OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Π. Τατούλης: “Ακόμη μια φορά αποκαλύφθηκε η υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου”

Για άλλη μια φορά στις χθεσινές συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου (Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας – 9η τακτική συνεδρίαση) αποκαλύφθηκε η προσπάθεια της Περιφερειακής Αρχής να υποβαθμίσει την λειτουργία του Συλλογικού Οργάνου.

Δεν δόθηκε καμία συγκεκριμένη απάντηση στα καίρια ερωτήματα που τέθηκαν εκ μέρους των μελών της Αντιπολίτευσης και συνεχίστηκε ξεπερνώντας κάθε όριο η αυταρχικότητα και η αντιθεσμική συμπεριφορά του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, υπό το απαθές βλέμμα του κ. Περιφερειάρχη ο οποίος ουσιαστικά ήταν απολύτως απών από τις συνεδριάσεις, αφού δεν τοποθετήθηκε για κανένα από τα σοβαρά θέματα που συζητήθηκαν.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα, θα αναφέρουμε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, την δημοπράτηση των αρδευτικών δικτύων της λίμνης Τάκα και την έγκριση του αριθμ. 16/26-7-2024 αποσπάσματος πρακτικού της Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΑΠ Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης.

Διαχείριση Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις σχετικά με το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης των απορριμμάτων, παρότι θέσαμε το πρόβλημα το οποίο μας καταγγέλλουν οι πολίτες για την έντονη δυσοσμία που παρατηρείται ιδιαίτερα στην λειτουργία των μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας και στην Καλλιρόη Μεσσηνίας, ουδεμία απάντηση λάβαμε στο καίριο ερώτημα που θέσαμε, εάν εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας έχουν γίνει οι απαραίτητες αυτοψίες και υπάρχουν σχετικά πορίσματα για την τήρηση των αυστηρών Περιβαλλοντικών Όρων, όπως περιγράφονταν στο διαγωνισμό της ΣΔΙΤ.

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της καύσης του υπολείμματος χωρίς αυτό να εμπεριέχεται στην υπογεγραμμένη ΣΔΙΤ, μας υποχρεώνει να είμαστε σε απόλυτη επαγρύπνηση για πιθανή αλλαγή και εφαρμογή νέων δεδομένων που δεν θα υπηρετούν το Δημόσιο συμφέρον.

Το έργο ΣΔΙΤ της διαχείρισης απορριμμάτων για το οποίο δουλέψαμε και αγωνιστήκαμε σκληρά για να το «επιβάλλουμε» στους εχθρούς του έργου, πολλοί εκ των οποίων «έτρεξαν» στη συνέχεια να το υπερασπίσουν, είναι η σημαντικότερη επένδυση αειφορίας για την Πελοπόννησο και υπηρετεί αυστηρά τη νομιμότητα και την υπεράσπιση των συμφερόντων των πολιτών.

Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά του έργου δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τα παραβιάσει, να τα αλλοιώσει ή να τα παραβλέψει.

Δημοπράτηση Αρδευτικών Δικτύων της λίμνης Τάκα

Με αφορμή την ένταξη του θέματος εκ μέρους της παράταξης μας στην Ειδική συνεδρίαση της Λογοδοσίας, διαπιστώσαμε από τις απόψεις που εκφράστηκαν εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής ότι υπάρχει κλίμα πανηγυρισμού, γιατί πέντε (5) ολόκληρα χρόνια υπήρξε απόλυτη στασιμότητα και δεν είχε ουδεμία εξέλιξη η υλοποίηση του έργου, παρότι είχε ενταχθεί με την με αριθμ. πρωτ.4702/2.7.2019 απόφαση του Γενικού Γραμματέα κ. Χαράλαμπου Κασίμη, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Η αλήθεια είναι ότι ποσό άνω των 20.000.000€ ουσιαστικά χάθηκε την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο, αφού το έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2023 και να έχει περαιωθεί η επιλεξιμότητα των δαπανών μέχρι τις 31/12/2025.
Είναι προφανές ότι για να υλοποιηθεί το έργο θα πρέπει να μεταφερθεί στη νέα Προγραμματική Περίοδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του και την πιθανή επισφάλεια της χρηματοδότησης του.

