OTA VOICE
Uncategorized Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ.Καρδίτσας: Ξεκινά την Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κινητικότητας

Με υψηλούς στόχους και για τη φετινή χρονιά ο Δήμος Καρδίτσας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα ξεκινά την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 22 του Σεπτέμβρη.

Ήδη για την υλοποίηση της ΕΕΚ έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συσκέψεις στο Δημαρχείο με τους εμπλεκόμενους στην όλη διαδικασία.

Η Καρδίτσα προσδοκά και φέτος στην διοργάνωση αξιόλογων εκδηλώσεων που έχουν ως στόχο να αναδείξουν περαιτέρω την προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος για περισσότερη κινητικότητα και για ασφαλέστερες μετακινήσεις των δημοτών. Εξάλλου και η φετινή εβδομάδα κινητικότητας είναι εναρμονισμένη με τους Ευρωπαϊκούς στόχους. Το φετινό σύνθημα της ΕΕΚ είναι: Shared Public Space (κοινόχρηστος δημόσιος χώρος).

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του EUROPEANMOBILITYWEEK με πάνω από το 70% των Ευρωπαίων να ζουν σε αστικές περιοχές, ο δημόσιος χώρος έχει γίνει σπάνιος σε πολλές πόλεις. Ένα μέρος όπου όλοι οι άνθρωποι, τα μέσα μεταφοράς και οι δραστηριότητες έχουν επαρκή χώρο προσφέρει περισσότερη κοινωνική ισότητα, περισσότερη οδική ασφάλεια, λιγότερο θόρυβο, λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και καλύτερη ποιότητα ζωής. Επομένως, η κοινή χρήση του δημόσιου χώρου αποφέρει πολλά οφέλη στην κοινωνία.

Οι ευάλωτοι χρήστες του δρόμου είναι τα θύματα του 70% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στις πόλεις, επομένως είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα σε αυτήν την ομάδα κατά την κατανομή του δημόσιου χώρου. Για να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να περπατούν και να ποδηλατούν πιο συχνά, θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη υψηλής ποιότητας ειδική υποδομή και κανόνες κυκλοφορίας που να δίνουν προτεραιότητα στους πεζούς και τους ποδηλάτες.

Οι δημόσιες αρχές διαθέτουν τα εργαλεία για να εφαρμόσουν αλλαγές πολιτικής και υποδομής που υποστηρίζουν μια μόνιμη στροφή προς τη βιώσιμη κινητικότητα. Τελικά, οι πόλεις στις οποίες ζούμε διαμορφώνονται από τις ατομικές επιλογές που κάνουμε. Ας εργαστούμε μαζί για να βελτιώσουμε τον κοινόχρηστο δημόσιο χώρο!

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Δήμου Καρδίτσας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2024

– Δευτέρα 16/09/2024:

Στις 10.00 επίσκεψη των μαθητών του 3ου Δημ. Σχολείου Καρδίτσας στην πλατεία Ελευθερίας και ενημέρωσή τους από την Δημοτική Αστυνομία για τους κανόνες χρήσης και κυκλοφορίας των ποδηλατών εντός του αστικού ιστού. Επίσης θα μοιραστούν ενημερωτικά φυλλάδια από την Δημοτική Αστυνομία σχετικά με την ορθή χρήση του ποδηλάτου.

– Τρίτη 17/09/2024:

Στις 10.00. με 12.00 εκπαιδευτική ξενάγηση του Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Καρδίτσας στην μόνιμη μικρή έκθεση του Μουσείου Πόλης στο νέο Δημαρχείο (η έκθεση είναι φυσικά προσβάσιμη).

– Τετάρτη 18/09/2024: 10.00 με 12.00 εκπαιδευτική ξενάγηση του Κέντρου Ατόμων με Αναπηρίες «Ορίζοντες» στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Πόλης στο κτίριο Σακελλαρίου (όλοι οι όροφοι της έκθεσης είναι φυσικά προσβάσιμοι).

