OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Αλλαγές στις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα – Το ζήτημα Μανουάρ Μπαργούτι

Οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται, διαμηνύουν οι ΗΠΑ. Τα ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν την ίδια ώρα ότι οι διαμεσολαβητές αποφάσισαν να αφήσουν για το τέλος το ακανθώδες ζήτημα των διαδρόμων Νετζαρίμ και Φιλαδέλφεια και να εστιάσουν αλλού, εκεί όπου επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος.

Οι διαμεσολαβητές ελπίζουν να καταλήξουν πρώτα σε συμφωνίες για θέματα, όπως πόσους ζωντανούς ομήρους θα πάρει πίσω το Ισραήλ κατά την πρώτη φάση των έξι εβδομάδων της προτεινόμενης συμφωνίας και την ικανότητα του Ισραήλ να ασκήσει βέτο στην απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων.

Αυτό ανοίγει εκ νέου ένα μεγάλο ζήτημα καθώς πρώτο στα ονόματα αυτά φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να είναι και εκείνο του Μαρουάν Μπαργούτι ο οποίος εκτίει πέντε ποινές ισόβιας φυλάκισης για επιθέσεις και δολοφονίες Ισραηλινών και ο οποίος θεωρείται ήρωας ανάμεσα στους Παλαιστίνιους. Είναι δε στέλεχος της Φάταχ, όχι ισλαμιστής.

Πολλοί εκτός Ισραήλ θεωρούν τον φυλακισμένο εδώ και 20 χρόνια Μπαργούτι, ως τη μοναδική περίπτωση για αντικατάσταση της ηγεσίας της Χαμάς στη Γάζα. Ωστόσο, εντός Ισραήλ υπάρχει τεράστια αντίθεση στην απελευθέρωσή του καθώς πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα ακολουθήσει πολιτική αλλά εξτρεμιστική πορεία.

Και ενώ η κατάσταση παραμένει σε όλα τα επίπεδα εκρηκτική, ο Μπεν Γκβιρ, ο ακροδεξιός υπουργός Δημόσιας Τάξης προκαλεί και πάλι σάλο επανερχόμενος στο ζήτημα της προσευχής Εβραίων στην Πλατεία των Τεμενών, εκεί όπου βρισκόταν ο ναός του Σολομώντα.

Απτόητος από τις αντιδράσεις ακόμα και των εβραϊκών θρησκευτικών Αρχών, σύσσωμου του πολιτικού κόσμου, των Μέσων Ενημέρωσης αλλά και το νέο άδειασμα από τον ίδιο τον Βενιαμίν Νετανιάχου, ο Γκβιρ δηλώνει ότι οι Εβραίοι μπορούν να προσεύχονται εκεί.

Ο υπουργός Άμυνας αλλά και άλλα στελέχη της κυβέρνησης ακόμα και βουλευτές του κυβερνώντος Λικούντ πιέζουν από χθες τον Νετανιάχου να τον αποπέμψει πάραυτα.

Πηγή ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Mpox: Το νέο στέλεχος αλλάζει γρήγορα – Αφρικανοί επιστήμονες «δουλεύουν στα τυφλά»

otavoice

Β. Ζελένσκι: Αποτελεσματικά τα F-16 στην απόκρουση της τελευταίας ρωσικής επίθεσης

otavoice

Σέρρες: Φωτιά στον Λαϊλιά -Επιχειρούν δυο Erickson

otavoice

Ο πατέρας του 19χρονου στη δήμαρχο Κασσάνδρας: «Θα σας συνθλίψω» – «Δε θα σας περάσει όσα εκατομμύρια και να έχεις»

otavoice

Χάρης Δούκας: Μπορείς να φανταστείς την Ελλάδα χωρίς το ΠΑΣΟΚ;

otavoice

ΣΥΡΙΖΑ: Η Πόπη Τσαπανίδου αποδέχτηκε την έδρα του Ηλιόπουλου

otavoice