OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Karl Nehammer

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Karl Nehammer. Πρόκειται για την πρώτη διμερή επίσκεψη του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα κατά τη νέα ευρωπαϊκή περίοδο και πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου.

«Με πολύ μεγάλη χαρά ξαναβρίσκομαι στη Βιέννη, σε μια συνάντηση η οποία επιβεβαιώνει τις εξαιρετικές σχέσεις των δύο κρατών μας αλλά και τις πολύ στενές προσωπικές μας σχέσεις», είπε αρχικά ο Κ. Μητσοτάκης.

Στην ατζέντα της συνάντησης τεθηκαν ζητήματα άμυνας, ενέργειας αλλά και τα θέματα των δύο πολέμων, αυτών της Ουκρανίας και της Μ. Ανατολής.

 

Κύριο θέμα ήταν το μεταναστευτικό. «Θέλω να ευχαριστήσω την Αυστρία για την στήριξη την οποία παρείχε στο χρόνιο αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα κατασκευάζει ένα αποτρεπτικό εμπόδιο στα σύνορά της με την Τουρκία. Θα εξακολουθεί να το κατασκευάζει, αλλά είναι απολύτως λογικό ότι αυτό το εμπόδιο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης».

Για το μεταναστευτικό, μετά από σχετική ερώτηση, ο Κυριακός Μητσοτάκης δήλωσε επιπλέον: «Ήδη η Ελλάδα δαπανά σημαντικούς πόρους για την φύλαξη των συνόρων, και υποστηρίζεται από την ευρωπαϊκή ένωση με σημαντικούς πόρους για την διαχείριση των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν τελικά στην Ελλάδα και αυτή υποστήριξη θα πρέπει να συνεχίζεται. Θέλω να τονίσω το να έχει κανείς κέντρα υποδοχής στα νησιά είναι βαριά και ακριβή διαδικασία και είναι λογικό η Ευρώπη να χρηματοδοτεί αυτή τη διαδικασία, γιατί επιτελούμε μία ευρωπαϊκή αποστολή και μια εθνική αποστολή».

Και συνέχισε: «Δεν είναι δικιά μας δουλειά να υποδείξουμε σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος μέλος ποια πρέπει να είναι η επιδοματική και κοινωνική του πολιτική. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν σήμερα χώρες στην Ευρώπη που έχουν μία πολύ μεγάλη έλξη και τραβούν, όχι μόνο παράνομους μετανάστες αλλά και πρόσφυγες οι οποίοι έχουν status πρόσφυγα σε μία ευρωπαϊκή χώρα και μετακινούνται όπως έχουν νόμιμά δικαίωμα να κάνουν σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει την ίδια τη Γερμανία και σίγουρα δεν είναι δική μας δουλειά να της υποδείξουμε, η οποία έχει συνταγματικούς περιορισμούς, τον τρόπο που θα οργανώσει το κοινωνικό κράτος. Δεν είναι σωστό όμως νομίζω να οδηγηθούμε σε μία λογική ad hoc εξαιρέσεων από την συνθήκη Σένγκεν(…)».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε: «Δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα μια χώρα που πριν από λίγα χρόνια εξήλθε από μια πρωτοφανή κρίση και πατάει καλά στα πόδια της και αναπτύσσεται οικονομικά, δεν μπορεί όμως να έχει κανείς απαίτηση από την Ελλάδα να έχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο προστασίας για τους πρόσφυγες από την έχει για τους Έλληνες πολίτες».

Σχετικά Άρθρα

Ερντογάν: Κάλεσε τη Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία

otavoice

Κίεβο: Προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής κατά την επίσκεψη Μπλίνκεν και Λάμι

otavoice

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στον Πλατανιά – Εκκενώθηκαν προληπτικά ξενοδοχεία

otavoice

Ανεβάζει ρυθμούς η 88η ΔΕΘ – Επιχειρείν, ψυχαγωγία, μουσική, αθλητισμός, hobbies

otavoice

Χίος: Μεγάλη καταστροφή στο μαστίχι από την κακοκαιρία – Kαταστράφηκαν 160 τόνοι

otavoice

Βιετνάμ: 143 νεκροί και 58 αγνοούμενοι από το πέρασμα του τυφώνα Γιάγκι

otavoice