OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης «Τα παλιά Επαγγέλματα και η Αγορά» στο Βαλτεσινίκο

Τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης “Παλαιών Επαγγελμάτων και της Αγοράς» από το Πολιτιστικό Σύλλογο Βαλτεσινίκου πραγματοποιηθήκαν το Σάββατο 17 Αυγούστου παρουσία πλήθους κόσμου.

Ένας νέος χώρος κόσμημα για τη Γορτυνία όπου φιλοξενούνται παλιά επαγγέλματα που χάθηκαν ή τροποποιήθηκαν στο πέρασμα των χρόνων ξαναζωντανεύουν αναδεικνύοντας την πολιτιστική κληρονομιά του χωριού.

Στόχος του είναι να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του παρελθόντος και να μεταδοθεί στις νέες γενιές.

Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα μοναδικά εκθέματά του Μουσείου και να συναντήσουν το σαμαρά, τον τσαγκάρη, τον μπαλωματή, τον χτίστη, τον πετρά, τον ξυλογλύπτη, τον βαρελά, τον ξυλουργό σε αυθεντικούς χώρους και κατασκευές με τα αντίστοιχα εργαλεία. Ο χώρος φιλοξενεί παραδοσιακό μπακάλικο και καφενείο ταξιδεύοντας τον επισκέπτη σε περασμένες εποχές.

Ενθουσιασμένοι για την νέα πολιτιστική πρωτοβουλία του Πολιτιστικού συλλόγου Βαλτεσινίκου στο χώρο που παραχώρησε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Αγίων Θεοδώρων, απέναντι από τον Ιερό Ναό, στον κεντρικό δρόμο του χωριού, δήλωσαν όσοι παρευρέθηκαν στην τελετή εγκαινίων.

Τον αγιασμό τέλεσαν οι ιερείς, πατήρ Δημήτρης Νταλιακούρας, πατήρ Θεμιστοκλής Δουρίδας και ο Ιερομόναχος Γέροντας Δανιήλ.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι παρευρισκόμενοι Ιερείς κ.κ. Δημήτρης Νταλιακούρας και ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Παπα- Θέμης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιάννης Μπουλούγαρης και ο κος Αποστόλης Παπαγεωργίου.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης στο χαιρετισμό του ανέφερε:

«Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για μένα να βρίσκομαι εδώ σήμερα, στην καρδιά του αγαπημένου μας Βαλτεσινίκου, για τα εγκαίνια αυτής της μοναδικής μόνιμης έκθεσης με θέμα τα παλιά επαγγέλματα και την αγορά του Βαλτεσινίκου μας. Μια έκθεση που δεν αναδεικνύει απλώς την ιστορία και την
παράδοση του τόπου μας, αλλά και μας συνδέει με τις ρίζες μας και τους προγόνους μας.

Μέσα από τα εκθέματα, θα έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε και να αναδείξουμε τα επαγγέλματα και τις τέχνες που στήριξαν την οικονομία και την κοινωνία του τόπου μας στο πέρασμα των χρόνων.
Είναι σημαντικό να διατηρούμε ζωντανή την μνήμη των πραγμάτων που καθόρισαν την ταυτότητά μας και συνέβαλαν στη διαμόρφωση της κοινότητάς μας.

Τα παλιά επαγγέλματα, οι ιστορίες των ανθρώπων που τα ασκούσαν, η απλότητα και η αυθεντικότητα της καθημερινής τους ζωής – όλα αυτά- αποτελούν μια ανεκτίμητη κληρονομιά που οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές.
Αυτή η πρωτοβουλία του δραστήριου πολιτιστικού συλλόγου του Βαλτεσινίκου είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης και μεράκι, και είμαι πεπεισμένος πως θα αποτελέσει ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Αξίζουν συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαλτεσινίκου για την υλοποίηση αυτού του οράματος, στον Πρόεδρο Γιάννη Μπουλούγαρη και σε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο.
Οι δράσεις του Συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια μας αποδεικνύουν περίτρανα ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με σεβασμό στο παρελθόν και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, επιδεικνύουν την απόλυτη πίστη και αφοσίωση τους στην παρακαταθήκη των Ιδρυτών του Κοινωφελούς Ιδρύματος, των αείμνηστων Δημητρίου και Βασιλείου Σοφιανόπουλου.

Μπορεί η ιδέα να προήλθε από την επιθυμία της ίδιας της κοινωνίας του τόπου αλλά στη συνέχεια, η υλοποίηση της έκθεσης ήταν σίγουρα δύσκολο εγχείρημα.
Και όμως είμαστε σήμερα εδώ και εγκαινιάζουμε αυτό τον πανέμορφο χώρο!!!
Δεν θα μπορούσε ποτέ να υλοποιηθεί αυτό το όραμα έαν δεν υπήρχε η γενναιόδωρη προσφορά και η παραχώρηση του κτιρίου από το εκκλησιαστικό Συμβούλιο των Αγίων Θεοδώρων. Με βαθιά συγκίνηση, σας εκφράζω -εκ μέρους όλου του Γορτυνιακού λαού που εκπροσωπώ ως Δήμαρχος- ένα μεγάλο ευχαριστώ. Είσαστε και θα παραμείνετε στην ιστορία του τόπου ως καθοριστικοί συντελεστές αυτής της προσπάθειας.

Η ανακαίνιση και η διαμόρφωση του χώρου-όπως όλοι διαπιστώνουμε-έγινε με μεράκι και σεβασμό στην αρχιτεκτονική και στην αισθητική που η ίδια η έκθεση προβάλλει. Είναι και αυτό μια παράμετρος που αξίζει τα συγχαρητήρια όλων μας.

Ως Δημοτική Αρχή δεσμεύομαι ότι μαζί με τον Αντιδήμαρχο Ηλία Ρέππα, τον πρόεδρο Σταύρο Βραχνό, τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας και τον συνεργάτη μας Γιάννη Παναγιωτακόπουλο, τον σπουδαίο καλλιτέχνη και πρωτομάστορα, θα είμαστε στο πλευρό της μόνιμης έκθεσης με σταθερή υποστήριξη.

Σήμερα λοιπόν ας γιορτάσουμε μαζί αυτή την όμορφη προσπάθεια και την αγάπη μας για τον τόπο μας, και ας αναλογιστούμε την σημασία της παράδοσης και του πολιτισμού μας. «Εύχομαι σε όλους σας να απολαύσετε την έκθεση και να εμπνευστείτε από τις ιστορίες και τα διδάγματα του παρελθόντος.
Είμαι πεπεισμένος ότι πολλοί θα είναι οι επισκέπτες σε αυτό τον νέο πολιτιστικό προορισμό, σε αυτό το νέο στολίδι του Βαλτεσινίκου», κατέληξε ο Δήμαρχος Γορτυνίας.

Σχετικά Άρθρα

Δήμαρχος Τήνου: Η «αντιπολίτευση» του κ. Σιώτου

otavoice

Η θέση του δήμου Αμοργού σε δημοσίευμα για το νερό

otavoice

Δ. Πατρέων: Σε επαγρύπνηση – Οδηγίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου

otavoice

Δ. Σπάρτης: Με λαμπρότητα η τελετή έναρξης της εμποροπανήγυρης Μυστρά

otavoice

Δ. Πύργου: Τέλος ο εφιάλτης στο Ποτόκι – Στο ΧΥΤΑ Τριανταφυλλιάς 100.000 κυβικά απόβλητα

otavoice

Δ. Κορινθίων-«Θαλασσινές Ημέρες»: Μια τελετή έναρξης αντάξια των προσδοκιών

otavoice