OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ο οδικός χάρτης για εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ: – Έκτακτο Συνέδριο στις αρχές Νοεμβρίου

O κύβος ερρίφθη για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Πολιτική Γραμματεία τα μέλη κατέληξαν στη διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 24 Νοεμβρίου και ο δεύτερος, εφόσον χρειαστεί την 1η Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, η Πολιτική Γραμματεία θα εισηγηθεί στην ΚΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21-22 Σεπτεμβρίου οι εκλογές για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να διεξαχθούν στις 24 Νοεμβρίου και ο δεύτερος γύρος την 1η Δεκεμβρίου.

Επίσης, θα γίνει εισήγηση για έκτακτο συνέδριο 1 με 3 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας «η εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21-22 Σεπτεμβρίου, είναι για Έκτακτο Συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου 2024, με την εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο στις 19-20 Οκτωβρίου, εκλογή νέου προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και εφόσον χρειαστεί 2ος γύρος την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου».

Ακολουθεί η αναλυτική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Συνεδρίασε σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αντικείμενο την υλοποίηση των δημοκρατικά ειλημμένων και με βάση το καταστατικό του κόμματος αποφάσεων της τελευταίας Κ.Ε., αναφορικά με τη διεξαγωγή του Έκτακτου Συνεδρίου και την εκλογή προέδρου, όπως και για την καλύτερη προετοιμασία του κόμματος, ενόψει της παρουσίας του στη ΔΕΘ, το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Όπως αποφασίστηκε από την Κ.Ε, σε δυο εβδομάδες, θα συγκληθεί εκ νέου η Κ.Ε., για να σχεδιάσει και να αποφασίσει συλλογικά τον οδικό χάρτη για τη συνέχεια, με οδηγό την τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών, και με πυξίδα την πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση των καταστατικών προβλέψεων.

Η εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΕ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 21-22 Σεπτεμβρίου, είναι για Έκτακτο Συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου 2024, με την εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο στις 19-20 Οκτωβρίου, εκλογή νέου προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και εφόσον χρειαστεί 2ος γύρος την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου.

Είναι σαφές ότι αντίπαλός μας είναι ο Μητσοτάκης, η αντιλαϊκή και καταστροφική πολιτική του. Ένας πρωθυπουργός ο οποίος εμφανίστηκε στη ΔΕΘ αμετανόητος, χωρίς την παραμικρή ενσυναίσθηση. Εμμένοντας στις ίδιες αντιλαϊκές και αντικοινωνικές πολιτικές που φτωχοποιούν την κοινωνική πλειοψηφία και ωφελούν τους λίγους και οικονομικά ισχυρούς. Οι δήθεν παροχές που εξήγγειλε, όπως η πενιχρή αύξηση των συντάξεων, ή οι τις αυξήσεις στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους υγειονομικούς και τους ένστολους αποδεικνύονται ψίχουλα, τα οποία θα εξανεμιστούν από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Είναι ανίκανη και δεν ενδιαφέρεται να δώσει λύσεις στο στεγαστικό, στον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ένα συνολικό και συγκεκριμένο πρόγραμμα, που θα απαντά με αξιοπιστία και πειστικότητα σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Από την ακρίβεια και την κερδοσκοπία, μέχρι το φορολογικό, και από τη στεγαστική κρίση μέχρι την προάσπιση και ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, της Υγείας, της Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας.

Γιατί θεμέλιο και οδηγός για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί η ιστορική ευθύνη απέναντι στους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες, αλλά και απέναντι στην ελληνική κοινωνία, να ασκηθούν ακόμα πιο δυναμικά τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την προοδευτική αντεπίθεση, για την πολιτική και κοινωνική αλλαγή σε προοδευτική κατεύθυνση. Σε αυτήν την τόσο κρίσιμη συγκυρία για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούμε τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την ενεργή συμμετοχή τους να ενδυναμώσουν τη φωνή του κόμματος και την προοπτική του.

Σύμφωνα με πληροφορίες πέρασαν με συντριπτική πλειοψηφία οι ημερομηνίες που τελικά αποφασίστηκαν. Η πλευρά των 100, οι πρώην 87 όπως συνηθίζουμε να λέμε δηλαδή η πλευρά εκείνων που κατέθεσαν την πρόταση μομφής στο Στέφανο Κασσελάκη είχαν προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, προσυνεδριακό διάλογο τον Οκτώβριο, 7 με 10 Νοεμβρίου το Έκτακτο Συνέδριο και τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου εκλογή ηγεσίας.

Ο Παύλος Πολάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη πρότειναν εκλογή ηγεσίας 3 Νοεμβρίου και συνέδριο στα μέσα Οκτωβρίου, διαρκές μάλιστα δηλαδή χωρίς εκλογή νέων συνέδρων.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα ο πολιτικός συντάκτης του ΕΡΤΝews, Γιώργος Παντελάκης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο τραπέζι της συζήτησης, αποκτούν οι όροι, οι κανόνες και οι συνθήκες που θα αφορούν στην εκλογική διαδικασία: το μέτρο για την εκλογή συνέδρων αλλά και από πόσες υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής θα συνοδεύεται η κάθε υποψηφιότητα.

