OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Αγιασμός και εγκαίνια στο 1ο Δημοτικό σχολείο Ν. Ερυθραίας

Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Παπαθανάση και του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Νίκου Χαρδαλιά, βουλευτών, πρώην Δημάρχων, Αντιδημάρχων, ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων και πολιτών πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου στο προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείο Νέας Ερυθραίας η τελετή αγιασμού και εγκαινίων του ιστορικού σχολείου τριών γενεών Ερυθραιωτών.

Μέσα σε εορταστική αλλά και συγκινητική ατμόσφαιρα ο Πανοσιολογώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος τέλεσε τον καθιερωμένο Αγιασμό, ενώ στο τέλος εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλο διάβασε μήνυμά του με ευχές για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Βασίλης Ξυπολυτάς, αφού καλωσόρισε γονείς και μαθητές, ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του Δήμου, από τους πολίτες και τους μαθητές για την καθυστέρηση του έργου: «Η ημέρα αυτή συμβολίζει μια νέα αρχή. Πρόκειται για ένα σχολείο το οποίο μετά από 9 χρόνια ξαναζωντανεύει. Το 2015 ένα τμήμα της οροφής του σχολείου κατέρρευσε χωρίς ευτυχώς κάποιον τραυματισμό. Μετά από καθυστερήσεις και άκαρπες συμβάσεις, η νέα δημοτική αρχή παρέλαβε το έργο ως εκκρεμότητα.

Από την πρώτη στιγμή η ολοκλήρωση του έργου τέθηκε ως βασική προτεραιότητα της νεας διοικησης. Με ισχυρή βούληση επέβαλε την αλλαγή του εργολάβου, ανέλαβε ο Δήμος μέρος του έργου, και με περαιτέρω χρηματοδότηση της “ΚτΥπ Α.Ε.”, πέραν της αρχικής των 2 εκ. ευρώ της Περιφέρειας, ήρθε η χρηματοδότηση άνω των 200 χιλιάδων ευρώ και του Δήμου Κηφισιάς άνω των 100 χιλιάδων ευρώ» τόνισε ο κ. Ξυπολυτάς ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλους όσοι συνέβαλλαν αποφασιστικά στην υλοποίηση αυτού του έργου.

«Θα ξεκινήσω από την Περιφέρεια Αττικής, που διέθεσε το αρχικό κεφάλαιο, στην συνέχεια τον διευθύνοντα της ΚΤΥΠ κ. Γιάνναρη, τον δικό μας Ερυθραιώτη Γιάννη Τσαγκάρη αλλά και τον πρώην Δήμαρχο, κ. Γιώργο Θωμάκο, που για 9 χρόνια προσπαθούσε να υλοποιήσει το έργο.

Οφείλω να ευχαριστήσω θερμά τον Αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Νέας Ερυθραίας, Δημήτρη Ανδρεαδάκη, που ακούραστα κάθε πρωί ήταν στο σχολείο.

Με τον Αντιδήμαρχο Υποδομών και Μελετών κ. Γιάννη Διονυσιώτη, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Γιάννη Παντελεάκη, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Τεχνικών Συνεργείων, κ. Στάθη Κύρλο, την Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Άννα Κορογιαννάκη, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Πρασίνου κ. Γιώργο Κασναφέρη, και φυσικά όλους τους υπαλλήλους του Δήμου και τα συνεργεία.

Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα σχολείο σπάζοντας παθογένειες και αγκυλώσεις του παρελθόντος, παραδίδουμε ένα νέο σχολείο στους μαθητές και στους δασκάλους, κερδίζοντας ένα ακόμη μεγάλο “στοίχημα” για τον Δήμο μας» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Κηφισιάς, που στο κλείσιμο της ομιλίας του δεσμεύτηκε για τη δημιουργία 5 νέων παιδικών χαρών, εκ των οποίων η πλατεία που βρίσκεται έξω από το σχολείο, εντός του 2025, θα φιλοξενεί την πιο μοντέρνα παιδική χαρά του Δήμου Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας και Εκάλης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, έπειτα από τις ευχές στους μαθητές για μια καλή χρονιά, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Πολιτείας να προσφέρει διαρκώς μέτρα βελτίωσης των συνθηκών στα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων: «Κάθε χρονιά είναι και μια πρόκληση και πρέπει να είμαστε και καλύτεροι. Φέτος ξεκινάμε τη χρονιά με 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην εκπαίδευσή μας. Βεβαίως από την Πέμπτη Δημοτικού σε κάθε τάξη θα υπάρχει διαδραστικός πίνακας. Επίσης ξεκινάμε ένα πρόγραμμα με την επωνυμία “Μαριέττα Γιαννάκου”, προς τιμήν της αείμνηστης πολιτικού, όπου θα ανακαινίσουμε τα σχολεία στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερες υποδομές. Ταυτόχρονα είναι επίσης πολύ σημαντικό το πως θα αντιμετωπίσουμε την ενδοσχολική βία και για αυτό θα υπάρχουν ακόμη περισσότερα εργαλεία για εκπαιδευτικούς και γονείς».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Νίκος Χαρδαλιάς, αφού ευχήθηκε στο σχολείο «καλορίζικο» μίλησε για το εμβληματικό έργο του 1ου Δημοτικού Νέας Ερυθραίας, αλλά και την καθημερινή μάχη που δίνει η Περιφέρεια σε συνεργασία με την κυβέρνηση για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων των 66 γειτονιών της Αττικής: «Κάτω από δύσκολες συνθήκες τα τελευταία 9 χρόνια, όλες οι Περιφερειακές αρχές έβαλαν το δικό τους λιθαράκι. Η Περιφέρεια Αττικής συγκροτημένα, μεθοδικά, χωρίς επικοινωνιακές φανφάρες προσπαθεί να οριστικοποιήσει το συνολικό της πρόγραμμα για την επόμενη πενταετία. Προφανώς και το ζήτημα της σχολικής στέγης είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς αφορά στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές.

Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί οριστικοποιήσαμε τις τελευταίες μέρες μέσα από το πρόγραμμα του δικού μας ΕΣΠΑ, το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Αττικής, δηλαδή τα κοινοτικά κονδύλια , τη χρηματοδότηση 20 μεγάλων έργων κατασκευής σχολείων, συνολικού προϋπολογισμού 52 εκ. ευρώ για όλες τις γειτονιές της Αττικής, την υλοποίηση 23 μελετών για νέα σχολεία, συνολικού ύψους 4,5 εκ. ευρώ και θα συνδράμουμε την επόμενη τριετία με 15 εκ. ευρώ στους εξοπλισμούς των Λυκείων Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τέλος ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας κ. Γιάννης Μεριχωβίτης, ευχαρίστησε συγκινημένος όλους όσοι συνετέλεσαν την ολοκλήρωση του σπουδαίου αυτού έργου λέγοντας: «Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να τελέσουμε τα εγκαίνια του νέου μας σχολείου το οποίο και παραδίδουμε στην υπηρεσία της μόρφωσης της νεότητας. Ευχαριστούμε την Ελληνική Πολιτεία, την προηγούμενη δημοτική αρχή Κηφισιάς και τον νυν Δήμαρχο, ο οποίος με έναν πολύ εντυπωσιακό τρόπο ξεπέρασε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα δυσκολίες και εμπόδια, που δεν επέτρεπαν μέχρι σήμερα την ολοκλήρωση του έργου και έτσι φτάσαμε εδώ σήμερα να εγκαινιάζουμε αυτό το συγκρότημα.

Τέλος ο Σύλλογος διδασκόντων και Σύλλογος Γονέων, που με υπομονή και αγώνες έδωσαν τη δική τους μάχη, άσκησαν ασφυκτική πίεση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο» τόνισε ο κ. Μεριχωβίτης ο οποίος αναφερόμενος στην σημασία της ιστορίας του σχολείου που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και την ιστορική συνέχεια του Μικρασιατικού Πολιτισμού, που ήρθε και εγκαταστάθηκε στη Νέα Ερυθραία, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πρώτη δασκάλας του σχολείου, Σάσας Πετρακίδου Πίτα.

Στη συνέχεια ο Διευθυντής συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο κ. Βασίλη Ξυπόλυτα, ξενάγησε τους κ.κ. Παπαθανάση και Χαρδαλιά, στις αίθουσες και στους άλλους χώρους του νέου σχολείου, το οποίο άνοιξε και πάλι τις πύλες του για να υποδεχθεί τους μαθητές.

