OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ. Ωρωπού: Η λειτουργία του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής

Προς ενημέρωση των πολιτών και μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το ζήτημα της ίδρυσης και λειτουργίας του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) στο Δήμο Ωρωπού, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ωρωπού ενημερώνει τα εξής:

Ο Δήμος Ωρωπού είναι από τους ελάχιστους Δήμους στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα που διαθέτει και λειτουργεί όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες της Ειδικής Αγωγής και συγκεκριμένα Ειδικό Νηπιαγωγείο, Ειδικό Δημοτικό και Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥΛ).

Σε αυτές τις τρεις βαθμίδες φοιτούν συνολικά 60 παιδιά. Από αυτά περίπου το 70% δηλώνει ως έδρα κατοικίας τον Δήμο Ωρωπού και το 30% διαμένουν εκτός του Δήμου Ωρωπού, σε γειτονικούς Δήμους.

Το ζήτημα των υποδομών των Ειδικών Σχολείων ήταν από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής και για αυτό το λόγο αυτό άλλωστε παρά την υγειονομική κρίση με την πανδημία του κορονοϊού αλλά και την ενεργειακή – οικονομική κρίση που ενέσκηψαν τα τελευταία χρόνια, σχεδιάστηκε, χρηματοδοτήθηκε και υλοποιήθηκε η αναβάθμιση όλων των σχολείων και των τριών βαθμίδων Ειδικής Αγωγής ενώ παράλληλα αναζητήθηκαν οι καλύτερες λύσεις για την ίδρυση και λειτουργία του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.).

Παρότι οι Δήμοι δεν είναι υπεύθυνοι για την κατασκευή νέων κτιριακών σχολικών υποδομών από ιδίους πόρους, ο Δήμος Ωρωπού με τη βοήθεια και του ευεργέτη μας Αθανασίου Μαρτίνου, κατασκεύασε, εξόπλισε και λειτούργησε το 2022 το Ειδικό Νηπιαγωγείο το οποίο λειτουργεί στον προαύλιο χώρο του ΕΝΕΕΓΥΛ Σκάλας Ωρωπού.

Επίσης, από το καλοκαίρι του 2023 ανακατασκευάστηκε όλος ο προαύλιος χώρος των δύο δομών (Νηπιαγωγείου και ΕΝΕΕΓΥΛ) με ειδικούς τάπητες, γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ αλλά και ειδική παιδική χαρά του ειδικού νηπιαγωγείου με υπερσύγχρονα και ασφαλή και πιστοποιημένα όργανα.

Σχετικά για την ίδρυση και λειτουργία του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) η δημοτική αρχή αναζητούσε και αναζητεί την κατάλληλη κτιριακή υποδομή που θα πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές ενός Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. από πλευράς διαθέσιμων χώρων και καταλληλότητας υποδομών.

Η δημοτική αρχή βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Υποδομών, την ΚΤΥΠ και την Β/θμια Επιτροπή Ανατολικής Αττικής του Υπουργείου Παιδείας με επίκεντρο την αναζήτηση της ιδανικής λύσης.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων είναι σειρά ζητημάτων όπως: Οι αυστηρές κτιριακές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να στεγαστεί το Ειδικό Σχολείο, τα προαπαιτούμενα της κατασκευής της νέας Ειδικής Εκπαιδευτικής Βαθμίδας, οι προϋποθέσεις λειτουργίας, τα κριτήρια που θα πρέπει να υπάρχουν σχετικά με την επιλογή των παιδιών που θα φοιτούν στη συγκεκριμένη δομή και φυσικά η εξεύρεση χρηματοδότησης.

Η κατασκευή και λειτουργία ενός Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. δεν είναι μία απλή υπόθεση αλλά ένα σύνθετο εγχείρημα που η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ωρωπού χειρίζεται με σεβασμό και απόλυτη υπευθυνότητα. Θα συνεχίσουμε στους ίδιους ρυθμούς μέχρι την επίτευξη του κοινού στόχου που είναι η λειτουργία του Ε.Ε.Ε.E.Κ.

Το ζήτημα της λειτουργίας του Ε.E.Ε.Ε.Κ. είναι ένα σοβαρό όσο και ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα που μας αφορά όλους.

Κανείς δεν είναι «απέναντι» και θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι φορείς, δημοτική αρχή, εκπαιδευτική κοινότητα και γονείς να είναι ενωμένοι.

Είναι ένα ζήτημα που δεν προσφέρεται σε καμία περίπτωση για αντιπολιτευτικές πολιτικές και μικροκομματικές κορώνες που μόνο εμπόδια βάζουν στην επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου.

Σχετικά Άρθρα

Π. Σημανδηράκης: «Καλή πρόοδο, για μια δημιουργική σχολική χρονιά – Δύναμη στους εκπαιδευτικούς»

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «Επενδύουμε στο μέλλον των παιδιών μας, με ασφαλή και σύγχρονα σχολεία»

otavoice

Την εξαίρεση του ΦοΔΣΑ Ηλείας από την συγχώνευση ζητούν επτά δήμαρχοι

otavoice

Δ. Αργιθέας: Ξανά ανοιχτό το Δημοτικό στο Αργύρι με έναν μαθητή!

otavoice

Επίσκεψη Δημάρχου Μεγανησίου στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

otavoice

Δ.Χαλανδρίου: Δωρεάν διαδικτυακά σεμινάρια για άνεργες μητέρες

otavoice