Ο Παύλος Πολάκης έχει προαναγγείλει ότι θα είναι υποψήφιος, ο Νικόλας Φαραντούρης έχει πει ότι το σκέφτεται πάρα πολύ σοβαρά, η Ρένα Δούρου φέρεται να το σκέπτεται, πάρα πολύ πιθανή η υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου. Επίσης ακούγεται ότι υπάρχουν πιέσεις από κάποια στελέχη και στην πλευρά της Όλγας Γεροβασίλη να είναι υποψήφια.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το τι θα κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης. Εάν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, κάποιοι λένε ότι θα μπορούσε να σκεφτεί να κάνει νέο κόμμα ή αν θα επιλέξει να αποστασιοποιηθεί από τα πολιτικά δρώμενα. Αρκετοί πάντως λένε και κάποιοι από αυτούς έχουν συνομιλήσει στο παρελθόν μαζί του, ότι όσοι πιστεύουν ότι θα τα παρατήσει κάνουν λάθος.

Περιθώριο εκλογών ως Νοέμβριο ζήτησε νωρίτερα ο Παύλος Πολάκης «για να επουλωθεί το τραύμα». «Θεωρώ ότι το τραύμα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επουλωθεί και να κλείσει γρήγορα με την έκφραση της γνώμης των μελών του και όλου του κόσμου που πιστεύω ότι θα συμμετέχει στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Θεωρώ ότι το πρώτο καθήκον είναι να οργανώσουμε την πάλη για να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη», σημείωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης, επισημαίνοντας ότι «το αργότερο που πρέπει να γίνουν οι εκλογές είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου. Δεν έχουμε περιθώριο να πάμε παραπέρα. Το παραπέρα σημαίνει κατάσταση παραλυτική».

Σε ερώτηση για το αν μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκηςνα είναι εκ νέου υποψήφιος απάντησε: «Φυσικά και μπορεί να είναι. Αυτές οι ακρότητες που ακούγονται και οι οποίες κατά μεγάλο βαθμό είναι υποβολιμιαίες, δεν είναι η πραγματική κατάσταση. Φυσικά και μπορεί να είναι αν το θελήσει. Αλλά εδώ κυκλοφορούν και σενάρια ότι περιμένει δημοσκόπηση για να φτιάξει άλλο κόμμα. Ελπίζω ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο».

Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να μην έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του, ωστόσο στελέχη προσκείμενα σε αυτόν ζητούν να στηθούν σύντομα οι εσωκομματικές κάλπες για νέο αρχηγό. «Θεωρώ ότι είναι θεμελιακό για την αριστερά να πιστεύουμε στην ισότητα των ανθρώπων, ο κ. Πολάκης έχει μια άλλη στάση», δήλωσε ενδεικτικά ο Πέτρος Παππάς.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αποχωρήσεις στενών συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη.

Τέταρτη κατά σειρά, η Βούλα Κεχαγιά που παραιτήθηκε από τη θέση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Με ανάρτησή της στο Χ, ευχαρίστησε τον Στέφανο Κασσελάκη για την εμπιστοσύνη που της έδειξε, αλλά και όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί της στο διάστημα των 6 μηνών που κατείχε τη θέση της εκπροσώπου. Όπως αναφέρει: «Ευχαριστώ εκείνα τα στελέχη του κόμματος που με αντιμετώπισαν συντροφικά και εκείνους τους συνεργάτες που φρόντισαν για την άψογη συνεργασία μας. Κοιτάω μπροστά».

Μετά τον Μπάμπη Παπαδάκη, την Ευγενία Κουντούρη και την Βούλα Κεχαγιά σειρά πήρε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου τύπου, υπεύθυνου για τα περιφερειακά ΜΜΕ.

Πηγή: ertnews.gr, Photo: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης, Εμμανουέλα Αργείτη

Σχετικά Άρθρα

Χίος: Μεγάλη καταστροφή στο μαστίχι από την κακοκαιρία – Kαταστράφηκαν 160 τόνοι

otavoice

Βιετνάμ: 143 νεκροί και 58 αγνοούμενοι από το πέρασμα του τυφώνα Γιάγκι

otavoice

Κακοκαιρία Atena: «Πνίγηκαν» περιοχές στην Αττική, πού θα «χτυπήσει» σήμερα -πότε υποχωρεί

otavoice

Πρώτο κουδούνι στα σχολεία: Οι αλλαγές που φέρνει η νέα χρονιά

otavoice

ΔΠΔ: Ο Εισαγγελέας ζητά επίσπευση της έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης για Νετανιάχου, Γκάλαντ και Σινουάρ

otavoice

Δυτική Όχθη: Τουλάχιστον 5 νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ

otavoice