OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Ο Λευκός Οίκος «πίεσε» τη Meta να αφαιρέσει αναρτήσεις για τον κορονοϊό

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Meta δήλωσε ότι μετανιώνει που υπέκυψε στις πιέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ και λογόκρινε ή αφαίρεσε αναρτήσεις σχετικά με τον κορονοϊό στο Facebook και το Instagram κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Ζάκερμπεργκ είπε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου «πίεσαν επανειλημμένα» τη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, να «λογοκρίνει συγκεκριμένο περιεχόμενο σχετικό με τον Covid-19» κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

«Το 2021, ανώτεροι αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του Λευκού Οίκου, πίεζαν επανειλημμένα τις ομάδες μας για μήνες να λογοκρίνουν συγκεκριμένο περιεχόμενο που αναφερόταν στον Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του χιούμορ και της σάτιρας, και εξέφραζαν την απογοήτευσή τους όταν δεν συμφωνούσαμε», αναφέρει σε επιστολή του προς τον Τζιμ Τζόρνταν, τον Πρόεδρο της δικαστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Facebook πρόσθετε ειδοποιήσεις παραπληροφόρησης όταν οι χρήστες σχολίαζαν ή έκαναν like σε αναρτήσεις που είχαν κριθεί ότι περιείχαν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τον Covid. Η εταιρεία διέγραψε επίσης αναρτήσεις που επέκριναν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού ή αναφέρονταν στη θεωρία ότι ο ιός αναπτύχθηκε σε κινεζικό εργαστήριο.

Κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2020, ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, ότι «σκοτώνουν ανθρώπους» επιτρέποντας την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού στις πλατφόρμες τους.

«Πιστεύω ότι η πίεση της κυβέρνησης ήταν λάθος και λυπάμαι που δεν ήμασταν πιο ειλικρινείς γι’ αυτό. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν πρέπει να θέτουμε σε κίνδυνο τα πρότυπα περιεχομένου μας λόγω της πίεσης από οποιαδήποτε διοίκηση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση — και είμαστε έτοιμοι να αρνηθούμε αν συμβεί ξανά κάτι τέτοιο», έγραψε ο Ζάκερμπεργκ στην επιστολή του.

Ο Ζάκερμπεργκ είπε επίσης ότι το Facebook «υποβάθμισε» προσωρινά μια είδηση σχετικά με το περιεχόμενο ενός φορητού υπολογιστή που ανήκε στον γιό του Τζο Μπάιντεν, τον Χάντερ, μετά από προειδοποίηση του FBI ότι η Ρωσία ετοίμαζε εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον της οικογένειας Μπάιντεν. Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta αναφέρει στην επιστολή του, ότι έκτοτε έγινε σαφές ότι η είδηση δεν ήταν ψευδής και ότι «δεν έπρεπε να υποβιβαστεί».

Η δικαστική επιτροπή της Βουλής, η οποία ελέγχεται από Ρεπουμπλικάνους, χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις του Ζάκερμπεργκ «μεγάλη νίκη για την ελευθερία του λόγου».

Ο Λευκός Οίκος υπερασπίστηκε τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λέγοντας ότι ενθαρρύνει «υπεύθυνες ενέργειες για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας».

«Η θέση μας ήταν σαφής και συνεπής. Πιστεύουμε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας και άλλοι ιδιωτικοί παράγοντες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις που έχουν οι ενέργειές τους στον αμερικανικό λαό, κάνοντας παράλληλα ανεξάρτητες επιλογές σχετικά με τις πληροφορίες που παρουσιάζουν».

Ο Ζάκερμπεργκ είπε επίσης ότι δεν σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία. Το 2020, δώρισε 400 εκατομμύρια δολάρια μέσω της φιλανθρωπικής του Πρωτοβουλίας Chan Zuckerberg, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι δικαιοδοσίες των τοπικών εκλογών θα έχουν τους κατάλληλους εκλογικούς πόρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Στόχος μου είναι να είμαι ουδέτερος και να μην παίζω κάποιο ρόλο, επομένως δεν σκοπεύω να συνεισφέρω σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία» δήλωσε ο Ζάκερμπεργκ.

ΠΗΓΗ: Guardian, BBC

Σχετικά Άρθρα

Ισραηλινά άρματα προωθήθηκαν στο κέντρο της Χαν Γιουνίς – Τουλάχιστον 24 νεκροί στη Γάζα

otavoice

Ν. Ανδρουλάκης: Δημογραφική κατάρρευση στα Γρεβενά -Εγκαταλείπουν οι νέοι την περιοχή

otavoice

ΣΥΡΙΖΑ: Διαγράφουν την Αθηνά Λινού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα

otavoice

Μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη – Μιλά για φιλοϊρανικό θύλακα

otavoice

Λακωνία: Σε ύφεση η πυρκαγιά στα Καλύβια Σοχάς- Σε επιφυλακή στον Λαϊλιά Σερρών

otavoice

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

otavoice