OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Σύσταση επιστημονικής επιτροπής για την διαχείριση Παγασητικού και Κάρλας

Στη σύσταση μιας επιστημονικής επιτροπής που θα διαμορφώσει ένα πλέγμα προτάσεων για την διαχείριση του Παγασητικού και της Κάρλας προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας όπως ανακοίνωσε έπειτα από σύσκεψη δεκάδων φορέων της Μαγνησίας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουνέτας. Αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα από΄μία επιστημονική ημερίδα που θα κληθούν να συμμετέχουν και τα υπουργείου. Επιπλέον η Περιφέρεια θα προχωρήσει στην προκήρυξη ερευνητικών προγραμμάτων τόσο για την Κάρλα όσο και τον Παγασητικού και τα ενδιαφερόμενα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μπορούν να συμμετέχουν.

Επιπλέον έγινε γνωστό ότι τα νερά του Παγασητικού ελέγχονται για την καταλληλότητα για την κολύμβηση και σύντομα θα υπάρξουν νέα αποτελέσματα ενώ τα αλιεύματα από τον Παγασητικού είναι ασφαλή για κατανάλωση, έστω και αν δεν έχουν γίνει έλεγχοι στα ψάρια. Όπως επισημάνθηκε από υπηρεσιακό παράγοντα της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης τα “ψάρια αν διαπιστώσουν ότι το περιβάλλον τους είναι μολυσμένο θα φύγουν και θα αναζητήσουν καθαρά νερά. Άρα από τη στιγμή που είναι ζωντανά και αλιεύονται είναι κατάλληλα για κατανάλωση”.

Στην εισήγηση του ο κ. Κουρέτας ζήτησε οι φορείς να στηρίξουν την δημιουργία μιας σήραγγας που θα συνδέει την Κάρλα με το Αιγαίο πρόταση που τελικά θα τεθεί σε διαβούλευση στο πλαίσιο της επιστημονικής επιτροπής, όπως και η πρόταση για δημιουργία φορέα διαχείρισης του Παγασητικού ως υποσύνολο του ΟΔΥΘ, που πρότεινε αρχικά ο κ. Κουνέτας και μαζί του συμφώνησε η κ. Καπούλα.
Στη σύσκεψη αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος που εχει στην ευθύνη του τον ΟΦΥΠΕΚΑ που εχει με την σειρά του την ευθύνη της Κάρλας, αλλά και η Αποκεντρωμένη με επικεφαλής τον κ. Τζανακούλη που έχει στην ευθύνη του την Διεύθυνση Υδάτων της Θεσσαλίας, δεν συνεννοήθηκαν ποτέ και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι έγινε.

Σύσκεψη στην Θεσσαλία: Διεπιστημονική επιτροπή θα προτείνει το σχέδιο διαχείρισης Παγασητικού και Κάρλας

Η αντιπεριφερειάρχης κ. Αννα Μαρία Παπαδημητρίου δήλωσε πως γίνονται συνεχώς μετρήσεις στον Παγασητικό .

Τα αποτελέσματα είναι εντός ορίων που θέτει η νομοθεσία για την καταλληλότητα των ακτών κολύμβησης. Χθες έγινε νέα δειγματοληψία και σήμερα επαναληπτική σε όλες τις ακτές κολύμβησης του δήμου Βόλου, από Μαλάκι μέχρι Αγχίαλο.
Τον έντονο προβληματισμό του για το γεγονός ότι έλεγχοι για την καταλληλότητα των νερών γίνονται μόνο για εντεροκόκκους και κολοβακτηρίδια εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της Συμμαχίας για τον Βόλο κ. Βαξεβανόπουλος ενώ και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Χρ. Βενέτη επισήμανε την ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας που δεν πρέπει να σταματά την αυτοδιοίκηση να ενεργήσει όπως πρέπει. Από την πλευρά του ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι θα πιέσει να προβλεφθούν στη νομοθεσία μέσω του ΕΟΔΥ και οι έλεγχοι για περισσότερες παραμέτρους
«Αν ζητήσουμε άδεια μπορούμε να βάλουμε και άλλες παραμέτρους σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, για να αλλάξει το πρωτόκολλο. Προς το παρόν εφαρμόζουμε νομοθεσία δύο παραμέτρων, δηλαδή Εντερόκοκκους και κολοβακτηρίδια, είπε ο περιφερειάρχης.

