OTA VOICE
Uncategorized Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σεισμός στη Γερμανία: Πρωτιά στη Θουριγγία για το ακροδεξιό AfD – Δεύτερο στη Σαξονία

Ενίσχυση και πρωτιά της ακροδεξιάς AfD αλλά και διψήφια ποσοστά για το νέο κόμμα της Βάγκενκνεχτ που προήλθε από την Αριστερά έφεραν οι σημερινές εκλογές σε δύο κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, τη Σαξονία και τη Θουριγγία. Το αποτέλεσμα είναι σοβαρό πλήγμα και για τα τρία κόμματα της κεντροαριστερής κυβέρνησης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) είναι πρώτη δύναμη στη Θουριγγία με απόσταση από τα άλλα κόμματα, ενώ στη Σαξονία είναι δεύτερο κόμμα σε απόσταση αναπνοής από το πρώτο κόμμα τους Χριστιανοδημοκράτες CDU. Ταυτόχρονα ένα νέο κόμμα που ιδρύθηκε πρό λίγων μηνών με την αποχώρηση της Σάρα Βάγκενκνεχτ από την Αριστερά παίρνει διψήφια ποσοστά και αναδεικνύεται σε καθοριστικός παράγοντας μετεκλογικά, εξαφανίζοντας ουσιαστικά το κόμμα από το οποίο προήλθε.

Για «ιστορική νίκη» έκαναν λόγο τόσο ο νικητής των εκλογών στη Θουριγγία, πρόεδρος του AfD, Μπγιόρν Χέκε, όσο και η ομοσπονδιακή πρόεδρος του κόμματος, Άλις Βάιντελ. Ωστόσο, κανένα από τα άλλα κόμματα δεν είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί με το ακροδεξιό AfD.

Στη Σαξονία θα παραμείνει ο νυν πρωθυπουργός, χριστιανοδημοκράτης Μίχαελ Κρέτσμερ, το κόμμα του CDU είναι πρώτο με 31,6%, σύμφωνα με την εκτίμηση του πρώτου καναλιού ARD, μπροστά από το AfD με 30,2%. Το BSW της Βάγκενκεχτ εείναι στο 12%, το SPD είναι στο 8,2%, οι Πράσινοι διασώζονται με 5,3%, εκτός βουλής μένουν η Αριστερά και οι Φιλελεύθεροι FDP.

Στη Θουριγγία με το AfD πρώτο κόμμα και 32%, θα είναι πρωθυπουργός ο χριστιανοδημοκράτης Μάριο Φογκτ με το CDU στο 24,2% σε κυβέρνηση συνασπισμού με άλλους εταίρους εκτός AfD. To BSW της Βάγκενκεχτ παίρνει 15,7%, η Αριστερά 12,6%, το SPD 6,4%. Πράσινοι και Φιλελεύθεροι μένουν εκτός τοπικής βουλής της Ερφούρτης.

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό, μετά την ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση στο Ζόλινγκεν, όπως επίσης η εσωτερική ασφάλεια και ο πόλεμος στην Ουκρανία βάρυναν στο αποτέλεσμα, είναι τα θέματα της Ακροδεξιάς και της Βάγκενκνεχτ.

Για τα τρία κόμματα της κεντροαριστερής κυβέρνησης του καγκελάριου Σολτς, ήταν μία αναμενόμενη «μαύρη Κυριακή». Είναι «εντολή να γίνουμε καλύτεροι», όπως είπε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Λαρς Κλινγκμπάιλ, για την εικόνα διαφωνιών και συγκρούσεων μεταξύ των τριών κυβερνητικών κομμάτων.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Ιράν: Το ελικόπτερο με τον Εμπραχίμ Ραϊσί συνετρίβη λόγω «δυσχερών καιρικών συνθηκών»

otavoice

Χαμηλότερο τζίρο από το 2023 οι εμπορικές επιχειρήσεις στις θερινές εκπτώσεις

otavoice

Πιο προβλέψιμη η Καμάλα Χάρις από τον Τραμπ εκτιμά η Ρωσία

otavoice

Μικρή μείωση στο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ σε σχέση με τον Αύγουστο

otavoice

Π. Γερουλάνος: «Μπορώ να διασφαλίσω την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, δεν με κρατάει κανένας»

otavoice

Χ. Δούκας: Το πρόβλημα στη χώρα είναι να αλλάξεις το σύστημα διακυβέρνησης, τα συμφέροντα, τις ελίτ

otavoice