OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Γάζα: Έξι εργαζόμενοι του ΟΗΕ μεταξύ των 18 νεκρών από ισραηλινή επίθεση

Τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ανάμεσά τους και έξι εργαζόμενοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε σχολείο που μετατράπηκε σε καταφύγιο εκτοπισμένων στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Είναι η πέμπτη φορά που το καταφύγιο βομβαρδίζεται από τις ισραηλινές δυνάμεις από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε χθες Τετάρτη τον θάνατο έξι εργαζομένων υπηρεσίας του σε ισραηλινό βομβαρδισμό με στόχο σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας νωρίτερα μέσα στην ημέρα, κάνοντας λόγο για «δραματικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

«Σχολείο που είχε μεταμορφωθεί σε καταφύγιο για 12.000 (εκτοπισμένους) ανθρώπους έγινε στόχος ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων ξανά (…) Έξι από τους συναδέλφους μας στην UNRWA είναι ανάμεσα στους νεκρούς», υπογράμμισε ο κ. Γκουτέρες μέσω X.

Χαρακτηρίζοντας «εντελώς απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Γάζα», ο επικεφαλής του ΟΗΕ αξίωσε «αυτές οι δραματικές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου (…) να σταματήσουν αμέσως».

Η UNRWA ανακοίνωσε πως έξι εργαζόμενοί της σκοτώθηκαν σε δυο αεροπορικά πλήγματα εναντίον σχολείου που είχε μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας σύμφωνα με την υπηρεσία, πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο επεισόδιο για τα μέλη του προσωπικού της από το ξέσπασμα του πολέμου, την 7η Οκτωβρίου 2023.

«Ανάμεσα σε αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν ο διευθυντής του καταφυγίου της UNRWA και άλλα μέλη του προσωπικού που παρείχαν βοήθεια στους εκτοπισμένους», τόνισε η υπηρεσία μέσω X.

Νωρίτερα χθες, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως διεξήγαγαν αεροπορικό πλήγμα εναντίον κέντρου διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς στη Νουσέιρατ, στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου.

«Αυτό το σχολείο έχει βομβαρδιστεί πέντε φορές αφότου άρχισε ο πόλεμος. Είναι καταφύγιο για περίπου 12.000 εκτοπισμένους ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά», αντέτεινε η UNRWA.

Η γραμματεία ενημέρωσης και μέσων επικοινωνίας της κυβέρνησης της Χαμάς ανέφερε πως ο βομβαρδισμός του Ισραήλ σκότωσε 18 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των μελών του προσωπικού της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters χαρακτήρισε χθες την παντελή έλλειψη λογοδοσίας για τους θανάτους προσωπικού του διεθνούς οργανισμού και μελών οργανώσεων αρωγής στη Λωρίδα της Γάζας «εντελώς απαράδεκτη».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαιώνουν ότι παίρνουν μέτρα για να αποφεύγονται απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί πολίτες σαν ανθρώπινες ασπίδες. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-Al Jazeera, ertnews.gr
Φωτογραφία Αρχείου (AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Σχετικά Άρθρα

Όλα τα νέα μέτρα για αύξηση μισθών, ενίσχυση συνταξιούχων και τρίτεκνων

otavoice

Ιράκ – Ιράν: Σύσφιξη των διμερών σχέσεων με την υπογραφή 14 μνημονίων κατανόησης

otavoice

Μ. Βρετανία: Απειλείται η βιωσιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας

otavoice

Iός του Δυτικού Νείλου: 8 θάνατοι και 22 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

otavoice

Μητσοτάκης: «Μονομερής κατάργηση της συνθήκης Σέγκεν δεν μπορεί να γίνει ανεκτή»

otavoice

Ιαπωνία: Εννιά οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος

otavoice