OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δυναμικά παρούσα η νεολαία του Δ. Ωραιοκάστρου στο 1ο Φεστιβάλ Νεολαίας

Εγγύηση για ένα λαμπρό και ελπιδοφόρο μέλλον αποτελούν οι νέες και οι νέοι του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Με πάθος, ζωντάνια, ενθουσιασμό, φρέσκιες ιδέες, με άποψη και λόγο συμμετείχαν στο «Youth Festival», που διοργανώθηκε από τον Δήμο Ωραιοκάστρου, το Συμβούλιο Νέων του Δήμου Ωραιοκάστρου και την ΑΜΚΕ Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων.

Το Φεστιβάλ αποτέλεσε τελική εκδήλωση του χρηματοδοτούμενου προγράμματος ΚΑ154, με τίτλο σχεδίου «Συμβούλιο Νέων Δήμου Ωραιοκάστρου». Οι διήμερες εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν στο Κτίριο «Παύλος Μελάς» στο Παλαιόκαστρο το Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2024.

Στο Φεστιβάλ Νεολαίας συμμετείχε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, την οποία υποδέχθηκε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Νέων Δήμου Ωραιοκάστρου, Άγγελο Τσιτιρίδη και τις αντιδημάρχους Οικογένειας και Παιδικής Μέριμνας, Χριστίνα Ζάπρα και Σύγχρονου Πολιτισμού, Εξωστρέφειας και Προστασίας των ζώων συντροφιάς και Φιλαρμονικής, Ευαγγελία Δρόσου.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, ήταν οι κεντρικοί ομιλητές σε συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Ο κ. Τσακίρης αφού καλωσόρισε την κ. Ζαχαράκη στο Ωραιόκαστρο αναφέρθηκε στο ιστορικό της σύστασης του Συμβουλίου Νέων Δήμου Ωραιοκάστρου.

«Η προσπάθεια ξεκίνησε πολύ ελπιδοφόρα. Από την πρώτη στιγμή θέλησα να δώσω σε αυτά τα παιδιά να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να γνωρίσουν τις διαδικασίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να μάθουν πώς μπορούν να υλοποιήσουν δράσεις, πόσο σημαντικό είναι να συνεργάζονται με τον Δήμο και να αντιμετωπίζουμε τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας ώστε να προχωράμε και να δημιουργούμε», είπε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

Σημείωσε πως η ιδέα της δημιουργίας του Συμβουλίου Νέων άρχισε να επεκτείνεται και συμμετείχαν πολλά σχολεία.

«Αυτές οι νέες και οι νέοι είναι το φυτώριο που θα δώσει τη νέα πνοή στο Δήμο μας, είναι το πιο ελπιδοφόρο που μπορεί να υπάρξει για τον τόπο μας. Ας τους ακούσουμε, ας τους βοηθήσουμε, ας τους κάνουμε να ενδιαφερθούν για τον τόπο που ζουν και για την ανάπτυξή του», υπογράμμισε ο κ. Τσακίρης.

«Ένα μεγάλο μπράβο στο Συμβούλιο Νέων Δήμου Ωραιοκάστρου για το φεστιβάλ νέων που έγινε στην πόλη κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στον δήμαρχο, Παντελή Τσακίρη, για την ωραία συζήτηση που κάναμε για την οργάνωση των νέων στην περιοχή, τον εθελοντισμό, τις καινοτόμες δράσεις, τα ευρωπαϊκά προγράμματα και την αξία των δημοτικών συμβουλίων», είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Η υπουργός ανέλυσε σημαντικές πρωτοβουλίες του υπουργείου, διατύπωσε τους προβληματισμούς, αλλά και την παρότρυνση της για θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των συμβουλίων, αλλά και την ανάγκη να βελτιωθεί το πλαίσιο άμεσα από το υπουργείο.

«Αναφέρθηκα στο θεσμό της εθνικής πρωτεύουσας νεολαίας, το επικείμενο συνέδριο δημοτικών συμβούλιων νέων στην Κομοτηνή, και στην τεχνική βοήθεια που ζητήσαμε ως αρμόδιο υπουργείο και λαμβάνουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα θέματα των νέων, καθώς και τις σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως την ευρωπαϊκή κάρτα νέων, τα προγράμματα ανταλλαγής και τα πολύ σημαντικά προγράμματα, όπως το Erasmus+. Ενημέρωσα τα παιδιά για το εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό, την στεγαστική πολιτική και το φοιτητικό επίδομα στέγασης, αλλά και σημαντικά προγράμματα απασχόλησης», σημείωσε η κ. Ζαχαράκη.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Νέων Δήμου Ωραιοκάστρου, Άγγελος Τσιτιρίδης, ευχαρίστησε την υπουργό για τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ και παρουσίασε τις δράσεις που έχει κάνει το Συμβούλιο ως σήμερα, καθώς επίσης και στους στόχους που έχει θέσει για το επόμενο διάστημα.

Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο σχετικά με τη σύσταση του Συμβουλίου Νέων Δήμου Ωραιοκάστρου, τις δράσεις του, την πορεία του μέσα από αφηγήσεις και περιγραφές των μελών του.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης η κ. Ζαχαράκη περιηγήθηκε στην έκθεση που έστησαν σχολεία του Δήμου Ωραιοκάστρου, παρουσιάζοντας πρωτοβουλίες και δραστηριότητες των μαθητών σχετικά με θέματα περιβάλλοντος, βιώσιμης αστικής ανάπλασης και κοινωνικής συνοχής.
Ανταλλαγή καλών πρακτικών

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και νέων με θέμα: Η σύνδεση των νέων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το κλειδί της επιτυχίας.

Συμμετείχαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία των Συμβουλίων Νέων Δήμου Ωραιοκάστρου οι δήμαρχοι Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης και Έδεσσας Γιάννης Τσεπκεντζής, οι αντιδήμαρχοι Σκιάθου Δημήτρης Καραθάνος, Βέροιας Καλλίστρατος Γρηγοριάδης, Χαλκηδόνος Γιώργος Παπαχρηστούδης και Διαμαντής Διαμαντής, Έδεσσας Γιάννης Τσακίρης, Πυλαίας – Χορτιάτη Σοφία Σαουρίδου, Παύλου Μελά Νίκος Μπούμπουλας, καθώς και οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Δέλτα Ανδρέας Χοΐδης, Πολυγύρου Αιμιλιανή Χρηστίδου και Θέρμης Ελισσάβετ Βελόνα.

Στη συζήτηση συμμετείχαν και χαιρέτισαν ο αντιπεριφερειάρχης ΠΚΜ, Σωκράτης Δωρής και η περιφερειακή σύμβουλος, Όλια Βασιλάκη Καρόζη.

Στις εργασίες του Φεστιβάλ συμμετείχαν επίσης η Όλγα Δούρου, αντιδήμαρχος Ενεργού Γήρανσης και Λεσχών Φιλίας του Δήμου Αθηναίων, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Κοινοτήτων, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Δράσεις και εργαστήρια

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νεολαίας Δήμου Ωραιοκάστρου το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2024 έγιναν οι εξής δράσεις-εργαστήρια:

  • Η νεολαία στην τοπική αυτοδιοίκηση: Ο ρόλος τους και οι προσδοκίες της τοπικής κοινότητας.
  • Οι νέοι ως influencers στην τοπική τους κοινωνία.
  • Παρουσιάσεις δράσεων σχολείων.
  • Brainstorming για Κείμενο Πολιτικής.
  • Συμμετοχικό εργαστήριο νέων με σκοπό τη δημιουργία κειμένου πολιτικής προς Δημάρχους: Επόμενη ημέρα στις πρακτικές Νεολαίας.
  • Color Action και Open Party.
  • Τοποθετήσεις φορέων για τις ευκαιρίες εκπαίδευσης, επαγγελματικού προσανατολισμού και ανάπτυξης δεξιοτήτων νεολαίας:
  • Σπύρος Χρυσανθόπουλος, πρόεδρος ΕΟΠΠΕΠ
  • Γεωργία Ρεμπούτσικα, διευθύνουσα σύμβουλος ΕΟΠΠΕΠ
  • Γεωργία Γκόνου, διευθύντρια Έρευνας, Εκπαίδευσης και Δια βίου μάθησης ΕΕΤΑΑ
  • Δημήτριος Γαϊτάνης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης ΣυΕΠ
  • Αθανασία Θεοδωρίδου, προϊσταμένη Γεν. Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Το Φεστιβάλ έκλεισε με συναυλία από τοπικές μπάντες και νέους τραγουδιστές του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη προσέλευση στη γιορτή της ΔΕΘ – Συνεχίζεται έως 15/9

otavoice

Δήμαρχος Ρόδου, Αλ. Κολιάδης: «Χθες ήταν μια δύσκολη μέρα, αλλά η Ρόδος άντεξε»

otavoice

Μ. Μποκέας: «Χτίστε έναν κόσμο για όλους, χωρίς διακρίσεις κι αποκλεισμούς»

otavoice

Π.Δ.Ε: Έναρξη του 8ου Εργαστηρίου Παραδοσιακής Δόμησης στην Κοζάνη

otavoice

ΠΔΕ: Έκπτωτος ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, λόγω παραβίασης ασυμβίβαστου

otavoice

Δ. Σουφλίου: Τριήμερο με επίκεντρο Αθλητισμό, Πολιτισμό και Περιβάλλον

otavoice