– Πέμπτη 19/09/2024 :

Στις 09.00 με 12.00 η Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκα Μαντζιάρα» υποδέχεται τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου στο πλαίσιο υλοποίησης του Εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα «Γνωρίζω τις γειτονιές της πόλης μας – συνοικία Λάκα Μαντζιάρα».

Στις 09.00 π.μ. με 12.00 μ.μ. Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκα Μαντζιάρα»: “Αν ήμουν ποδήλατο!” Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες δίνουν χώρο για δημιουργικότητα και αυθορμητισμό στα παιδιά, ώστε να νιώσουν και να σκεφτούν πως τα ποδήλατα και οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αλλά και με το περιβάλλον. Γράφουμε ποδήλατο-ιστορίες πάνω σ’ ένα ζάρι και μας φωτίζει “Το ποδηλατάκι – ήλιος” της Αγγελικής Βαρελλά.

Στις 19.00 η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας (ΔΠΚ) προσφέρει ξενάγηση ανοιχτή στο κοινό για την έκθεση με τίτλο «εικονοτοπίες». Πρόκειται για μια ομαδική αφήγηση με έργα που προέρχονται από την εικαστική συλλογή της ΔΠΚ, έχει σπονδυλωτή δομή και διαπραγματεύεται το τοπίο με τις εναλλαγές του, ποικίλες όψεις της καθημερινότητας αλλά και των διεργασιών της σκέψης, της φαντασίας και της δημιουργικότητας. Περιλαμβάνει 42 έργα 28 δημιουργών. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Νίκου Κωτούλα.

– Παρασκευή 20/09/2024 :
Στις 19.00 με 20.00 στην κεντρική πλατεία, εκδήλωση για παιδιά με τους Magic Brothers.

– Σάββατο 21/09/2024 :
Στις 11.00 με 13.00, στην κεντρική πλατεία, στίβος δεξιοτεχνίας με τη χρήση ποδηλάτου, για παιδιά ηλικίας άνω των 10 ετών από τον Πανδίων Ποδηλατικό Σύλλογο Καρδίτσας και τα Κ.Δ.Α.Π. Δήμου Καρδίτσας

– Κυριακή 22/09/2024 : Παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο :
Στις 10.30
– Σύντομος Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Βασίλειο Τσιάκο
– Ποδηλατοβόλτα από το Τμήμα Αθλητισμού του Δήμου Καρδίτσας, σε συνεργασία με τον Πανδίων Ποδηλατικό Σύλλογο Καρδίτσας, τον Ποδηλατικό Όμιλο Καρδίτσας και το Stars Athletic Club, με την υποστήριξη του Τμήματος Τροχαίας Καρδίτσας . Αφετηρία και τέρμα, η πλατεία Νικ. Πλαστήρα.

Η διαδρομή έχει ως εξής: οδός Υψηλάντου, Αγράφων, Αλ. Παναγούλη, Δημ. Λάππα, περιφερειακή οδός στο ρεύμα προς Νοσοκομείο. Στο ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού κάνουμε αναστροφή, περιφερειακή οδός στο ρεύμα προς Δημ. Λάππα, Αλ. Παναγούλη , Λεωφόρο Δημοκρατίας, πλατεία Ν. Πλαστήρα.

Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη προσέλευση στη γιορτή της ΔΕΘ – Συνεχίζεται έως 15/9

otavoice

Δήμαρχος Ρόδου, Αλ. Κολιάδης: «Χθες ήταν μια δύσκολη μέρα, αλλά η Ρόδος άντεξε»

otavoice

Μ. Μποκέας: «Χτίστε έναν κόσμο για όλους, χωρίς διακρίσεις κι αποκλεισμούς»

otavoice

Π.Δ.Ε: Έναρξη του 8ου Εργαστηρίου Παραδοσιακής Δόμησης στην Κοζάνη

otavoice

ΠΔΕ: Έκπτωτος ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, λόγω παραβίασης ασυμβίβαστου

otavoice

Δ. Σουφλίου: Τριήμερο με επίκεντρο Αθλητισμό, Πολιτισμό και Περιβάλλον

otavoice