OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ. Καισαριανής: Με επιτυχία διεξήχθει η διημερίδα «Προσφυγικοί οικισμοί»

Με επιτυχία διεξήχθησαν χθες στο χώρο μπροστά από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης οι εργασίες της διημερίδας με θέμα: «Προσφυγικοί οικισμοί: ζητήματα διαχείρισης και ανάδειξης της τοπικής ιστορικής μνήμης. Η περίπτωση της Καισαριανής».

Το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο θεματικές συνεδρίες: «Από τους προσφυγικούς οικισμούς του Μεσοπολέμου στην κοινωνιολογία των σύγχρονων πόλεων» και «Μνήμες προσφύγων και κοινωνική συνείδηση».

Ιχνηλατώντας την εξέλιξη και μεταμόρφωση των προσφυγικών εγκαταστάσεων σε σύγχρονες πόλεις, οι ομιλητές ανέτρεξαν σε διαθέσιμες πηγές και τεκμήρια, σε κάθε πληροφορία που μπορεί να εντοπιστεί σε αρχεία, προφορικές μαρτυρίες, αλλά και στο εναπομείναν αρχιτεκτονικό απόθεμα.

Επικέντρωσαν στην εμπειρία του χώρου και την κοινωνική προσέγγιση της κατοίκησης, διερευνώντας τους νέους όρους που θέτει η πολεοδομική ανάπτυξη και αναδεικνύοντας παράγοντες και ζητήματα κοινωνιολογικά, στη σχέση του ανθρώπου με τον τόπο του.

Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένου ότι η έννοια της μνήμης διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο για την αντίληψη του χώρου, μεγαλύτερη έμφαση δόθηκε στη συγκρότησης της ιστορικής και της συλλογικής μνήμης, τη διαχείριση και την εμπλοκή της στη διαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης.

Σε κρίσιμης σημασίας παράγοντες αναδείχθηκαν η εκπαίδευση και η συμμετοχικότητα.

Εντυπωσίασε το βίντεο που παρουσίασαν ο αρχιτέκτονας Κώστας Αβραμίδης και ο ανθρωπολόγος Κώστας Διαμαντής από τη Συμμετοχική Τοιχογραφία στον ανατολικό τοίχο της Νήαρ Ηστ τον περασμένο Απρίλιο από τους μαθητές του ΕΠΑΛ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ 22.

Οι εργασίες της διημερίδας ολοκληρώθηκαν χθες με ξενάγηση στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διημερίδα -που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Καισαριανής- ολοκληρώνεται απόψε στο χώρο μπροστά από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Οι εργασίες ξεκινούν στις 19:00 και περιλαμβάνουν τη θεματική συνεδρία με τίτλο «Καισαριανή», με τις ομιλίες να πλαισιώνονται από σύντομα αποσπάσματα λογοτεχνικών, ιστορικών και ποιητικών κειμένων που αναφέρονται στην πόλη.

Σε μια παράλληλη δράση θα λειτουργεί έκθεση με τίτλο «ιστορίες από τον συνοικισμό», ενώ θα παρουσιαστούν δύο ψηφιακές εφαρμογές ξενάγησης στον προσφυγικό οικισμό.

Σχετικά Άρθρα

Τέλος τα νεκρά ψάρια από τον Παγασητικό – Βίντεο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

otavoice

ΠΝΑ: Το κορυφαίο συνέδριο στον κόσμο προηγμένης τεχνολογίας στην Κω

otavoice

Αύριο, Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής Αττικής, στην Παλαιά Βουλή

otavoice

Δήμος Δυτικής Αχαΐας: Γιορτή Μούστου για δεύτερη χρονιά στις 6 Σεπτεμβρίου

otavoice

2η διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στο Δήμο Κιλελέρ

otavoice

Σε 5 δήμους της ΠΕ Λάρισας, παρατείνεται η κατάσταση πολιτικής προστασίας

otavoice