OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ουκρανία: Παραιτήθηκαν ο ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα και τρείς ακόμη υπουργοί

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα υπέβαλε την παραίτησή του μέσω επιστολής, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Ρουσλάν Στεφάντσουκ σήμερα, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία.

Επίσης, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Κιέβου, Ρουσλάν Στέφαντσιουκ, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τρεις υπουργοί παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, αναφέρει το Reuters.

Οι κάτοχοι στρατηγικών χαρτοφυλακίων βιομηχανίας, Ολεξάντρ Καμίσιν – υπεύθυνος για την παραγωγή εξοπλισμών, τη δικαιοσύνη, τον Ντένις Μαλιούσκα και το περιβάλλον, Ruslan Strileţ, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από την εκτελεστική εξουσία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ντένις Σμίχαλ.

Μετά από αρκετές εβδομάδες συζητήσεων σχετικά με ανασχηματισμό της κυβέρνησης, οι βουλευτές θα εξετάσουν τις τρεις παραιτήσεις, είπε ο Στεφαντσιούκ.

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι στον τομέα της άμυνας, αλλά σε διαφορετικό ρόλο», έγραψε ο Kαμίσιν στο Telegram, επιβεβαιώνοντας ότι παραιτήθηκε.

Ο 40χρονος υπουργός διορίστηκε τον Μάρτιο του 2023 και ηγήθηκε των προσπαθειών της Ουκρανίας να αυξήσει την αμυντική παραγωγή, από επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έως πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που χρησιμοποιούνται από την Ουκρανία για την καταπολέμηση των Ρώσων εισβολέων και καλύτερα οπλισμένοι.

Τον πρώτο χρόνο μετά τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ο Kαμίσιν έχτισε την εικόνα του ως αποτελεσματικού διαχειριστή εν καιρώ πολέμου, ως επικεφαλής των εθνικών σιδηροδρόμων, υλικοτεχνικά ζωτικής σημασίας τόσο για τον στρατό όσο και για τους πολίτες.

Σύμφωνα με το Reuters, Ουκρανοί βουλευτές και πολιτικοί αναλυτές περίμεναν μεγάλες αλλαγές στην κυβέρνηση από τις αρχές του καλοκαιριού. Οι παραιτήσεις των τριών υπουργών αυξάνουν τις αβεβαιότητες γύρω από την εκτελεστική εξουσία, στην οποία τουλάχιστον άλλα πέντε χαρτοφυλάκια είναι κενά μετά τις φετινές απολύσεις, αναφέρει το πρακτορείο.

Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η πολιτική του ομάδα θα μπορούσαν πλέον να διορίσουν άλλους υποψήφιους στις αντίστοιχες θέσεις, για να αποκαταστήσουν την τάξη πριν από την επίσκεψη στις ΗΠΑ που έχει προγραμματιστεί αυτόν τον μήνα για να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εκτιμά το Reuters.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης από το Κίεβο είχε δηλώσει ότι ελπίζει να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους πιθανούς διαδόχους του -αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, Δημοκρατικό και Ντόναλντ Τραμπ, αντίστοιχα- προκειμένου να τους παρουσιάσει ένα «σχέδιο νίκης που θα υποχρέωνε τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Σχετικά Άρθρα

H έκθεση του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ, στην πρόεδρο της Κομισιόν

otavoice

Σε φυσιολογικά επίπεδα επιστρέφει η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου

otavoice

Κεραυνός σκότωσε 150 ζώα σε κτηνοτροφική μονάδα στην Αιτωλοακαρνανία

otavoice

Ο ίδιος μηχανολόγος φέρεται να έδωσε έγκριση λειτουργίας στα λούνα παρκ σε Πευκοχώρι και Σιδηρόκαστρο Σερρών

otavoice

ΟΗΕ για τον χάρτη Νετανιάχου: Η εμφάνιση τέτοιων χαρτών δεν είναι καλό σημάδι

otavoice

Στην Άγκυρα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Σίσι – Πρώτη επίσκεψη μετά από 12 χρόνια

otavoice