Έγκριση του αριθμ. 16/26-7-2024 αποσπάσματος πρακτικού της Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΑΠ Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης

Για δεύτερη συνεχιζόμενη συνεδρίαση προτάθηκε εκ μέρους του Προέδρου του Σώματος η αναβολή του δεύτερου (2 ου ) θέματος της Ημερήσιας Διάταξης της τακτικής συνεδρίασης, χωρίς να δοθεί καμία απολύτως αιτιολογία.
Το συγκεκριμένο θέμα αφορούσε την «Έγκριση του αριθμ. 16/26-7-2024 αποσπάσματος πρακτικού της Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΑΠ Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης».

Το μέλος της παράταξης μας και μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΑΠ, Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βαγγέλης Γιαννακούρας ζήτησε επανειλημμένα το λόγο, όπως προβλέπεται από το καταστατικό για να τοποθετηθεί ως εκπρόσωπος της παράταξης μας σχετικά με την πρόταση της αναβολής του θέματος.

Ο κ. Γιαννακούρας θα παρουσίαζε συγκεκριμένα στοιχεία βάσει των οποίων, κατά την άποψη της παράταξης μας το θέμα θα έπρεπε να συζητηθεί, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως σε συγκεκριμένες αποφάσεις που είχαν ληφθεί και εμπεριέχονταν στο πρακτικό της Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΑΠ.

Ο κ. Σκαντζός, με την σύμφωνη γνώμη του κ. Περιφερειάρχη, θέλοντας να «φιμώσει» τον κ. Γιαννακούρα καθώς και άλλα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου που εύλογα ρωτούσαν γιατί αναβάλλεται το θέμα, με εντελώς αυταρχικό, απαράδεκτο και αντιθεσμικό τρόπο δημιούργησε συνθήκες έντονης αντιπαράθεσης αναβάλλοντας το θέμα, χωρίς τελικά να τεθεί προς ψηφοφορία η πρόταση της αναβολής, κάτι το οποίο ρητά προβλέπεται από το καταστατικό λειτουργίας των Συλλογικών Οργάνων.

Ο επικεφαλής και τα μέλη της «Νέας Πελοποννήσου» θα εξαντλήσουν τα δικαιώματα που τους παρέχει ο Νόμος, προκειμένου να τηρούνται οι Δημοκρατικές διαδικασίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της «Αναπτυξιακής Αρκαδίας Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α.», όπου ήθελε να «αποκρύψει» ο κ. Σκαντζός και αφορούσε την έγκριση καθορισμού αμοιβής και προκαταβολής αμοιβών χρήσης 2024 της μισθοδοσίας των εκτελεστικών μελών του νέου Δ.Σ (του Προέδρου και του Διευθύνοντα Συμβούλου) της εν λόγω Αναπτυξιακής εταιρείας, οι Πελοποννήσιοι πολίτες πολύ σύντομα θα ενημερωθούν λεπτομερώς για τα έργα και τις ημέρες του πρώτου οκταμήνου της θητείας του κ. Πτωχού και των συνεργατών που έχει επιλέξει για να στελεχώσουν θέσεις ευθύνης στη διοίκηση της εταιρείας.

Σχετικά Άρθρα

Υπογράφηκε η σύμβαση για το 5ο Δημοτικό Σχολείο Παιανίας

otavoice

Δ. Κουρέτας: «Είναι Ελντοράντο διαχείρισης του νερού η Θεσσαλία»

otavoice

Δ.Αιγάλεω: Αλυσίδα Αλληλεγγύης στην «Πολιτιστική Διαδρομή 2024»

otavoice

Συνάντηση Περιφερειάρχη με την Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων & Κηδεμόνων Ιονίων Νήσων

otavoice

Δήμος Θάσου: Παρουσίαση της Αξιολόγησης Μάρκετινγκ και Συζήτηση Συστάσεων

otavoice

Ο Δήμαρχος Ν.Πηλίου απέτρεψε την διακοπή καθημερινών δρομολογίων του Τρένου του Πηλίου

otavoice