβέρνηση”

otavoice

ΠΚΜ: Ενημέρωση από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής σχετικά με την ευλογιά προβάτων

otavoice

Δήμαρχος Γορτυνίας: “Πάρη, έφυγες νωρίς αλλά δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ”

otavoice

Δ. Παπάγου-Χολαγρού: Έργα οδικής ασφάλειας – Ολοκληρώθηκε νέος κόμβος

otavoice