OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Πρωτοβουλία Δημάρχου Σικυωνίων για την στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων

Πρωτοβουλία στήριξης του κλάδου της Κτηνοτροφίας, ανακοινώνει ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, καλώντας τους ιθύνοντες να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, λόγω των κρουσμάτων πανώλης που εντοπίστηκαν σε κοπάδια στην ορεινή Κορινθία, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ο δήμαρχος, που από την πρώτη στιγμή με τον εντεταλμένο σύμβουλο Γιώργο Κολοκάτση και τους αρμόδιους αντιδημάρχους, βρίσκεται δίπλα στους κτηνοτρόφους και παρακολουθεί στενά το θέμα, σημειώνει πως ο Δήμος Σικυωνίων έχει ήδη συμβάλει τα μέγιστα δαπανώντας ένα σημαντικό ποσό από τα Ταμεία του για τις πρώτες ανάγκες απολυμάνσεων των κτηνοτροφικών μονάδων.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει χρειάζονται επειγόντως δραστικά μέτρα για την άμεση ανακούφιση και στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων.

Ως εκ τούτου προτείνει τα παρακάτω:

1) Πενταετή απαλλαγή, με νομοθετική ρύθμιση όπου απαιτείται, των πληγέντων κτηνοτρόφων από όλων των ειδών τα τέλη, όπως: α) δημοτικά τέλη, β) τέλη ύδρευσης, γ) τέλη άρδευσης, καθώς και όποιο άλλο πάγιο τέλος καταβάλλουν στους δήμους στους οποίους υπάγονται.

2) Αναστολή δόσεων των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και τυχόν δανειακών υποχρεώσεων των πληγέντων κτηνοτρόφων, τουλάχιστον για ένα έτος.

3) Επιδότηση από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους της επανάκτησης του ζωικού κεφαλαίου σε κάθε κτηνοτροφική μονάδα που επλήγη.

4) Καταβολή προκαταβολών αποζημίωσης με ταχείς ρυθμούς, στο συντομότερο χρονικό διάστημα κατά το πρότυπο της άμεσης καταβολής στους πυρόπληκτους, έτσι ώστε οι κτηνοτρόφοι να αντιμετωπίσουν τις επείγουσες ανάγκες τους.

5) Συμπερίληψη των πληττόμενων περιοχών στα κριτήρια επιλογής και χρηματοδότησης, τόσο για τις προσκλήσεις που αφορούν στην Παρέμβαση «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» όσο και στην Παρέμβαση «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση παραγωγών και κτηνοτρόφων στις εκμεταλλεύσεις τους, καθώς και να προωθηθεί η ορθολογική διαχείριση του νερού στη γεωργία και την κτηνοτροφία, ανακουφίζοντας τους πληγέντες.

6) Ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατό όλων των έργων υποδομής, όπως φράγματα, δίκτυα κ.ά. που θα θωρακίσουν και θα τονώσουν την τοπική αγροτική οικονομία.
Στις δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Σικυωνίων, Σπύρος Σταματόπουλος, τόνισε τη σημασία των προτάσεων που καταθέτει σήμερα ενώπιον όλων των αρμόδιων φορέων. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, οι προτάσεις αυτές συνιστούν ένα ολοκληρωμένο και πολυδιάστατο πλέγμα μέτρων που, αν εφαρμοστεί, θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάκαμψη του κλάδου της κτηνοτροφίας, που έχει πληγεί σοβαρά.

Ο κ. Σταματόπουλος επεσήμανε πως οι προτάσεις αυτές δεν είναι απλώς θεωρητικές ή μακροπρόθεσμες, αλλά αντιθέτως αποτελούν ένα ρεαλιστικό και πρακτικό σχέδιο δράσης, το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα από την Πολιτεία, προσφέροντας ουσιαστική ανακούφιση και υποστήριξη στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος πλήττεται για μία ακόμη φορά από δυσμενείς συνθήκες.

Ο Δήμαρχος Σικυωνίων τόνισε επίσης ότι η υλοποίηση αυτών των μέτρων θα έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα για το σύνολο της κοινωνίας, καθώς η στήριξη της εγχώριας κτηνοτροφίας, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, θα συμβάλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και στη διασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας των τροφίμων που φτάνουν στο τραπέζι κάθε πολίτη.

Σχετικά Άρθρα

Στη τελική ευθεία οι διαδικασίες για τη μεταφορά μαθητών στην ΠΕ Αχαΐας

otavoice

Επίσκεψη Γιάννη Τρεπεκλή στην Ερείκουσα

otavoice

Δ.Αιγιαλείας: Επίσκεψη βοηθού δημάρχου στην αδελφοποιημένη πόλη Alba Iulia

otavoice

Χάρης Δούκας: Να τιμήσουμε τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ενωμένοι!

otavoice

Δ.Θεσ/νίκης: Επικαιροποίηση στοιχείων και νέες εγγραφές για το Κοινωνικό Φαρμακείο

otavoice

Οι προτάσεις του Μάριου Ψυχάλη για τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης

otavoice