OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Γάζα: Τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων

Τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσαν νωρίς το πρωί της Τρίτης οι Αρχές του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς και έχει φτάσει σε τουλάχιστον 40 σύμφωνα με την πολιτική προστασία της Γάζας, ενώ τουλάχιστον άλλοι 60 είναι οι τραυματίες, ανάμεσά τους αρκετές γυναίκες και παιδιά.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε το χτύπημα υποστηρίζοντας ότι είχε ως στόχο ένα κέντρο διοίκησης της Χαμάς.

Σύμφωνα με τους γιατρούς ο καταυλισμός με τις σκηνές βρίσκεται στην περιοχή Αλ-Μαουάσι στην περιοχή του Χαν Γιουνίς, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ανθρωπιστική ζώνη και είναι γεμάτη με εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που έχουν διαφύγει από άλλα σημεία του παλαιστινιακού θύλακα.

Οι κάτοικοι και οι γιατροί δήλωσαν ότι τουλάχιστον τέσσερις πύραυλοι χτύπησαν στην περιοχή.

Η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας έκανε γνωστό πως πήραν φωτιά τουλάχιστον 20 σκηνές, ενώ οι πύραυλοι προκάλεσαν κρατήρες βάθους ως και εννέα μέτρων.

«Οι ομάδες μας εξακολουθούν να μετακινούν νεκρούς και τραυματίες από την περιοχή που στοχοποιήθηκε. Μοιάζει με μια νέα ισραηλινή σφαγή», δήλωσε ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της Γάζας.

«Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν στη σφαγή στο Αλ Μαουάσι», δήλωσε άλλο στέλεχος της πολιτικής προστασίας, ο Μαχμούντ Μπασάλ.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι χτύπησε «σημαντικούς τρομοκράτες της Χαμάς που δρούσαν σε ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου που ήταν ενσωματωμένο στην ανθρωπιστική περιοχή της Χαν Γιουνίς».

«Οι τρομοκράτες προχώρησαν και πραγματοποίησαν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των στρατευμάτων των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) και του κράτους του Ισραήλ», αναφέρει η ανακοίνωση των IDF.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έλαβε «πολλά μέτρα πριν από την επίθεση για να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να βλάψει αμάχους», μεταξύ άλλων με τη χρήση πυρομαχικών ακριβείας και πληροφοριών.

Η Χαμάς διέψευσε ότι μαχητές της ήταν παρόντες στο σημείο της επίθεσης. «Οι ισχυρισμοί της κατοχής για την παρουσία μαχητών της αντίστασης είναι ένα κατάφωρο ψέμα», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της στο Telegram.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ακούγονταν ασθενοφόρα να πηγαινοφέρνουν τραυματίες σε κοντινό νοσοκομείο, καθώς και ήχοι από μαχητικά του Ισραήλ.

Σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας έχει εκτοπιστεί εξαναγκαστικά, κάποιες οικογένειες έχουν αναγκαστεί να φύγουν δέκα ή περισσότερες φορές, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στον θύλακα τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο πόλεμος ξέσπασε με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.205 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση βασισμένη στα πιο πρόσφατα επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 97 παραμένουν όμηροι των μαχητών του παλαιστινιακού κινήματος, ωστόσο 33 από αυτούς έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στον μικρό παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακο έχουν στοιχίσει τη ζωή ως τώρα σε τουλάχιστον 40.988 ανθρώπους, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες μετά το μεσημέρι, κι έχουν προκαλέσει μείζονα ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

Πηγή: Reuters – ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, ertnews.gr
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Jehad Alshrafi)

Σχετικά Άρθρα

Στο 3% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ

otavoice

Άνδρας απειλεί να πέσει από τον 6ο όροφο κτiρίου, λέει πως κρατά φιάλη προπανίου

otavoice

Παραιτήθηκε η Βούλα Κεχαγιά από εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

otavoice

Χιλιάδες μαθητές επιστρέφουν αύριο στα θρανία – “Πληγή” οι συγχωνεύσεις

otavoice

Στη Θεσσαλονίκη από σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης

otavoice

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα αυξήσει τον αριθμό των πυρηνικών της όπλων

otavoice