OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Μνημόνιο συνεργασίας ΥΠΕΝ- ΔΕΥΑ Λαμίας, για την άρδευση των καλλιεργειών

Στη Λαμία χθες ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος  μαζί με το Δήμαρχο Λαμίας Πανουργιά Παπαϊωάννου και το Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑ Λαμίας Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, παρουσίασαν το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΔΕΥΑ Λαμίας, για τη χρήση του επεξεργασμένου νερού της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Λαμίας, για άρδευση των καλλιεργειών του τοπικού ΤΟΕΒ Μεγάλης Βρύσης – Ροδίτσας – Αυλακίου.

Το επεξεργασμένο νερό από την ΕΕΛ Λαμίας θα καλύπτει το 20 – 25% των αρδευτικών αναγκών (Μάιος – Σεπτέμβριος) συνολικής έκτασης 14.000 στρεμμάτων. Τους λοιπούς μήνες το νερό θα χρησιμοποιείται για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και κατάλυση των αλατούχων εδαφών της περιοχής προς έκλυση των αλάτων.

Όπως αναφέρει σε δήλωση του ο κ. Μανώλης Γραφάκος: “Με το μνημόνιο συνεργασίας που έχει διάρκεια μέχρι τέλος του 2026 και στόχο έχει την εξαγωγή συμπερασμάτων που θα αξιοποιηθούν για το σύνολο της χώρας, το ΥΠΕΝ και η ΔΕΥΑ Λαμίας θα καταγράψουν τα δεδομένα από τη χρήση νερού με στόχο τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα του στις καλλιέργειες, θα εφαρμοστούν δράσεις για μείωση των αναγκών σε νερό, ενώ σε συνεργασία με τον τοπικό ΤΟΕΒ θα εξεταστούν και ζητήματα διοικητικής και επιχειρησιακής αναδιοργάνωσης της χρήσης του νερού στην περιοχή, καθώς και πρόταση τιμολόγησης των αγροτών που σύμφωνα με τα δεδομένα του κόστους της ΕΕΛ, θα είναι σε σε χαμηλότερες τιμές από ότι σήμερα. Το νερό μέχρι το τέλος του 2026 θα παρέχεται δωρεάν στους αγρότες του ΤΟΕΒ”.

Συνεχίζοντας τονίζει ότι: “Δουλεύουμε με σχέδιο και στόχους στη Γενική μας Γραμματεία. Είμαστε ικανοποιημένοι όταν βλέπουμε ότι το αποτέλεμα στην δουλειάς μας έχει θετικό αντίκτυπο στους πολίτες και το περιβάλλον. Οι εγκαταστάσεις που επισκεφθήκαμε στη ΔΕΥΑ Λαμίας, είναι αυτές που θέλουμε για την Ελλάδα του αύριο. Εγκαταστάσεις που το επεξεργασμένο νερό των βιολογικών καθαρισμών, θα οδηγείται για πότισμα καλλιεργειών, με αποτέλεσμα να εξοικονομούνται υδάτινοι πόροι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Μαζί με τη χρήση της λυματολάσπης στη γεωργία, έχουμε πλήρη επαναχρησιμοποίηση και εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας. Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι στο εξής όλες οι νέες εγκαταστάσεις να μπορούν να διαθέτουν το νερό, μετά από ειδική επεξεργασία, για αρδευτικές ανάγκες. Συνεπώς κάθε νέα εγκατάσταση που γίνεται στη χώρα, θα έχει επεξεργασία νερού για άρδευση, ενώ μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτείται η αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ώστε να μπορεί να γίνει επαναχρησιμοποίηση νερού”. Έτσι συμβάλλουμε στην προστασία των υδάτων πόρων της χώρας, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στην προστασία του περιβάλλοντος”.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα δύο έργα που εκτελεί σήμερα η ΔΕΥΑ Λαμίας, αυτό της διαχείρισης της λυματολάσπης για γεωργική χρήση και το ολοκληρωμένο έργο της επεξεργασίας του νερού. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Βουλευτής Γιώργος Κοτρωνιάς, δήμαρχοι της περιοχής, στελέχη άλλων ΔΕΥΑ και εκπρόσωποι φορέων.

Σχετικά Άρθρα

Δ. Αθηναίων: Ενισχύονται τα Δημοτικά Ιατρεία με 15 ιατρούς και νοσηλευτές

otavoice

Δ. Σουφλίου: Έναρξη του έργου αποκατάστασης της Γέφυρας Μεσημερίου – Μεγάλου Δερείου

otavoice

Με συνεργασία Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας αποκαθίσταται η Γέφυρα του Μόρνου

otavoice

O δήμος Πύργου στέκεται αρωγός στους οικονομικά ασθενέστερους μαθητές

otavoice

Πόρισμα Εισαγγελίας Βόλου: Δεν μπορούσε να κλείσει το θυρόφραγμα της Κάρλας

otavoice

Δ.Κορινθίων: Προγραμματική συμφωνία για ανάπλαση της πλατείας Δικαστικού Μεγάρου

otavoice