OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σε τροχιά γενικευμένης σύρραξης στη Μ. Ανατολή – Χωρίς συμφωνία έληξαν οι συνομιλίες στο Κάιρο

Πιο ορατός από ποτέ είναι πλέον ο κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή καθώς χωρίς να υπάρξει συμφωνία έληξαν οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ισραήλ και στηΧαμάς στο Κάιρο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Την ανησυχία του για τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου στην περιοχή εξέφρασε σε δηλώσεις του και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Την ίδια ώρα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από την Χαν Γιούνις της νότιας Γάζας, ενώ ο Χασάν Νασράλα, σε διάγγελμά του, αρνήθηκε ότι το Ισραήλ κατέστρεψε χιλιάδες εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου χτυπήματος, μετά τον απολογισμό της χθεσινής επίθεσης.

Οι συνομιλίες με σκοπό την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας τερματίστηκαν χθες Κυριακή το βράδυ χωρίς συμφωνία, καθώς ούτε η Χαμάς, ούτε το Ισραήλ δέχθηκαν τη νέα πρόταση που τους υπέβαλαν οι μεσολαβητές, δήλωσαν πριν από λίγο δυο πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στα αιγυπτιακά σώματα ασφαλείας.

Οι αντιπροσωπείες τόσο της Χαμάς όσο και του Ισραήλ έχουν αποχωρήσει από το Κάιρο, ωστόσο κάποιες πηγές με γνώση των συνομιλιών εξακολουθούν να είναι αισιόδοξες ότι θα καμφθούν οι διαφωνίες και θα υπάρξει συμφωνία.

Σε νέα φάση οι συνομιλίες

Μια πηγή που γνωρίζει τι ειπώθηκε στη σύνοδο κορυφής στο Κάιρο δήλωσε σύμφωνα με τη Haaretz ότι οι συνομιλίες εισέρχονται σε μία νέα φάση για να γεφυρωθούν οι διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Οι σημερινές συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε θετική ατμόσφαιρα και οι ομάδες εισέρχονται σε μια άλλη φάση των διαπραγματεύσεων και σε μια σημαντική διαδικασία για την γεφύρωση των διαφωνιών», ανέφερε η πηγή.

Σύμφωνα με την πηγή, «εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των πλευρών. Παρά τις παραγωγικές συνομιλίες, υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει διανύσουμε».

Η Χαμάς δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία της αναχώρησε από το Κάιρο μετά από συνάντηση με τους διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου και έλαβε ενημέρωση για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. Η Χαμάς απαίτησε να τηρηθούν από το Ισραήλ οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στις 2 Ιουλίου, σύμφωνα με το πλαίσιο του προέδρου Μπάιντεν και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Χαμάς ανέφερε: «Τονίσαμε ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει πλήρη και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, πλήρη απόσυρση από τη Λωρίδα, επιστροφή των εκτοπισμένων, ελευθερία μετακίνησης, ανοικοδόμηση και μια σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων».

Την ίδια ώρα, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε ότι η οργάνωση εμμένει στην πρόταση της 2ας Ιουλίου για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, απορρίπτει τους νέους ισραηλινούς όρους και αναφέρει ότι οι συνομιλίες για επικείμενη συμφωνία είναι ψευδείς. «Δεν θα δεχθούμε συζητήσεις για αναιρέσεις από αυτά που συμφωνήσαμε στις 2 Ιουλίου ή για νέους όρους», δήλωσε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο της οργάνωσης Al-Aqsa.

Αισιοδοξία στο Ισραήλ

Το ισραηλινό Κανάλι 12 αναφέρει, ωστόσο, ότι οι συνομιλίες στο Κάιρο κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους, αναφέρει ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ δέχεται ισχυρές πιέσεις για να αποδεχθεί τη συμφωνία.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα επέστρεψε στο Ισραήλ από το Κάιρο και θα συζητήσει τα επόμενα βήματα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πηγές: EΡΤΝews, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Times of Israel, Haaretz

Σχετικά Άρθρα

Φοροεπιδρομή και “φρένο” στις κρατικές δαπάνες εκτόξευσαν το πρωτογενές πλεόνασμα στα 5,6 δις

otavoice

Παρέμβαση του Εισαγγελέα Εφετών για τον θάνατο του 19χρονου στο λούνα παρκ

otavoice

Μπουρκίνα Φάσο: Δεκάδες νεκροί σε επίθεση «τρομοκρατών»

otavoice

Παραμένει φλεγόμενο το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Sounion, στην Ερυθρά Θάλασσα

otavoice

Αυξήσεις από σήμερα σε 850 φάρμακα – Οι συνέπειες στους ασθενείς

otavoice

Η Βραζιλία «σε πόλεμο» με τις πυρκαγιές – Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης 45 πόλεις

otavoice