OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Αιώνια δόξα στον μοναδικό αγνοούμενο Κιλκισιώτη της ΕΛΔΥΚ, Ιωάννη Ιγνατιάδη

Αιώνια δόξα στον μοναδικό αγνοούμενο Κιλκισιώτη κατά την τουρκική εισβολή
στην Κύπρο – Μνημείο και Πλατεία Ιωάννη Ιγνατιάδη στη Βάθη

Αποδίδοντας τον ελάχιστο οφειλόμενο φόρο τιμής στον έφεδρο ανθυπασπιστή Ιωάννη Ιγνατιάδη, στον μοναδικό Κιλκισιώτη αγνοούμενο από τη Βάθη, που πολέμησε στον Λόχο της ΕΛΔΥΚ ενάντια στους Τούρκους, κατά την παράνομη εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο το 1974, ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βάθης Θεόδωρος Κουσίδης και η αδελφή του αγνοούμενου Ιωάννη, Νίκη Παλέτα αποκάλυψαν σήμερα αναθηματική στήλη στη μνήμη του και ονοματοδότησαν την κεντρική πλατεία της Βάθης σε Πλατεία Ιωάννη Ιγνατιάδη.

Οι τοπικές αρχές αλλά και όλοι οι συγχωριανοί του κατέκλυσαν την Πλατεία Ιωάννη Ιγνατιάδη χαιρετίζοντας με βουβή συγκίνηση το μεγαλείο της θυσίας του νεαρού τότε λοχία, που υπερασπίστηκε με τη ζωή του την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας στην εμπόλεμη Κύπρο πριν από μισό αιώνα.

Στη μνήμη του τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου. Σε νεαρή ηλικία ο Ιωάννης έδωσε τη ζωή του ως απόσταγμα πίστεως και αγάπης για την Πατρίδα ανέφερε ο Ποιμενάρχης της Μητροπολιτικής μας επαρχίας, ευχόμενος να έχουμε ήρωες, όπως ο Ιγνατιάδης, ως πρότυπα για εμάς και τα παιδιά μας σε μια εποχή μάλιστα που λοιδορούνται ή απουσιάζουν τα πρότυπα τέτοιας αξίας και τιμής.

 

Με αισθήματα συγκίνησης και απέραντου σεβασμού, συνομολογούμε σήμερα ότι η ανδρεία κατοικεί αιώνια στη Βάθη. Σμιλευμένη με τα χαρίσματα ενός μεγάλου Έλληνα πατριώτη, του Ιωάννη Ιγνατιάδη, που θυσίασε τη ζωή του για την Πατρίδα, για την Κύπρο μας, γιατί Ελλάδα και Κύπρος είναι η μεγάλη κοινή Πατρίδα μας, στην πολεμική σύγκρουση με τους Τούρκους το 1974 . Θα θυμόμαστε με περηφάνια ότι στο μικρό ορεινό χωριό της Βάθης έζησε και μεγάλωσε ένας αληθινός ήρωας. Το όνομά του θα μνημονεύεται δοξασμένο στο μνημείο και στην κεντρική πλατεία της Βάθης τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης και υπερασπίστηκε με θέρμη το δικαίωμα των οικογενειών και συγγενών των αγνοουμένων να μάθουν την αλήθεια για τους οικείους τους.

Θα κρατήσουμε ζωντανή τη μορφή του ήρωα της Βάθης με πυξίδα τη μνήμη και οδηγό την ιστορική αλήθεια είπε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βάθης Θεόδωρος Κουσίδης και αναφέρθηκε στην υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Κοινοτικού Συμβουλίου, τον Οκτώβριο του 2022 σχετικά με την ονοματοδοσία της κεντρικής πλατείας Βάθης σε Πλατεία Ιωάννη Ιγνατιάδη.

Ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Πολυκάρπου εκθείασε τη συμβολή των Ελλήνων αδελφών στο πλευρό των Κυπρίων για την υπεράσπιση της εδαφικής κυριαρχίας της μαρτυρικής μας Μεγαλονήσου ενάντια στον τουρκικό επεκτατισμό ενώ συμπλήρωσε ότι είναι προτεραιότητα για την Κυπριακή Κυβέρνηση η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Με τρεμάμενη φωνή από τη συγκίνηση η αδελφή του Ιωάννη Ιγνατιάδη, μίλησε για τον αδελφό της, για τον ζωηρό και άφοβο Γιάννη, που μετανάστευσε με την οικογένειά του στη Γερμανία και είχε όνειρα να γυρίσει στην πατρίδα και να κάνει οικογένεια. Γύρισε στην Πατρίδα και η Πατρίδα τον έστειλε στην Κύπρο. Είμαστε περήφανοι για την ηρωική του αυτοθυσία, νιώθουμε την βαριά παρακαταθήκη της προσφοράς του και εισπράττουμε τον σεβασμό για τον δικό μας αγαπημένο στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Πενήντα χρόνια η οικογένειά μου αναζητά την αλήθεια για τη τύχη του είπε η κυρία Νίκη Παλέτα αφού
προηγουμένως ευχαρίστησε τον Δήμο Κιλκίς στο πρόσωπο του Δημάρχου και όλους όσοι εργάστηκαν με αγάπη και ευαισθησία για την εκδήλωση μνήμης.

Την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της αναθηματικής στήλης και της ονοματοδοσίας της κεντρικής πλατείας σε Πλατεία Ιωάννη Ιγνατιάδη τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βάθης Θεόδωρος Κουσίδης και ο πρώην Κοινοτάρχης Βάθης Αναστάσιος Νικολαϊδης,, η κυρία Νίκη Παλέτα και η οικογένειά της, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ‘’Νίκη’’ Δημήτριος Νατσιός, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς,ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, ο Ταξίαρχος της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’ Χαράλαμπος Στραβοπόδης ως εκπρόσωπος του Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, ο Διοικητής του 601ου Αερομεταφερόμενου Τάγματος Πεζικού Στρατοπέδου Καμπάνη Ζαχαρίας Σαββάκης,

ο αν. Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κιλκίς Ευάγγελος Καλομοιράκης ως εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς, οι Αντιδήμαρχοι Κιλκίς Αλέξανδρος Σημαιοφορίδης, Θεμιστοκλής Κοσμίδης, Θεμιστοκλής Ανθρακίδης, Αικατερίνη Γιαννακούλα – Ζιούτα, Κωνσταντίνος Παπακώστας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ηλίας Μητρούλης, Άννα Δημάκη, Φώτης Γεωργιάδης, οι Κοινοτάρχες Κάτω Θεοδωρακίων Αλέξανδρος Ποιμενίδης και Φύσκας Φώτης Οσιπίδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Κιλκίς Μηνάς Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Κιλκίς Νικόλαος Τοπαλίδης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κιλκίς Αναστάσιος Καπνίδης, ο Αντιπρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας Ανδρέας Τρεντζίδης, η Γεν. Γραμματέας της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Κυπριακής Τραγωδίας Χαρίκλεια Κρητικού – Τοπαλίδη, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βορειοελλαδιτών Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ 1974 Αθανάσιος Στάικος, από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Πολεμιστών Κύπρου ΄74 ο κ. Δήμος Μπακάλης, ο Πρόεδρος του παραρτήματος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Κιλκίς Σπυρίδων Τσερτσίδης και από το Σύνδεσμο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας ο κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος. Παραστάτες στο μνημείο Ιωάννη Ιγνατιάδη ήταν και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλατιανού ‘’Παναγία Σουμελά’’.

Σχετικά Άρθρα

ΛΑΣΥ: Αίτημα συζήτησης στο ΠΣ Αττικής για λήψη μέτρων αντιμετώπισης συνεπειών πυρκαγιάς

otavoice

Ο Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, είχε σημαντικές συναντήσεις στην Αθήνα

otavoice

«Κοινωνικό Φροντιστήριο 2024 -2025», στο Δήμο Αμαρουσίου

otavoice

Στο Υπουργείο Οικονομικών ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, για κομβικά αναπτυξιακά έργα

otavoice

Δ. Πατρέων: Επιτυχής η Γ΄ Περίοδος των Ημερήσιων Παιδικών Κατασκηνώσεων

otavoice

ΔΕΥΑΕΛ: Σοβαρή βλάβη σε γεώτρηση στην Τσαριτσάνη

otavoice