OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ.Σαρωνικού: Το ιστορικό παραχώρησης παραλιών στην ΕΤΑΔ

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΔ

Η ιστορία της ιδιωτικοποίησης του ΞΕΝΊΑ ΕΟΤ στο Λαγονήσι ξεκινάει με νόμο που ψηφίστηκε το 1993 επί κυβέρνησης ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού. Ο εν λόγω επενδυτής ήταν ο όμιλος Μαντωνανάκη του Elounda Beach.

Το 1999 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και υπουργό ανάπτυξης την Βάσω Παπανδρέου, η ΕΤΑ (Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων), διάδοχη κατάσταση του ΕΟΤ, υπογράφει σύμβαση παραχώρησης του Ξενοδοχειακού Συγκροτήματος της χερσονήσου 241 στρεμμάτων για 70 χρόνια στην εταιρεία ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΑΕ, συμφερόντων Μαντωνανάκη και μετονομάζεται σε GRAND RESORT LAGONISSI.

Το 2003 ο υπουργός ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος υπογράφει συμπληρωματική σύμβαση παραχώρησης 85 στρεμμάτων παρακείμενων του Ξενοδοχείου παραλιών και αιγιαλού (Πεύκο, Γλίστρα, Ευκάλυπτα, Θέρμη) αλλάζοντας και την αρχική σύμβαση παραχώρησης από 70 σε 99 χρόνια.

Η παραχώρηση των παραλιών γίνεται έναντι του εξευτελιστικού ποσού των 15.000€ το χρόνο.
Το αμέσως επόμενο διάστημα οι κάτοικοι και ο κόσμος ξεσηκώνεται με αποτέλεσμα οι παραλίες να παραμείνουν ελεύθερες.

Για περίπου μια εικοσαετία το θέμα θάβεται και υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, ολιγωρίες και παραλήψεις από πλευράς των προηγούμενων Δημοτικών Διοικήσεων του Δήμου Σαρωνικού που μας οδήγησαν σε αυτή τη θέση.

Η επιχείρηση ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΑΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια και μέχρι σήμερα, κάτω από το βάρος τεράστιων οικονομικών προβλημάτων, δεν πλήρωσε ούτε 1€ στο Ελληνικό Δημόσιο, προφασιζόμενη την μη εκτέλεση της δεύτερης σύμβασης.

Πρόσφατα προσέφυγε σε διαιτητικά δικαστήρια κατά του Ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας διαφυγόντα κέρδη και το Δικαστήριο της επικύρωσε ποσό άνω των 830.000.000€.

Η ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου), στην οποία πέρασε η διαχείριση για την εκμετάλλευση των ακινήτων του Δημοσίου, τον Ιούλιο 2024 προχώρησε σε κατεδαφίσεις κτισμάτων εντός των παραλιών ( Διατηρητέο σπίτι στο Πεύκο και Δημοτικό Θεατράκι ) αλλά ο Δήμος και το Συντονιστικό «Ελεύθερες Παραλίες» τους απέτρεψαν την τελευταία στιγμή στην κατεδάφιση της Γλίστρας στην παραλία Ευκάλυπτα.

Σκοπός της ΕΤΑΔ ήταν να παραδώσει άμεσα τις παραλίες στον επιχειρηματία και να γίνει η περίφραξή τους.
Ο Δήμος Σαρωνικού προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία έγιναν δεκτά από το Ειρηνοδικείο Λαυρίου για παύση εργασιών έως τις 10 Σεπτεμβρίου και κινείται νομικά, έτσι ώστε να αποτρέψει την εφαρμογή αυτής της σκανδαλώδους σύμβασης.

Η ΕΤΑΔ ΑΕ προχωρά σε αγωγή κατά του Δήμου Σαρωνικού στο Πρωτοδικείο Αθηνών ζητώντας την άρση της προσωρινής διαταγής για τα ασφαλιστικά μέτρα η οποία απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Το Συντονιστικό Αγώνα «Ελεύθερες Παραλίες», στο οποίο συμμετέχει πλήθος κόσμου περιφρουρεί το χώρο και οργανώνει καθημερινά πολλές δράσεις με σκοπό να υπερασπιστεί το Συνταγματικό του δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και τους αιγιαλούς.

Ο αγώνα μας ενάντια στην παραχώρηση μεγάλου μέρους του παραλιακού μας μετώπου στην ΕΤΑΔ ΑΕ και στα επιχειρηματικά συμφέροντα συνεχίζεται.

Σας καλούμε στην κοινή Συνέντευξη Τύπου που οργανώνει ο Δήμος Σαρωνικού με το Συντονιστικό Αγώνα για Ελεύθερες Παραλίες την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024, στις 11:00 το πρωί, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του δημαρχιακού μεγάρου (λεωφόρος Αθηνών & Ρήγα Φεραίου, Καλύβια 19 010).

Σε αυτή μας την προσπάθεια σας χρειαζόμαστε όλες και όλους δίπλα μας, πολύτιμους αρωγούς και συμπαραστάτες!

Αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική νίκη!

Σχετικά Άρθρα

Εξηγήσεις δίνει αύριο στον πταισματοδίκη Χαλκιδικής, η Δήμαρχος Κασσάνδρας.

otavoice

Δήμος Τήνου: Νέες θέσεις στάθμευσης για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες

otavoice

Επίτιμη δημότης Ναυπακτίας ανακηρύχθηκε η Δρ. Ολυμπία Βικάτου

otavoice

Αυτοψία Μενδώνη στον Αρχαιολογικό Χώρο και στο Μουσείο Θέρμου

otavoice

Δ. Χαλανδρίου: 468 παιδιά στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της πόλης – Ακολουθούν και άλλες εγγραφές

otavoice

Δ. Αθηναίων: Έναρξη Λειτουργίας των Βρεφικών, Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών

otavoice