Σύσκεψη στην Θεσσαλία: Διεπιστημονική επιτροπή θα προτείνει το σχέδιο διαχείρισης Παγασητικού και Κάρλας
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Χημικών, κ. Γούναρης, ανέφερε ότι πριν από τη δημιουργία του ΟΦΥΠΕΚΑ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το σύστημα ελέγχου της Κάρλας ήταν υπό την εποπτεία του Φορέα Διαχείρισης. «Με την ίδρυση του ΟΦΥΠΕΚΑ, όλα αυτά σταμάτησαν. Με απλές επεμβάσεις και τακτικές μετρήσεις, θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί το φαινόμενο των νεκρών ψαριών», δήλωσε. Ο κ. Κουρέτας συμπλήρωσε ότι «μετά την ίδρυση του ΟΦΥΠΕΚΑ, θα έπρεπε να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες ενέργειες, κάτι που, όπως φαίνεται, δεν έγινε».
Η δικηγόρος και εκπρόσωπος του συλλόγου για την υγεία και το περιβάλλον, κ. Άννα Μαρία Κωνσταντινίδου, σημείωσε ότι από τις αρχές του καλοκαιριού εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, με τα σημάδια να δείχνουν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Κατηγόρησε την Περιφέρεια για αδράνεια και τόνισε την ανάγκη άμεσων μέτρων για την προστασία της περιοχής.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Νάνσυ Καπούλα, επισήμανε το θεσμικό κενό στη διαχείριση του προβλήματος και την αποτυχία να προστατευθεί ο Παγασητικός ως τουριστικό προϊόν. Ο κ. Κουρέτας συμφώνησε, επισημαίνοντας ότι η χρήση των υδάτων στη Θεσσαλία είναι ανεξέλεγκτη και απαιτείται ένας οργανισμός για την ορθή διαχείριση τους.
Ο βουλευτής της ΝΔ, κ. Μπουκώρος, υπογράμμισε ότι η αποτυχία στη διαχείριση είναι ευθύνη όλων των αρμόδιων φορέων και ότι απαιτείται άμεση δράση για την προστασία του Παγασητικού. Άλλοι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη για ένα κοινό σχέδιο και την ενίσχυση της περιοχής μέσω οργανωμένων προσπαθειών αποκατάστασης και προβολής.

Στην σύσκεψη μετείχαν και οι βουλευτές κ.κ. Μεϊκόπουλος και Μεταξάς
«Υπάρχουν ευθύνες από όλους και κακώς σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Ολο αυτό προκαλεί οργή και αγανάκτηση», δήλωσε ο κ. Μεταξάς. «Οι λύσεις δεν μπορεί να είναι ξεκομμένες. Πρέπει να υπάρχει ένα κοινό σχέδιο», ανέφερε ο κ. Μεϊκόπουλος.
Ο πρόεδρος των Αλιέων και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μπασδάνης τόνισαν πως η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη

«Θα πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή καμπάνια να βοηθήσουμε την περιοχή μας να βγει από αυτό το τούνελ . Να κάνουμε προώθηση του αεροδρομίου οργανωμένα, ενώ ο ΟΛΒ πρέπει να απαντήσει πότε θα αποκατασταθεί ο πυθμένας του λιμανιού. Το γάλα χύθηκε και δεν μπορούμε να το γυρίσουμε πίσω. Ας δούμε επόμενα βήματα. Μετά το Ντάνιελ και τα ψάρια δεν έχουμε περιθώριο. Όλα τα ζήσαμε μέχρι τώρα, μόνο εξωγήινοι δεν ήλθαν να τους αντιμετωπίσουμε», δήλωσαν ο κ. Μπασδάνης και η κ. Καμένου.

Σύσκεψη στην Θεσσαλία: Διεπιστημονική επιτροπή θα προτείνει το σχέδιο διαχείρισης Παγασητικού και Κάρλας

Σχετικά Άρθρα

Γ.Δημαρέλος: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει δράση για τα εγκαταλελειμμένα οχήματα

otavoice

Η Μαρία Μενούνος πρέσβειρα της Περιφέρειας Αττικής στην Αμερική

otavoice

Δ. Παπάγου-Χολαργού: Συγκεντρώνουμε Σχολικά Είδη για τα Παιδιά που χρειάζονται τη Στήριξή μας

otavoice

Το μέλλον της αυτοματοποιημένης κινητικότητας σε εκδήλωση στα Τρίκαλα

otavoice

Στο Δημαρχείο Χανίων ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

otavoice

Λύνεται ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα του οικισμού Πλάκας Κερατέας με νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

otavoice