OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Με συνεργασία Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας αποκαθίσταται η Γέφυρα του Μόρνου

Το πρώτο διαπεριφερειακό έργο της χώρας αποτελεί η αποκατάσταση της Γέφυρας του Μόρνου, καθώς σήμερα Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024, οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, στο Διοικητήριο της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολόγγι, προχώρησαν στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου που είναι προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ.

Ο ποταμός του Μόρνου έχει συνολικό μήκος 70 χιλιόμετρα και αποτελεί το φυσικό όριο των νομών Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας.Η παλαιά γέφυρα Μόρνου έχει συνολικό μήκος 225,00μ. και αποτελείται από πέντε ίσια αμφιέρειστα τοξωτά ανοίγματα μήκους περίπου 45,00μ έκαστο βρίσκεται στα διοικητικά όρια των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας. Φέρει εκτεταμένες φθορές στον φορέα ανωδομής.

Με τη συνεργασία των δύο Περιφερειών και με φορέα υλοποίησης την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας θα εκτελεστούν οι εργασίες αποκατάστασης του φορέα ανωδομής και η επαναφορά του στην αρχική του κατάσταση.

Το έργο με τίτλο «Αποκατάσταση Φθορών και Αλλοιώσεων Φορέα Ανωδομής της Παλαιάς Γέφυρας Μόρνου» έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,3 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) 2021-2025 και ειδικότερα από το Περιφερειακό Πρόγραμμα της κάθε Περιφέρειας, καθώς επιμερίζεται κατά το ήμισυ στις δύο Περιφέρειες.

Η παλαιά γέφυρα εξυπηρετεί την κίνηση της Επαρχιακής οδού από τη Ναύπακτο και τον οικισμό της Δάφνης προς όλους τους οικισμούς της ορεινής Δωρίδας, των Βαρδουσίων και της ορεινής Ναυπακτίας. Στη θέση της νεότερης γέφυρας επί της Ε.Ο. Ιτέας – Ναυπάκτου λειτουργεί σήμερα ο πρόσφατα κατασκευασμένος Ανισόπεδος Κόμβος Μαλαμάτων, ο οποίος συνδέει την Ε.Ο. με τους οικισμούς της ορεινής Ναυπακτίας.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός τόνισε:

«Συμπράττουμε με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να δώσουμε οριστική λύση για τη διάσωση μιας ιστορικής γέφυρας που ενώνει τη Φωκίδα με την Αιτωλοακαρνανία. Μαζί με τον φίλο Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του έργου, όπως είχαμε δεσμευθεί. Σήμερα, με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ανοίγουμε το δρόμο για την υλοποίηση του έργου, υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Φωκίδας. Μεθοδικά και συνεργατικά δουλεύουμε για να παραδώσουμε τη γέφυρα Μόρνου ξανά στους πολίτες και τους επισκέπτες του τόπου μας».

Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Σπανό για τη συνεργασία, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ανοίγει τον δρόμο για την αναγέννηση ενός σπουδαίου έργου που, μετρώντας πάνω από 80 χρόνια ζωής. Η σημερινή πράξη ανοίγει νέους δρόμους για την υλοποίηση μεγάλων έργων με διαπεριφερειακή συνεργασία. Με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ήδη συνεργαζόμαστε πολύ στενά σε δράσεις όπως η ανάδειξη της λίμνης Κρεμαστών.

Τώρα προχωράμε και στην αποκατάσταση της Γέφυρας του Μόρνου. Και είναι βέβαιο ότι από κοινού μπορούμε να κάνουμε πολλά ακόμα, ανοίγοντας ακόμα πιο μεγάλους δρόμους προς την κοινή ανάπτυξη των περιοχών μας».

Στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης παρευρέθηκαν ακόμη ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Χρήστος Παϊσιος, οι Αντιπεριφερειάρχες Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός, Φωκίδας Γιώργος Δελμούζος, Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Μαυρομμάτης, καθώς επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Λίνος Μπλέτσας.

Σχετικά Άρθρα

Δ. Αθηναίων: Ενισχύονται τα Δημοτικά Ιατρεία με 15 ιατρούς και νοσηλευτές

otavoice

Δ. Σουφλίου: Έναρξη του έργου αποκατάστασης της Γέφυρας Μεσημερίου – Μεγάλου Δερείου

otavoice

O δήμος Πύργου στέκεται αρωγός στους οικονομικά ασθενέστερους μαθητές

otavoice

Πόρισμα Εισαγγελίας Βόλου: Δεν μπορούσε να κλείσει το θυρόφραγμα της Κάρλας

otavoice

Δ.Κορινθίων: Προγραμματική συμφωνία για ανάπλαση της πλατείας Δικαστικού Μεγάρου

otavoice

Η απάντηση της δημάρχου Πεντέλης στο Δασαρχείο για τις εργασίες στο ρέμα της Αγίας Μαρίνας

otavoice