Στο τέλος της χαρμόσυνης τελετής, στην οποία η Φιλαρμονική Μπάντα “Ανδρέας Κατεβαίνης”, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Χίου, έδωσε ακόμη πιο πανηγυρική νότα, ο Δήμος Κηφισιάς μοίρασε σε όλα τα παιδιά δώρο σπόρους για φύτεμα, χορηγία του καταστήματος φυτών Ίσσαρης μικρά κεράσματα, χορηγία του Φούρνου «Βενέτης» και νερά. Παράλληλα οι μαθητές απασχολήθηκαν δημιουργικά και διασκέδασαν κάνοντας facepainting.

Στα εγκαίνια του 1ου Δημοτικού Νέας Ερυθραίας παρευρέθηκαν ακόμη η ανεξάρτητη βουλευτής, Αθανασία Λινού, η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα, κα Λουκία Κεφαλογιάννη, η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, κα Έρρικα Πρεζεράκου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Νίκος Χιωτάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Μαρκουίζος Ιαβέρης, ο πρώην Δήμαρχος Νέας Ερυθραίας κ. Δημήτρης Κατσιάνος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κηφισιάς, κα Λίλα Παπαδημητρίου, οι Αντιδήμαρχοι Δ.Ε Νέας Ερυθραίας κ. Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Διοικητικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας κα Ελένη Βάρσου, Υποδομών και Μελετών, κ. Γιάννης Διονυσιώτης, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς κα Λίλα Δραγώνα, Πολιτισμού κ. Χρήστος Καλός, Κοινωνικών Υπηρεσιών κα Μαρία Κεφαλά-Σαλματάνη, Καθαριότητας κα Άννα Κορογιαννάκη, Τεχνικών Συνεργείων & Τεχνικών Έργων κ. Στάθης Κύρλος, Παιδείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Διεθνών Σχέσεων κ. Γιάννης Παντελεάκης, Οικονομικών και ΔΕ Εκάλης κ. Πέτρος Σφηκάκης, Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Κοιμητηρίων κ. Κώστας Τσιλιγκίρης, Ανθοκομικής και Φιλοζωϊας, κα Ελένη Χρονοπούλου, οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι Πρασίνου κ. Γιώργος Κασναφέρης, Σύμβουλος Ύδρευσης & ΚΑΠΗ Νέας Ερυθραίας, κ. Αντώνης Μπιτσάνης, ΚΕΜΜΕ και ΚΕΠ Υγείας κ. Χρήστος Λούμπιας, Πολιτικής Προστασίας κ. Τίτος Ψαρουδάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ. Γιώργος Θωμάκος (επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ελπίδας»), κα Αγγελική Παπάζογλου (επικεφαλής της παράταξης «Κοινωνία Παρούσα») κα Ανατολή Ζαρωτιάδου, η Πρόεδρος της «Ένωσης Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας» κα Κατερίνα Μουστάκη, η Πρόεδρος της Αδελφότητας Αλατσατιανών «Τα Εισόδια της Θεοτόκου» Νέας Ερυθραίας κα Αντωνία Μπομπάκου, η κα Σοφία Παπανδρέου με το γιό της κ. Κωνσταντίνο Κατσανέβα, ο επιχειρηματίας Χάρης Βαφειάς, ο παλιός διευθυντής του Σχολείου κ. Κασιωτάκης Εμμανουήλ, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Α’ Βάθμιας εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, Δρ Χαράλαμπος Μπαμπαρούτσης, ο Δημοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος, Σύμβουλοι εκπαίδευσης, απόγονοι της Σάσας Πετρακίδου Πίτα, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος και Υπεύθυνος Τύπου & Επικοινωνίας Δήμου Κηφισιάς, Ηλίας Παπαϊωάννου.

Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη προσέλευση στη γιορτή της ΔΕΘ – Συνεχίζεται έως 15/9

otavoice

Δήμαρχος Ρόδου, Αλ. Κολιάδης: «Χθες ήταν μια δύσκολη μέρα, αλλά η Ρόδος άντεξε»

otavoice

Μ. Μποκέας: «Χτίστε έναν κόσμο για όλους, χωρίς διακρίσεις κι αποκλεισμούς»

otavoice

Π.Δ.Ε: Έναρξη του 8ου Εργαστηρίου Παραδοσιακής Δόμησης στην Κοζάνη

otavoice

ΠΔΕ: Έκπτωτος ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, λόγω παραβίασης ασυμβίβαστου

otavoice

Δ. Σουφλίου: Τριήμερο με επίκεντρο Αθλητισμό, Πολιτισμό και Περιβάλλον

otavoice